Μπορεί να είσαι σχολαστικός με την καθαριότητα, να καθαρίζεις τα πάντα συχνά και να θεωρείς πως η κουζίνα σου είναι απόλυτα ασφαλής, ωστόσο ίσως άθελά σου τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.
Θα πρέπει να γνωρίζεις πως περίπου 1 στους 5 ανθρώπους που παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση ή κάποια άλλη τροφική λοίμωξη, μολύνθηκαν από κάτι που έφαγαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Δείτε ακόμα: Κοτόπουλο: Πότε γίνεται επικίνδυνο για δηλητηρίαση;
Η «υγειονομική βόμβα» που έχεις στο ντουλάπι της κουζίνας σου
Το μυαλό σου μάλλον δεν θα βρει τον ένοχο γι’ αυτό. Κι, όμως, ο κίνδυνος κρύβεται στα μπαχαρικά που έχεις στο ντουλάπι σου.
Σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως περίπου τα μισά ντουλάπια με μπαχαρικά είναι γεμάτα παθογόνους μικροοργανισμούς. Βέβαια, οι μικροοργανισμοί αυτοί προέρχονται κυρίως από τα ωμά τρόφιμα που αγγίζεις με τα χέρια σου όσο μαγειρεύεις και τους μεταδίδεις στα μπαχαρικά.
Συνεπώς, τα βαζάκια με τα μπαχαρικά είναι πιθανότατα το πιο επικίνδυνο αντικείμενο στην κουζίνα σας.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι πιάνουν τα βαζάκια με τα χέρια τους, ενώ μαγειρεύουν ωμό κρέας, χωρίς να τα πλένουν μετά. Έτσι, τα παθογόνα μεταφέρονται σε κάθε επιφάνεια και αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.
Δείτε ακόμα: Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να ξαναζεστάνεις
Για να προστατευτείς, ακολούθησε μερικούς βασικούς κανόνες υγιεινής:
-Πλένε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα κόψεις ή τα ξεφλουδίσεις.
-ΜΗΝ πλένεις το ωμό κρέας ή τα πουλερικά! (Το νερό απλώς διασπείρει τα βακτήρια).
-Πλένε τα χέρια σου σχολαστικά με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, πριν και μετά την επαφή με τρόφιμα.
-Καθάριζε τις επιφάνειες που άγγιξε ωμό κρέας αμέσως μετά τη χρήση.
-Χρησιμοποίησε διαφορετικά σκεύη, μαχαίρια και επιφάνειες κοπής για το κρέας, τα θαλασσινά, τα αβγά και τα λαχανικά για να αποφύγεις τη διασταυρούμενη μόλυνση.
Δείτε ακόμα: Πόσο αντέχει στο ψυγείο το φαγητό που περίσσεψε;