Πώς να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες στα τρόφιμα – Το 1ο πράγμα που πρέπει πάντα να κοιτάς

Μάθε τι σημαίνουν οι ετικέτες στα τρόφιμα και πώς να τις «αποκωδικοποιείς» σωστά. Ανακάλυψε ποια στοιχεία έχουν σημασία για την υγεία σου και τι να αποφεύγεις.

Πώς να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες στα τρόφιμα – Το 1ο πράγμα που πρέπει πάντα να κοιτάς

Έχεις πιάσει ποτέ ένα «υγιεινό» σνακ στα χέρια σου και δεν καταλάβαινες τι έλεγαν τα μικρά γράμματα πίσω στη συσκευασία; Δεν είσαι μόνος.

Οι διατροφικές ετικέτες στα τρόφιμα είναι γεμάτες με πληροφορίες – και πολλές φορές σχεδιασμένες για να σε μπερδέψουν.

Μάθε, όμως, πώς να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες και τι να προσέχεις πρώτο για να κάνεις πιο έξυπνες και υγιεινές επιλογές.

Δείτε ακόμα: Πως θα πλύνω σωστά τα ρούχα μου – Τι σημαίνουν τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων;

Πώς να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες στα τρόφιμα – Το 1ο πράγμα που πρέπει πάντα να κοιτάς

1. Ξεκίνα από τις μερίδες

Η μερίδα είναι το πρώτο και ίσως πιο παραπλανητικό στοιχείο. Αν μια συσκευασία περιέχει 2 ή 3 μερίδες, και εσύ τη φας ολόκληρη (όπως κάνουν οι περισσότεροι), τότε πρέπει να πολλαπλασιάσεις όλα τα νούμερα επί 2 ή 3.

Τip: Κοίτα πάντα αν τα στοιχεία αφορούν τη «μερίδα» ή το «100g/ml».

2. Ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά

Αυτά τα τρία είναι οι συνήθεις ύποπτοι.

Ζάχαρη: Πολλά προϊόντα τη «κρύβουν» πίσω από ονόματα όπως «σιρόπι γλυκόζης», «δεξτρόζη», «μαλτοδεξτρίνη» κ.ά. Αν είναι στις πρώτες 3 θέσεις της λίστας συστατικών, το προϊόν έχει πολύ.

Αλάτι: Το βρίσκεις ως «νάτριο (Na)». Αν ξεπερνά το 1g/100g, είναι υψηλό.

Κορεσμένα λιπαρά: Επηρεάζουν την καρδιά και την κακή χοληστερίνη. Προσοχή σε μπισκότα, κράκερ, σφολιάτες.

Πώς να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες στα τρόφιμα – Το 1ο πράγμα που πρέπει πάντα να κοιτάς

3. Συστατικά: Η λίστα με την αλήθεια

Η λίστα συστατικών ξεκινάει από το συστατικό που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αν το πρώτο είναι η «ζάχαρη», τότε… όχι, δεν είναι και τόσο υγιεινό όσο δείχνει το πακέτο.

Επέλεξε προϊόντα με λίγα και κατανοητά συστατικά.

4. Ενεργειακή αξία: Μην στέκεσαι μόνο στις θερμίδες

Οι θερμίδες λένε μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Σημασία έχει από πού προέρχονται: Θερμίδες από φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς ή φρούτα έχουν διαφορετική αξία από θερμίδες από τηγανητά ή σάκχαρα.

5. Προσέγγισε με απλότητα

Αν δεν μπορείς να προφέρεις ένα συστατικό… ίσως δεν πρέπει να το φας. Συσκευασμένα τρόφιμα με πολλά πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές και ενισχυτικά γεύσης πιθανότατα είναι βιομηχανικά επεξεργασμένα.

Πώς να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες στα τρόφιμα – Το 1ο πράγμα που πρέπει πάντα να κοιτάς

Δείτε ακόμα: DIY hack: Πως θα φτιάξεις τέλειες ετικέτες για τα δοχεία της κουζίνας σου

Οι διατροφικές ετικέτες δεν είναι για διαιτολόγους μόνο. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει να τρέφεσαι πιο συνειδητά και υγιεινά. Με λίγη εξάσκηση, θα εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να αναγνωρίζει τα καλά από τα… καλοφτιαγμένα κακά.

Την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ, δες την ετικέτα πριν τη συσκευασία.

Και να θυμάσαι: όσο πιο απλό το προϊόν, τόσο το καλύτερο.

Κατερινά Σκλάβου
Η Kate Sklavou είναι Συντάκτρια Ευεξίας στο E-HowTo.gr, με ιδιαίτερο πάθος και εμπειρία στον χώρο της γυμναστικής και της ισορροπημένης διατροφής.Εξειδίκευση & Εμπειρία:Γράφει για διατροφή, άσκηση και ευεξία, μετατρέποντας την πρακτική της εμπειρία σε απλά, ασφαλή βήματα: ισορροπημένα γεύματα, γρήγορες προπονήσεις στο σπίτι, έξυπνες συνήθειες για ενέργεια και καλή διάθεση.Παράλληλα, καλύπτει θέματα ομορφιάς, μόδας και στυλ (Lifestyle).Μεθοδολογία & Trust (Πολιτική Ασφάλειας):Επειδή καλύπτει θέματα Υγείας (Διατροφή), δουλεύει με αυστηρή τεκμηρίωση από έγκυρες πηγές (π.χ. WHO/EFSA, ACSM, PubMed) και αποφεύγει υπερβολικές υποσχέσεις. Ό,τι προτείνει είναι ρεαλιστικό, ασφαλές και ξεκάθαρο.