Παρότι μπορεί να νομίζεις διαφορετικά, εντούτοις η μόνιμη πρόσληψη στο Δημόσιο δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα τύχης και συγκυριών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα θέμα που θέλει αρκετή μελέτη, σχετικές γνώσεις και εμπειρία, ώστε να είσαι σωστά προετοιμασμένος και να πετύχεις!
Πως να μπω στο Δημόσιο; «Μυστικά» που πρέπει να ξέρεις
Πώς πετυχαίνω σε προκήρυξη “Κ” μονίμων;
Προκειμένου να πετύχει ένας υποψήφιος σε προκήρυξη μονίμων πρέπει να ξέρει και να «φουλάρει» τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Δηλαδή, να αντλήσει όσα περισσότερα μόρια μπορεί από το κάθε κριτήριο ξεχωριστά, με βάση το ΦΕΚ για τις προσλήψεις.
Δείτε ακόμα: ΑΣΕΠ: Τι είναι η αίτηση θεραπείας
Ποιο είναι το κριτήριο «κλειδί» για πρόσληψη;
Αναμφίβολα το «μαγικό» κριτήριο είναι η εμπειρία, αφού το ανώτατο όριο μοριοδοτούμενης εμπειρίας είναι οι 84 μήνες (δηλαδή τα 7 χρόνια). Συνεπώς, η εμπειρία πριμοδοτεί τον υποψήφιο με 588 μόρια. Πρόκειται για μόρια που δεν μπορούν να βρεθούν αλλού.
Πώς να τερματίσω την εμπειρία;
Η απάντηση είναι απλή, χρειάζεσαι προϋπηρεσία είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Για να πάρετε, όμως, τα 588 μόρια, πρέπει η εμπειρία αυτή να είναι και συναφής με το αντικείμενο της θέσης.
Δείτε ακόμα: ΦΕΚ διορισμού: Πώς να το βρω;
Ποια είναι τα υπόλοιπα κριτήρια για πρόσληψη;
Πρώτα από όλα το πτυχίο και μάλιστα ο ακριβής βαθμός πτυχίου. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός τόσο περισσότερα τα μόρια.
Ακόμη, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά είναι μεταξύ εκείνων των πεδίων που χαρίζουν μεγάλο αριθμό μορίων και είναι ικανά να «ξεκλειδώσουν» μία μόνιμη θέση στο Δημόσιο.
Παράλληλα, σημαντικό είναι να έχετε και όσες περισσότερες ξένες γλώσσες μπορείτε, αφού βάζουν και αυτές το λιθαράκι τους στην αύξηση της μοριοδότησης, ενώ προαπαιτούμενη είναι η πιστοποιημένη γνώση υπολογιστών.
Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα επιμέρους κριτήρια, όπως για παράδειγμα αν είστε πολύτεκνος, τρίτεκνος ή ΑμεΑ, αφού η σχετική ποσόστωση που υπάρχει στις θέσεις για αυτές τις κατηγορίες, σας δίνει αυξημένες πιθανότητες διορισμού.
Πρέπει να έχω Μητρώο στον ΑΣΕΠ;
Το Μητρώο είναι απαραίτητο μόνο για τις προκηρύξεις μονίμων. Για τις ΣΟΧ δεν χρειάζεται Μητρώο. Επιπρόσθετα, το Μητρώο το φτιάχνουμε μια φορά και ισχύει για πάντα.
Ωστόσο, μπορούμε να το επικαιροποιήσουμε στην περίπτωση που αποκτήσουμε ένα έξτρα προσόν που δεν κατείχαμε όταν το φτιάξαμε την πρώτη φορά.
Τι άλλο χρειάζεται για να προσληφθώ στο Δημόσιο;
Όπως είναι, λογικό, ο ακρογωνιαίος λίθος για μια υποψηφιότητα με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας είναι το ορθό και έγκυρο Μητρώο ΑΣΕΠ.
Στο Μητρώο καταχωρούνται και επισημαίνονται τα προσόντα (πτυχία, ξένες γλώσσες, γνώση υπολογιστών) και οι ιδιότητες που δίνουν τα μόρια του διορισμού.
Δείτε ακόμα: ΑΣΕΠ: Ποινή αποκλεισμού για μη αποδοχή διορισμού
Πως να μπω στο Δημόσιο; «Μυστικά» που πρέπει να ξέρεις
ΑΣΕΠ: Κλάδοι, ειδικότητες και προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στην κατηγορία ΠE
1. Θέσεις της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.
2. Για τους κλάδους και ειδικότητες της κατηγορίας ΠΕ των οποίων η ονομασία είναι ίδια με την ονομασία πτυχίου ή διπλώματος Α.Ε.Ι., προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά κλάδο και ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.
3. Στην περίπτωση κλάδου και ειδικότητας για τα οποία το οριζόμενο από την προηγούμενη παράγραφο πτυχίο ή δίπλωμα δεν παρέχεται από Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ως προσόν διορισμού ή πρόσληψης γίνεται δεκτό το ομώνυμο ή συναφούς ονομασίας ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα σχολών της αλλοδαπής.
4. Οι κλάδοι και ειδικότητες καθώς και τα απαιτούμενα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού ή πρόσληψης μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού κατηγορίας ΠΕ ορίζονται στον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α’ του παρόντος.
ΑΣΕΠ: Κλάδοι, ειδικότητες και προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στην κατηγορία ΤE
1. Θέσεις της κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος ή σχολής τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
2. Για τους κλάδους και ειδικότητες της κατηγορίας ΤΕ των οποίων η ονομασία είναι ίδια με την ονομασία πτυχίου ή διπλώματος Τ.Ε.Ι. προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά κλάδο και ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.
3. Οι κλάδοι και ειδικότητες καθώς και τα απαιτούμενα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού ή πρόσληψης μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού κατηγορίας ΤΕ ορίζονται στον Πίνακα 2 του Παραρτήματος Α’ του παρόντος.
ΑΣΕΠ: Κλάδοι, ειδικότητες και προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στην κατηγορία ΔE
1. Θέσεις της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας εκπαιδευτικών δομών της αλλοδαπής.
2. Για τους κλάδους και ειδικότητες της κατηγορίας ΔΕ των οποίων η ονομασία είναι ίδια με την ονομασία πτυχίου ή διπλώματος ή απολυτήριου τίτλου δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής, προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά κλάδο και ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας εκπαιδευτικών δομών της αλλοδαπής.
3. Οι κλάδοι και ειδικότητες καθώς και τα απαιτούμενα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού ή πρόσληψης μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ ορίζονται στον Πίνακα 3 του Παραρτήματος Α’ του παρόντος.
ΑΣΕΠ: Κλάδοι, ειδικότητες και προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στην κατηγορία ΥE
1. Θέσεις της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου) ή απολυτήριος τίτλος Γυμνασίου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας ή απολυτήριος τίτλος Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 1 του ν. 2817/2000 ή πτυχίο Κατώτερης Τεχνικής Σχολής του Ν.Δ. 580/1970 ή πτυχίο Κατωτέρας Τεχνικής Σχολής Μαθητείας ΟΑΕΔ B.Δ. 3/1952, Ν.Δ. 212/1969, ν. 4504/1966 ή άλλος ισότιμος των ανωτέρω τίτλος της αλλοδαπής.
2. Οι κλάδοι και ειδικότητες καθώς και τα απαιτούμενα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού ή πρόσληψης μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού κατηγορίας ΥΕ ορίζονται στον Πίνακα 4 του Παραρτήματος Α’ του παρόντος.