Είσαι στη φάση που ψάχνεις για δουλειά; Τότε σίγουρα ζεις στο ρυθμό των συνεντεύξεων. Άγχος, πίεση, ανασφάλεια είναι μερικά από τα συναισθήματα που θα σε κατακλύζουν την ώρα που οι ερωτήσεις θα πέφτουν βροχή.
Μη ξεχνάς πως για να σε κάλεσαν για συνέντευξη σημαίνει πως το βιογραφικό σου μελετήθηκε και αξιολογήθηκες ως ενδιαφέρουσα περίπτωση.
Για να αυξήσεις, όμως, τις πιθανότητες να είσαι ο τυχερός ή η τυχερή που θα πάρει τη θέση, το μόνο σίγουρο είναι ότι πως πρέπει να πας στη συνέντευξη άρτια προετοιμασμένος.
Δείτε ακόμα: Οι πιο SOS ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά
Μία από της πιο δημοφιλής ερώτησης που μπορεί να δεχθείς είναι το «Πού/Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια;». Πρόκειται για μια ερώτηση που αφορά στις επαγγελματικές φιλοδοξίες σου.
Το να ξέρεις γιατί σε ρωτούν για τις φιλοδοξίες σου θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς ακόμα καλύτερα για την απάντηση.
Η εκπαίδευση ενός εργαζομένου παίρνει χρόνο και, ως γνωστόν, ο χρόνος είναι χρήμα για τις εταιρείες. Προκειμένου, λοιπόν, να επενδύσει μια εταιρεία στην εκπαίδευσή σας, θέλει να ξέρει ότι η επένδυσή της θα πιάσει τόπο.
Αυτό δεν σημαίνει πως απαιτούν να είσαι οπωσδήποτε εκεί για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σημαίνει, όμως, ότι θέλουν να δουν μία διάθεση δέσμευσης από εσένα και πως δεν αντιμετωπίζεις αυτήν την ευκαιρία ως μια ευκαιριακή λύση.
Αποτελεί, επίσης, μία ερώτηση που τους βοηθά να καταλάβουν αν οι προσωπικοί σου στόχοι και αυτοί της επιχείρησης συμβαδίζουν. Αν η επιθυμητή για εσένα εξέλιξη είναι συμβατή με την κουλτούρα της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς ότι η αυτοπεποίθηση και η υγιής φιλοδοξία είναι από τα στοιχεία που ενδυναμώνουν το προφίλ ενός υποψήφιου.
Δείτε ακόμα: Πώς θα βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας – Συμβουλές από ειδικούς
Πώς να απαντήσεις για τις φιλοδοξίες σου στη συνέντευξη για δουλειά
Το κλειδί βρίσκεται στην ανάδειξη της υγιούς φιλοδοξίας. Σε αυτή που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και υποστηρίζεται από πλάνο για την επίτευξη των στόχων.
Μη δείξεις έπαρση. Να θυμάσαι πως η αυτοπεποίθηση εκτιμάται, όμως η αλαζονεία όχι. Όσο και να πιστεύεις στον εαυτό σου, η θέση του γενικού διευθυντή δεν συγκαταλέγεται στους ρεαλιστικούς στόχους πενταετίας κάποιου που μόλις ξεκίνησε την καριέρα του.
Απέφυγε να μιλήσεις για μη επαγγελματικούς στόχους, π.χ. για το πώς οραματίζεσαι την προσωπική σου ζωή.
Ξεκίνα την απάντησή σου από μια σύντομη αναφορά πολύτιμων δεξιοτήτων για τη θέση ή σχετικής εμπειρίας που ήδη έχεις.
Συνέχισε με τους τρόπους με τους οποίους θέλεις να εξελίξεις τις ικανότητές σου και πώς το να εργαστείς στη συγκεκριμένη εταιρεία θα σε βοηθήσει να το πετύχεις. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξεις αφενός ότι έχετε πλάνο και αφετέρου πως θέλεις πραγματικά αυτήν την εργασιακή ευκαιρία.
Ολοκλήρωσε με την αναφορά ρεαλιστικών στόχων, π.χ., την εμπειρία που θέλεις να αποκτήσεις ή τη μελλοντική ανάληψη πιο υπεύθυνης θέσης, συνδέοντας τις φιλοδοξίες σου με τους στόχους της επιχείρησης.
Δείτε ακόμα: LinkedIn: Πώς θα φτιάξεις το τέλειο προφίλ