Πώς και πότε να κάνω μπάνιο τη γάτα μου

Πότε και πώς να κάνετε την γάτα σας μπάνιο

Περιεχόμενα

Το μπάνιο της γάτας μας αποτελεί δύσκολη υπόθεση, υπάρχει όμως τρόπος να τα καταφέρετε ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών.

H απόκτηση μιας γάτας ως κατοικίδιο έχει σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα καθώς αποτελούν ένα εξαιρετικά ανεξάρτητο ζώο, το οποίο δεν ζητά πολλά από εμάς ενώ μας δίνει την αγάπη του.

Υπάρχουν όμως ορισμένες φορές που η γάτα μας μπορεί να γίνει μεγάλος μπελάς. Μία από αυτές είναι το μπάνιο τους που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.

Πότε όμως πρέπει να κάνεις μπάνιο στη γάτα σου και πως θα τα καταφέρεις παρά τις αντίξοες συνθήκες;

Δείτε εδώ: Τι πρέπει να κάνω για να υιοθετήσω ένα ζώο

Διαβάστε επίσης: Γάτα: Τι μπορεί να σημαίνει ο εμετός, πώς αντιμετωπίζεται

Πότε είναι απαραίτητο το μπάνιο γάτας;

Αν η γάτα σας λερώθηκε με ένα επικίνδυνο υλικό όπως πετρέλαιο, αντιπηκτικά αυτοκινήτων κλπ, το μπάνιο είναι σχεδόν μονόδρομος και είναι επείγον να γίνει το συντομότερο

Αν και η εισβολή ψύλλων αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιπαρασιτικά σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις τεράστιας εισβολής σε γάτα που έχει αλλεργία σε ψύλλους συνίσταται το μπάνιο

Μια γηραιή ή παχύσαρκη γάτα που δυσκολεύεται να πραγματοποίησει τον καθημερινό της καλλωπισμό αποτελεσματικά σε όλα τα σημεία της χρειάζεται κατά διαστήματα ένα μπάνιο.

Πολλοί ρωτάτε “η γάτα μου δεν πλένεται – μήπως να της κάνω μπάνιο εγώ”. Σε αυτή την περίπτωση το μπάνιο αποτελεί μια κάποια λύση, αλλά η ουσία του προβλήματος είναι το να ανακαλύψετε τι δεν πάει καλά και η γάτα σας σταμάτησε να πλένεται – συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ένα πρόβλημα υγείας ελλοχεύει!

Η γάτα Σφιγξ που λόγω της απουσίας γούνας συσσωρεύει μπόλικη λιπαρή ουσία στο δέρμα της από τον καλλωπισμό της χρειάζεται ένα μπάνιο ανά διαστήματα

Αν η γάτα σας υποφέρει από δερματόφυτα γάτας αρκετές φορές ενδείκνυται το μπάνιο με αντιμυκητιακά σαμπουάν

Αν παρουσιάζετε σφοδρή αλλεργία στις γάτες και – αν αναλογιστούμε ότι το πιο σημαντικό αλλεργιογόνο μεταφέρεται με το γλείψιμο του σώματος της γάτας από το σάλιο σε όλη τη γούνα – (άρα οι τρίχες το διασπείρουν παντού) – θέλετε να ξεφορτωθείτε την νεκρή τρίχα της, το μπάνιο είναι μια κάποια λύση!

Πώς θα «πείσετε» τη γάτα σας να κάνει μπάνιο – Όλα τα μυστικά

Η γάτα, είναι γνωστό, δεν είναι «φίλος» με το νερό και πλένεται μόνη της. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να την «συμφιλιώσετε» με το μπάνιο καθώς και κάποιες περιπτώσεις που το χρειάζεται

Είναι καλύτερα να περιποιείστε τη γάτα σας όταν είναι κουρασμένη και χαλαρή. Αν η γάτα σας δε φαίνεται να συμπαθεί την περιποίηση, απλά ξεκινήστε με λίγο κάθε μέρα και η ανοχή της θα αυξηθεί. Εκδηλώστε τόνους αγάπης και πραγματοποιήστε επαίνους μετά από κάθε περιποίηση – μπορεί να ξεκινήσει να θεωρεί αυτήν την περιποίηση ως ειδική ανταμοιβή.

Αν έχετε μια γάτα με μακρύ τρίχωμα, χρησιμοποιήστε μια χτένα για να περιποιηθείτε τις τρίχες της. Ξεκινήστε με τα αγαπημένα της μέρη (συνήθως το πηγούνι και το κεφάλι) και στη συνέχεια επεκταθείτε σε άλλες περιοχές. Αν συναντήσετε περιοχές με τούφες τριχών, μπορεί να χρειαστεί να τις κόψετε χρησιμοποιώντας ένα αμβλύ ψαλίδι.

Αν η γάτα σας έχει κοντό τρίχωμα, μπορείτε να το περιποιηθείτε με μια λαστιχένια βούρτσα. Θυμηθείτε να βρέχετε τη βούρτσα πριν ξεκινήσετε καθώς αυτό θα βοηθήσει να πιάσετε το χαλαρό τρίχωμα και να μην το αφήσετε να πετάει τριγύρω.

Αν η γάτα σας χρειάζεται μπάνιο, βεβαιωθείτε ότι έχετε σαμπουάν φιλικό προς τα κατοικίδια ζώα. Έπειτα κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες για να βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό.

Αν η γάτα σας φοβάται ή πιέζεται από το μέγεθος της μπανιέρας σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο ή το νεροχύτη. Περίπου 4 ίντσες χλιαρού νερού αρκούν – ή λίγο πάνω από τα πέλματα της γάτας σας.

Αρχικά, καθαρίστε τα αυτιά της γάτας σας πριν τη βάλετε στο νερό. Σφουγγίστε τα αυτιά της με βαμβάκι το οποίο έχει ενυδατωθεί με ζεστό νερό. Καθαρίστε μόνο τα ορατά μέρη του αυτιού της γάτας σας και ποτέ μην επιχειρείτε να καθαρίσετε τον ακουστικό πόρο.

Έπειτα, χτενίστε ή βουρτσίστε τη γάτα σας πριν την πλύνετε – αυτό θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από το χαλαρό τρίχωμα.

Βάλτε ένα ζευγάρι ελαστικά γάντια, έπειτα σηκώστε τη γάτα από το δέρμα του λαιμού της και τοποθετήστε την ήπια στο ρηχό ζεστό νερό.
Βρέξτε την πλάτη, την κοιλιά και τα πόδια της γάτας σας. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή πλαστική κούπα ή κανάτα. (Σας προειδοποιούμε ότι πολλές γάτες θα πανικοβληθούν αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα ντους ή σπρέι)

Εφαρμόστε το ειδικό για κατοικίδια σαμπουάν και κάντε ήπιο μασάζ για να το απλώσετε ομοιόμορφα πριν ξεπλύνετε. Μην τοποθετήσετε πολύ σαμπουάν γιατί θα δυσκολευτείτε να το ξεπλύνετε. Έχει σχεδιαστεί να μην ερεθίζει τα αυτιά και τα μάτια τους, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις περιοχές ούτως ή άλλως.

Μετά το ξέβγαλμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ωραία ζεστή πετσέτα για να στεγνώσετε τη γάτα. Αν η γάτα σας δε φοβάται το θόρυβο, μπορείτε να την στεγνώσετε με το πιστολάκι. Αλλιώς, απλά τυλίξτε την με την πετσέτα.

Μην εκπλαγείτε αν ξεκινήσει να περιποιείται τον εαυτό της αμέσως μετά. Είναι απλώς ο τρόπος της για να στρώσει το τρίχωμά της όπως της αρέσει.

Τι πρέπει να προσέξω

Ας συνοψίσουμε αυτά που πρέπει να προσέξετε:

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η γάτα σας χρειάζεται πλύσιμο, οπότε αν στρεσσάρεται μην την υποβάλλετε σε τέτοια διαδικασία. Υπάρχουν βέβαια και γάτες που απολαμβάνουν το μπάνιο (όπως υπάρχουν πχ υπάρχουν γάτες που απολαμβάνουν το χτένισμα)

Χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ ειδικό σαμπουάν για γάτες

Προσέξτε μην τυχών βραχεί το εσωτερικό του αυτιού και ο ακουστικός πόρος

Στεγνώστε σχολαστικά επιμένοντας στα αυτιά. Η γάτα στο τέλος της διαδικασίας πρέπει να είναι τελείως στεγνή για να μην κρυώσει.

Όσον αφορά το θέμα «αμπούλα γάτας – μπάνιο» θα ήθελα να τονίσω ότι δεν πρέπει να κάνετε μπάνιο σε γάτα που της έχετε βάλει αμπούλα γιατί σταματάει τη δράση της!

Exit mobile version