Η αποθήκευση τροφίμων σε πλαστικά τάπερ είναι μια εύκολη λύση για τους περισσότερους από εμάς, είτε πρόκειται για φαγητό που έχει περισσέψει, είτε για το φαγητό που παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά.
Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για να αποθηκεύονται σε τάπερ, καθώς εγκυμονούν ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία μας.
Δείτε ακόμα: Πώς να καθαρίσεις τα τάπερ σε χρόνο ρεκόρ
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να αποθηκεύονται ΠΟΤΕ σε τάπερ
Αυγά
Τόσο τα ωμά αυγά όσο και τρόφιμα που περιέχουν αυγά όπως η μαγιονέζα δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται σε πλαστικά σκεύη, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα.
Η καλύτερη επιλογή για να αποφύγουμε τον κίνδυνο μόλυνσης είναι η αποθήκευση των ωμών αυγών σε γυάλινο βάζο ή δοχείο.
Κρέας
Εάν έχετε τη συνήθεια να αποθηκεύετε το μαγειρεμένο κρέας σε πλαστικά σκεύη, τότε ενδέχεται να αλλοιωθεί η γεύση του και να μειωθεί η θρεπτική του αξία.
Αυτό συμβαίνει διότι το πλαστικό μπορεί να αντιδράσει με τα λιπαρά του κρέατος, προκαλώντας την ανάπτυξη άσχημης μυρωδιάς και αλλοίωσης των συστατικών του.
Συνεπώς, είναι πιο έξυπνο να αποθηκεύουμε το μαγειρεμένο κρέας σε γυάλινα δοχεία.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αφήσουμε πρώτα το κρέας να κρυώσει πριν το τοποθετήσουμε στο δοχείο, προκειμένου να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων.
Ζεστά φαγητά
Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε, είναι να τοποθετούμε ζεστά φαγητά απευθείας σε πλαστικά τάπερ. Ωστόσο, το ζεστό φαγητό μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων στο πλαστικό, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Επομένως, θα πρέπει πάντα να αφήσουμε τα φαγητά να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσουμε σε οποιοδήποτε σκεύος.
Γαλακτοκομικά
Στην περίπτωση που γαλακτοκομικά προϊόντα τοποθετούνται σε πλαστικά σκεύη, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων, αφού η αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη αλλοίωση των συστατικών των προϊόντων.
Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση γυάλινων ή κεραμικών δοχείων για την αποθήκευση των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς αυτά τα υλικά δεν επηρεάζουν τη θερμοκρασία και την σύνθεση των τροφίμων.
Δείτε ακόμα: 5 συμβουλές για το πώς να τρώτε λιγότερα μικροπλαστικά