Ποια πατατάκια είναι πιο υγιεινά;

Ποια πατατάκια πρέπει να αποφεύγουμε και ποια να προτιμάμε αν αποφασίσουμε ότι αυτού του είδους διατροφής είναι το «γιατρικό» για την λιγούρα μας;

Περιεχόμενα

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει, τα πατατάκια εξακολουθούν να είναι μια αγαπημένη επιλογή για εκείνες τις στιγμές που η λιγούρα χτυπά κόκκινο.

Αλλά υπάρχει άραγε μια πιο υγιεινή εκδοχή αυτού του τραγανού σνακ, ώστε να μειώσουμε τις τύψεις μας όταν αποφασίζουμε να υποκύψουμε στον πειρασμό;

Δείτε εδώ Πώς ένα δωμάτιο θυμού (Rage room) θα σε βοηθήσει να ξεσπάσεις το θυμό σου;

Οι ειδικοί στη διατροφή τονίζουν ότι η απάντηση εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τους διατροφικούς σας στόχους. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Rachel Stahl Salzman από το Weill Cornell Medicine, «τα πατατάκια στην πιο απλή τους μορφή είναι απλά πατάτες, λάδι και λίγο αλάτι». Κι επειδή οι πατάτες είναι λαχανικό, ακόμα και ένα λιπαρό πατατάκι περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, η κατανάλωση πατατών με αυτό τον τρόπο δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Πατατάκια σε ανθυγιεινά λάδια

Η διαιτολόγος Julia Zumpano από το Cleveland Clinic εξηγεί ότι παρόλο που οι πατάτες παρέχουν θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο και βιταμίνη Α, η διαδικασία κοψίματος σε λεπτές φέτες, τηγανίσματος σε ανθυγιεινά λάδια και προσθήκης υπερβολικού αλατιού ή καρυκευμάτων τις καθιστά λιγότερο υγιεινές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως τα πατατάκια πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή σας. «Με μέτρο, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, ιδιαίτερα αν δίνετε προσοχή στα συστατικά και τις μερίδες», σημειώνει η Zumpano.

Πιο Υγιεινές Εναλλακτικές

Αν θέλετε μια πιο υγιεινή επιλογή, οι διαιτολόγοι συνιστούν να προτιμήσετε πατατάκια που είναι ψημένα αντί για τηγανισμένα. Τα τηγανητά τρόφιμα, ειδικά όταν καταναλώνονται συχνά, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, ακόμα και ψυχικών διαταραχών. Επιπλέον, το τηγάνισμα πατατών μπορεί να δημιουργήσει ακρυλαμίδιο, μια ουσία που σε υψηλές θερμοκρασίες έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου σε εργαστηριακές μελέτες.

Εξίσου σημαντικό είναι και το είδος του λαδιού που χρησιμοποιείται. Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε πατατάκια που περιέχουν ζωικά έλαια ή έλαια όπως καρύδας και φοινικοπυρήνα, καθώς έχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Αντίθετα, επιλέξτε προϊόντα που περιέχουν ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο, τα οποία είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Αν και αυτά τα λάδια είναι ιδανικά για ψήσιμο, η αντοχή τους σε υψηλές θερμοκρασίες είναι περιορισμένη, κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Δείτε εδώ Πόσο αγοράζουμε το ελαιόλαδο στα 5 μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ

Εναλλακτικά, εξετάστε επιλογές όπως τσιπς από λαχανικά (παντζάρι, λάχανο, γλυκοπατάτα) ή όσπρια (ρεβίθια, φακές). Αυτά προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αλλά εξακολουθούν να είναι σνακ και ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου ή λιπαρών.

Προσοχή στην ποσότητα

Στην πραγματικότητα, όλα τα είδη πατατακίων και σνακ έχουν κοινό στόχο: να ικανοποιούν τη γεύση, όχι να προσφέρουν θρεπτική αξία. «Όπως και με κάθε απόλαυση, το κλειδί είναι η μέτρια κατανάλωση», λέει η Stahl Salzman. Εάν λαχταράτε πατατάκια, απολαύστε μια μικρή μερίδα και δείτε το ως μια προσεγμένη απόλαυση, χωρίς υπερβολές.

Ανεξαρτήτως επιλογής, θυμηθείτε πως τα φρέσκα λαχανικά ή όσπρια είναι πάντα πιο ωφέλιμα από τις επεξεργασμένες εκδοχές τους. Όμως, λίγο αλάτι και τραγανή υφή από το αγαπημένο σας σνακ μπορούν να αποτελέσουν μια μικρή, ευχάριστη εξαίρεση!

Exit mobile version