...

Πάσχα 2025: Πώς να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση

Πάσχα 2025: Χρήσιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι τρώμε την Κυριακή του Πάσχα

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας δίνει συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων κατά την προετοιμασία του πασχαλινού τραπεζιού.

Όπως αναφέρεται, καθώς το Πάσχα πλησιάζει, είναι σημαντικό να τηρούμε ορισμένες βασικές πρακτικές στη διαχείριση των τροφίμων με σκοπό την ασφάλειά μας.

Δείτε ακόμα: Πάσχα 2025: Οι τιμές για αρνί και τα κατσίκι

Πάσχα 2025: Πώς να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση

Πιο αναλυτικά οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα εξής:

– Αγορά φρέσκων τροφίμων από αξιόπιστους προμηθευτές και πάντα με έλεγχο των ημερομηνιών λήξης.

– Αποθήκευση των τροφίμων κρατώντας τα ευαίσθητα τρόφιμα στο ψυγείο και ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσής τους.

– Σωστός χειρισμός και προετοιμασία με τακτικό πλύσιμο των χεριών και χρήση καθαρών εργαλείων και επιφανειών.

– Μαγείρεμα σε σωστές θερμοκρασίες για κρέατα και πουλερικά με σκοπό την εξάλειψη βλαβερών βακτηρίων.

– Καθαριότητα μετά την παρασκευή του γεύματος με προσεκτικό καθαρισμό επιφανειών και σκευών μαγειρικής.

– Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.

– Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

– Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.

– Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Δείτε ακόμα: Οι επίσημες αργίες του Πάσχα 2025

Πάσχα 2025: Πώς να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση

Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

– Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.

– Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.

– Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

– Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

– Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Δείτε ακόμα: Πόσο μεγαλώνει το στομάχι μας όταν «σκάμε» στο φαγητό;

Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια αυγών:

– Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας,η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.

– Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών:

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Δείτε ακόμα: Πάσχα 2025: Πότε βάφουμε τα αυγά

Πάσχα 2025: Πώς να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών:

– Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.

– Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

– Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Avatar of Mike Slave
Ο Mike έχει πλούσια εμπειρία από όλους τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, από δίκτυα μέχρι στήσιμο ιστοσελίδων και από ηλεκτρονικά μέχρι αυτοματισμούς. Έχει τη λύση σε κάθε ερώτημα τεχνικής φύσεως και θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τους αναγνώστες του E-Howto.