...

Πανελλήνιες 2025: Ποιοί υποψήφιοι αποκλείονται από τις στρατιωτικές σχολές

Και όμως οι υποψήφιοι που έχουν διαγνωστεί μα κάποια μαθησιακή δυσκολία αποκλείονται από τις στρατιωτικές σχολές

στρατιωτικές σχολές

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι υποψήφιοι με μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία, δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές. Σύμφωνα με το Π.Δ. 11/2014, οι διαταραχές μάθησης, όπως η δυσλεξία, κατατάσσονται στις κατηγορίες Ι/3 και Ι/4, οι οποίες κρίνονται ακατάλληλες για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές.

Επιπλέον, η νομολογία έχει επιβεβαιώσει ότι ο αποκλεισμός υποψηφίων αυτών από τις στρατιωτικές σχολές δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Οδηγία 2000/78/ΕΚ.

Επομένως, οι υποψήφιοι με μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία, δεν πληρούν τα κριτήρια υγείας και σωματικής διάπλασης που απαιτούνται για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές.

Ο αποκλεισμός των υποψηφίων με μαθησιακές δυσκολίες από τις στρατιωτικές σχολές βασίζεται σε νομικά, λειτουργικά και επιχειρησιακά κριτήρια.

Δες εδώ ποιοί υποψήφιοι εξετάζονται προφορικά στις Πανελλήνιες εξετάσεις

στρατιωτικές σχολές

Λόγοι αποκλεισμού

Νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο

Κανονισμοί Υγειονομικής Εξέτασης:

Οι στρατιωτικές σχολές ακολουθούν το Προεδρικό Διάταγμα 11/2014, το οποίο καθορίζει τα κριτήρια υγείας και σωματικής διάπλασης των υποψηφίων. Σύμφωνα με αυτό, οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσορθογραφία) κατατάσσονται στις κατηγορίες Ι/3 ή Ι/4, οι οποίες θεωρούνται μη αποδεκτές για την εισαγωγή.

Δικαστικές αποφάσεις:

Έχουν υπάρξει προσφυγές κατά αυτού του αποκλεισμού, αλλά τα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι ο περιορισμός αυτός δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ή στην Οδηγία 2000/78/ΕΚ.

Επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων

Ταχύτητα ανάγνωσης και επεξεργασίας πληροφοριών: Σε καταστάσεις κρίσης, τα στελέχη πρέπει να επεξεργάζονται γρήγορα και με ακρίβεια γραπτές και προφορικές εντολές.

Στρατιωτικά έγγραφα & χάρτες: Οι δυσκολίες στην ανάγνωση, τη γραφή ή τους αριθμούς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σωστή κατανόηση επιχειρησιακών δεδομένων.

Αυστηρότητα στην εκπαίδευση: Οι στρατιωτικές σχολές απαιτούν υψηλό επίπεδο αυτοπειθαρχίας, συγκέντρωσης και απομνημόνευσης, στοιχεία που μπορεί να δυσκολέψουν άτομα με μαθησιακές δυσκολίες.

Προσαρμογές σε άλλες σχολές & επαγγέλματα

Αν και οι στρατιωτικές σχολές δεν κάνουν εξαιρέσεις, άλλες ανώτατες σχολές (ΑΕΙ/ΤΕΙ) δέχονται υποψήφιους με μαθησιακές δυσκολίες και παρέχουν ειδικές ρυθμίσεις, όπως προφορικές εξετάσεις αντί για γραπτές.

Ο αποκλεισμός δεν σημαίνει ότι τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι ικανά, αλλά ότι η στρατιωτική εκπαίδευση έχει πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις που βασίζονται στην ταχύτητα εκτέλεσης εντολών, στην ακρίβεια και στην άμεση κατανόηση πολύπλοκων δεδομένων.

Δες εδώ πώς κατανέμονται οι στρατιωτικές σχολές ανά επιστημονικό πεδίο στις Πανελλήνιες 2025

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.