Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 65 ετών πάσχουν από αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που έχουν πρόβλημα και σε μικρότερες ηλικίες.
Οι πρώτες οδηγίες που λαμβάνει κάποιος μετά τη διάγνωση αρτηριακής υπέρτασης είναι η μείωση του σωματικού βάρους, η διακοπή καπνίσματος, η άσκηση, καθώς και η μείωση του αλατιού.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να αλλάξουμε στη διατροφή μας, συμβάλλοντας στη μείωση της πίεσης;
Δείτε ακόμα: Πώς να «ρίξεις» τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα
Οι τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Ψάρια πλούσια σε Ω3: Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των Ω3 λιπαρών οξέων στο αίμα είναι αντιστρόφως ανάλογα με την αρτηριακή πίεση. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο ψηλά είναι τα επίπεδα των Ω3 λιπαρών οξέων στο αίμα τόσο πιο χαμηλή είναι η πίεση. Για να έχουμε αυξημένα επίπεδα Ω3 λιπαρών στο αίμα πρέπει να καταναλώνουμε ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, η γόπα, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο κολιός.
Εσπεριδοειδή: Λόγω της υψηλής τους συγκέντρωση σε κάλιο, τα εσπεριδοειδή μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, βοηθώντας στην απομάκρυνση του νατρίου από το σώμα. Μπορούμε λοιπόν να συμπεριλάβουμε λεμόνια, πορτοκάλια στη διατροφή μας, καθώς και γκρέιπφρουτ.
Φασόλια και φακές: Ανάμεσα στις ουσίες που περιέχουν τα φασόλια και οι φακές που βοηθούν στη μείωση της πίεσης είναι οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και το κάλιο.
Χόρτα και σπανάκι: Τα χόρτα αλλά και το σπανάκι είναι πολύ πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο και γνωρίζουμε ότι βοηθούν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Μούρα: Όλη η οικογένεια των μούρων έχει φανεί ότι έχει να προσφέρει πολλά στην υγεία μας, και η επίδραση στην αρτηριακή πίεση είναι τόσο ωφέλιμη που μας επιβάλλει να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας όσο πιο συχνά γίνεται.
Φιστίκια Αιγίνης: Μέσα από μια μελέτη που συνέκρινε την αντιυπερτασική δράση όλων των ξηρών καρπών, φάνηκε πως τα φιστίκια Αιγίνης υπερτερούσαν έναντι των υπόλοιπων ξηρών καρπών στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Ντομάτες: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (όπως το κάλιο), αλλά είναι ιδιαίτερα γνωστές για την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο έχει να προσφέρει πολλά για την υγεία μας, ένα από τα οποία είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Μπρόκολο: Πλούσιο σε μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ανάμεσα στα υπέροχα λαχανικά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Γιαούρτι και κεφίρ: Το παραδοσιακό γιαούρτι αλλά και το κεφίρ είναι εξαιρετικά πλούσια σε προβιοτικά και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Λιναρόσπορος και σπόροι chia: Τόσο ο λιναρόσπορος όσο και οι σπόροι τσία είναι πολύ πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και πολλά από αυτά έχουν επίδραση στην αρτηριακή πίεση και τη μειώνουν σημαντικά.
Παντζάρια: Τα παντζάρια και τα παντζαρόφυλλα είναι πάρα πολύ θρεπτικές τροφές και, ανάμεσα στα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, είναι πολύ πλούσια σε νιτρικά, που είναι ουσίες που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση.
Δείτε ακόμα: Πώς να μειώσετε τα τριγλυκερίδια με φυσικό τρόπο