...

Οι κίνδυνοι αν αφήνουμε συνεχώς τους φορτιστές στην πρίζα

Φορτίζεις λάθος το κινητό: Οι 5 κινήσεις που πρέπει να αποφύγεις

Είμαστε σίγουροι πως και εσύ το έχεις κάνει πολλές φορές και στη συνέχεια το έχεις σκεφτεί. Είναι σύνηθες το φαινόμενο να αφήνουμε τους φορτιστές μόνιμα συνδεδεμένους στην πρίζα, ακόμα και όταν δεν φορτίζουν κάποια συσκευή.

Είτε πρόκειται για φορτιστές κινητών τηλεφώνων, tablet ή laptop, η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών δεν τους αφαιρεί από την πρίζα, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, πόσο ασφαλής είναι αυτή η συνήθεια;

Η διατήρηση φορτιστών συνεχώς συνδεδεμένων στην πρίζα, αν και φαίνεται πρακτική, ενέχει τόσο ενεργειακά όσο και ζητήματα ασφαλείας.

Δείτε ακόμα: Ποια συσκευή πρέπει να βγάζετε αμέσως από την πρίζα

Οι κίνδυνοι αν αφήνουμε συνεχώς τους φορτιστές στην πρίζα

Οι κίνδυνοι αν αφήνουμε συνεχώς τους φορτιστές στην πρίζα

Κατανάλωση ρεύματος

Θα πρέπει να γνωρίζεις πως ακόμα κι αν δεν είναι συνδεδεμένοι σε κάποια συσκευή, οι φορτιστές που παραμένουν στην πρίζα συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόκειται για το λεγόμενο «standby power», δηλαδή τη μικρή αλλά υπαρκτή κατανάλωση που προκύπτει όταν μια συσκευή είναι τεχνικά ανενεργή αλλά παραμένει συνδεδεμένη στο δίκτυο.

Βέβαια, η κατανάλωση αυτή είναι αμελητέα (περίπου 0,1 έως 0,5 watt ανά φορτιστή), ωστόσο όταν πολλαπλασιάζεται από τη συνεχή χρήση και την ύπαρξη πολλών τέτοιων συσκευών στο σπίτι, είναι σε θέση να αυξήσει το συνολικό λογαριασμό ρεύματος μέσα στον χρόνο.

Κίνδυνος υπερθέρμανσης

Εκτός από την ενεργειακή σπατάλη, υπάρχει και το θέμα της ασφάλειας. Οι φορτιστές που μένουν για πολλές ώρες ή και μέρες στην πρίζα ενδέχεται να υπερθερμανθούν, ειδικά αν πρόκειται για παλιότερα μοντέλα ή μη πιστοποιημένα προϊόντα.

Επιπλέον, σε περίπτωση πτώσης τάσης ή ηλεκτρικής υπερφόρτωσης, ένας φορτιστής που είναι συνεχώς στην πρίζα μπορεί να υποστεί βλάβη ή να προκαλέσει ζημιά σε άλλες συσκευές.

Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε τον φορτιστή στην πρίζα όταν δεν φορτίζει το κινητό

Φθορά του φορτιστή

Η συνεχής παραμονή του φορτιστή στην πρίζα μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμη φθορά στα εσωτερικά του κυκλώματα. Αν και πολλοί σύγχρονοι φορτιστές είναι σχεδιασμένοι να αντέχουν, η συνεχής λειτουργία μειώνει σταδιακά τη διάρκεια ζωής τους.

Συνεπώς, ενώ μπορεί να φαίνεται πρακτικό να αφήνουμε τον φορτιστή μόνιμα στην πρίζα, αυτή η συνήθεια ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο γρήγορη αντικατάστασή του.

Οι ειδικοί στην ηλεκτρολογία και την ασφάλεια συσκευών προτείνουν να αφαιρούνται οι φορτιστές από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για νύχτες ή απουσίες από το σπίτι, όπου η παρουσία φορτιστών σε λειτουργία χωρίς επίβλεψη αυξάνει τον κίνδυνο απρόβλεπτων καταστάσεων.

Δείτε ακόμα: Φορτίζεις λάθος το κινητό και δεν έχεις ιδέα

Avatar of Κωνσταντίνος Καράπαπας
Ο Κωνσταντίνος Καράπαπας γεννήθηκε το 1984 στην Θεσσαλονίκη και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Σπούδασε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στο ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2007 ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και το SEO. Υπήρξε ιδιοκτήτης και δημιουργός του επιτυχημένου ενημερωτικού μέσου Dnews (dikaiologitika.gr) από όπου το 2023 αποχώρησε. Στο e-howto.gr έχει αναλάβει να μας ενημερώνει για θέματα τεχνολογίας και όχι μονο.