Απόκοσμες εικόνες έρχονται τις τελευταίες ημέρες από τον Βόλο, με την παραλία να είναι γεμάτη από ψόφια ψάρια.
Μάλιστα, ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Αγριά, οι Αλυκές, η Κριθαριά και η Νέα Αγχίαλος με χιλιάδες ψόφια ψάρια να βρίσκονται στις παραλίες απειλώντας τη δημόσια υγεία.
Νεκρά ψάρια Βόλος: Γιατί γέμισαν οι παραλίες
Η ανησυχία των κατοίκων είναι μεγάλη, αφού η δυσοσμία είναι έντονη και δεν έχουν βιώσει ξανά ανάλογο περιστατικό.
Για το περίεργο αυτό φαινόμενο έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του πρωτοφανούς γεγονότος.
Η έρευνα υπό την επίβλεψη του εισαγγελέα Υπηρεσίας θα γίνει σε ειδικά εργαστήρια και θα ληφθούν δείγματα τόσο από τα ψόφια ψάρια όσο και στις εκβολές της λίμνης Κάρλας στον Βόλο, προκειμένου να βρεθεί η αιτία θανάτου.
Θα εξεταστεί ακόμα και η πιθανότητα να έχει εισχωρήσει κάποια ουσία στον οργανισμό των ψαριών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ουσιαστικά οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στο βορειοδυτικό τμήμα του λιμανιού, του Παγασητικού Κόλπου, δίπλα σε μία περιοχή που ονομάζεται Μπουρμπουλήθρα. Μαζί τους παρασύρουν και χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν.
Εν ολίγοις, εφόσον τα ψάρια προέρχονται από πλημμυρισμένες περιοχές, όσο ο κάμπος αποστραγγίζεται και μειώνεται ο όγκος του νερού, ενώ είναι αυξημένες και οι θερμοκρασίες, μειώνεται και το οξυγόνο, κι έτσι πολλά από αυτά τα ψάρια, ψοφάνε σε εκείνη την περιοχή, κι έρχονται μέσω του θυροφράγματος της Κάρλας, και καταλήγουν ψόφια στον Παγασητικό.
Επιπλέον, θα ελεγχθεί και η ποιότητα του νερού. Η έρευνα θα γίνει σε όλη την ακτογραμμή του Παγασητικού, όπου εντοπίζονται τα ψόφια ψάρια, δηλαδή σε λιμάνι Βόλου, Άναυρο, Αλυκές και Ν. Αγχίαλο.
Νεκρά ψάρια Βόλος: Γιατί γέμισαν οι παραλίες
Σήμερα ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση για τον καθαρισμό της θάλασσας στον Βόλο από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια.
Το πρώτο πλωτό της εταιρείας που ανέλαβε το έργο, κατέπλευσε στο λιμάνι του Βόλου, φέρνοντας μαζί του εξειδικευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Σύμφωνα με την εταιρεία Antipollution, ανέλαβαν εθελοντικά και άνευ χρέωσης το απαιτητικό έργο. Το φαινόμενο είχε σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής, δημιουργώντας επείγουσα ανάγκη για άμεση παρέμβαση.
Η θάλασσα και τα παράλια της Θεσσαλίας επλήγησαν σημαντικά, με τα νεκρά ψάρια να δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Δείτε ακόμα: Αναδρομικά: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφές χρημάτων σε συνταξιούχους