Ημικρανία: Τι μπορείς να κάνεις για να μην υποφέρεις

Αιτίες και αντιμετώπιση

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος.

Πρόκειται για ένα σοβαρό νευρολογικό σύνδρομο που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανδρών και γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ημικρανίες κάνουν συχνά την εμφάνισή τους, μπορεί ακόμα και πάνω από 3 φορές μέσα σε έναν μήνα, δυσκολεύοντας τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή να κάνουν κάτι που τους γεμίζει χαρά.

Όποιος, λοιπόν, έρχεται αντιμέτωπος με ασυνήθιστα δυνατούς πονοκεφάλους, καλό θα είναι να επισκεφτεί τον γιατρό του και να εξετάσει το ενδεχόμενο να πάσχει από ημικρανίες. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά αυτό το σύνηθες πρόβλημα.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Τι είναι η ημικρανία;

Ημικρανία ονομάζεται ο μέτριος ή σοβαρός πόνος σε ολόκληρο το κεφάλι ή σε μια πλευρά του, με τον ασθενή να αισθάνεται σαν να σφυροκοπείται το σημείο. Ο έντονος αυτός πονοκέφαλος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως μουδιάσματα, ναυτία, εμετούς, ευαισθησία στο φως και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν από μία μέχρι πολλές ώρες. Το είδος των συμπτωμάτων, η έντασή τους και η διάρκειά τους διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Τι προκαλεί την ημικρανία;

Όπως φαίνεται από τον εκλαϊκευμένο ορισμό που δώσαμε παραπάνω, η εμφάνιση της ημικρανίας μπορεί να είναι μοναδική για κάθε άτομο, και το ίδιο ισχύει και σχετικά με τις αιτίες που την προκαλούν στον καθένα. Θα ήταν συνετό το άτομο που πάσχει από ημικρανίες να αναλογιστεί τις πράξεις και τα συναισθήματά του τις ημέρες πριν από την εκδήλωσή της, ώστε να δει αν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία. Παραδείγματα τέτοιων παραγόντων είναι το στρες, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης ή αλκοόλ, η λήψη κάποιου νέου φαρμάκου και απρόσμενες αλλαγές στην ρουτίνα.

Είναι κληρονομική η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από κληρονομικές αιτίες. Μέχρι σήμερα γίνονται έρευνες σχετικά με τον γενετικό αυτό τρόπο μετάδοσης του συνδρόμου. Πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός γονιδίων που οδηγεί στην εκδήλωση ημικρανιών.

Τι είναι η χρόνια ημικρανία;

Η επεισοδιακή ημικρανία, δηλαδή αυτή που εμφανίζεται 1 με 4 φορές τον μήνα, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση. Η ημικρανία ονομάζεται χρόνια όταν ένα άτομο υποφέρει από διάφορες μορφές πονοκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων έντονων ημικρανιών, για περίπου 15 ημέρες μέσα σε έναν μήνα για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών.

Πώς αντιμετωπίζεται η ημικρανία;

Μόλις ένα άτομο αντιληφθεί ότι ίσως να μην πάσχει από απλούς πονοκεφάλους, θα ήταν συνετό να απευθυνθεί σε έναν γιατρό, συνήθως έναν νευρολόγο. Λογικά θα του ζητηθεί να δώσει το ιατρικό του ιστορικό, να κάνει εξετάσεις αίματος και όποια άλλη διαδικασία απαιτεί ο γιατρός για να εξακριβώσει ότι πρόκειται για ημικρανία και όχι για κάποια άλλη νόσο με συναφή συμπτώματα.

Αν όντως πρόκειται για ημικρανία, τότε ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας οργανώνεται από τον γιατρό. Το πλάνο αυτό συνήθως περιλαμβάνει ειδικά φάρμακα για τη μείωση της έντασης του πόνου. Επίσης, ο γιατρός προτρέπει τον ασθενή να μην αγχώνεται, να κοιμάται επαρκείς ώρες και να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, αφού ένας υγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει στο να αποφευχθεί ένα ημικρανικό επεισόδιο.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Γενικά η αντιμετώπιση της ημικρανίας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν.

Εδώ είναι μερικές στρατηγικές:

1. Φαρμακευτική αγωγή

Παυσίπονα: Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη ή ασπιρίνη, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από ήπιες κρίσεις.

Τριπτάνες: Αντιμετωπίζουν την αιτία της ημικρανίας και συνήθως συνταγογραφούνται για πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Αντιεμετικά φάρμακα: Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη ναυτία και τον εμετό που συχνά συνοδεύουν την ημικρανία.

Προληπτικά φάρμακα: Σε περιπτώσεις συχνών ημικρανιών, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την πρόληψη (β-αναστολείς, αντικαταθλιπτικά ή αντιεπιληπτικά φάρμακα).

2. Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Σωστή διατροφή: Απέφυγε τρόφιμα που προκαλούν ημικρανία, όπως σοκολάτα, κόκκινο κρασί, τυρί και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε MSG (γλουταμινικό νάτριο).

Σταθερό πρόγραμμα ύπνου: Η έλλειψη ή η υπερβολική ποσότητα ύπνου μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Προσπάθησε να έχεις σταθερό ωράριο ύπνου.

Τακτική άσκηση: Μέτρια άσκηση, όπως περπάτημα ή κολύμβηση, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των κρίσεων.

Μείωση στρες: Τεχνικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του στρες, που συχνά αποτελεί έναν παράγοντα πρόκλησης.

3. Μη φαρμακευτικές θεραπείες

Κρύες κομπρέσες: Τοποθέτησε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο ή τον αυχένα για να ανακουφίσεις τον πόνο.

Ελαφριά πίεση: Ελαφριά πίεση στους κροτάφους ή στο μέτωπο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Βελονισμός: Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση μέσω του βελονισμού.

Συμπληρώματα διατροφής: Το μαγνήσιο, το συνένζυμο Q10 και το εκχύλισμα βουτυρόχορτου έχουν συνδεθεί με την πρόληψη των ημικρανιών σε μερικές περιπτώσεις.

4. Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Μείωση του φωτός: Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ξεκουράσου σε έναν σκοτεινό και ήσυχο χώρο.

Αποφυγή έντονων οσμών: Οι έντονες μυρωδιές μπορούν να επιδεινώσουν την ημικρανία.

5. Ενυδάτωση

Πίνε αρκετό νερό: Η αφυδάτωση είναι ένας συχνός παράγοντας που προκαλεί ημικρανία.

Δείτε το πολύ κατατοπιστικό βίντεο:

Η ημικρανία σε 30 λεπτά - όσα θα θέλατε να γνωρίζετε.

Δες εδώ από ποια θερμοκρασία και πάνω έχουμε όντως πυρετό

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.