Μήνυση: Τι πρέπει να κάνω αν με μηνύσουν

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μήνυση: Τι πρέπει να κάνω αν με μηνύσουν

Για να κάνει κανείς μήνυση χρειάζονται αρκετά χρήματα και πολύς ελεύθερος χρόνος. Όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα το γνωρίζουν καλά.

Μήνυση: Τι πρέπει να κάνω αν με μηνύσουν

Τι συμβαίνει, όμως, όταν κάποιος άλλος σε μηνύει;

Σε γενικές γραμμές, από τη στιγμή που κατατεθεί εις βάρος σας μία μήνυση, αυτή αρχικά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα, ο οποίος διατάσσει συνήθως την προανακριτική εξέταση από τις ανακριτικές αρχές, δηλαδή την αστυνομία.

Το αστυνομικό τμήμα στο οποίο έχει διαβιβαστεί η δικογραφία, θα σας καλέσει ώστε να δώσετε κατάθεση και αφού ληφθούν όλες οι αναγκαίες καταθέσεις από τα πρόσωπα που εμπλέκονται, τότε ο Εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα γίνει η παραπομπή σας σε δίκη ή θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Μήνυση: Τι πρέπει να κάνω αν με μηνύσουν

Όπως είναι λογικό, αν κάποιος έχει στραφεί εναντίον σας είναι καίριο για την προστασία σας να απευθυνθείτε έγκαιρα σε κάποιον δικηγόρο, ώστε να προετοιμάσετε έγκαιρα την υπερασπιστική σας γραμμή, καθώς και να λάβει γνώση από την Εισαγγελία αν εκκρεμεί κάτι εις βάρος σας.

Αν, λοιπόν, κατατεθεί σε βάρος σας μηνυτήρια αναφορά -με την επιφύλαξη ότι δεν πρόκειται για αυτόφωρο αδίκημα και βρίσκεστε εντός του χρόνου του αυτοφώρου- πρέπει να αναμένετε την κλήση σας, προκειμένου να καταθέσετε ενώπιον των ανακριτικών αρχών.

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των κατηγοριών, ανεξαρτήτως της βασιμότητας τους, χρειάζεται προσοχή και μεθοδικότητα, είναι κρίσιμο να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν ποινικολόγο, ώστε να διαφυλάξετε τα συμφέροντα σας και να ασκήσετε ενδεχομένως τα δικά σας νομικά δικαιώματα, όπως υποβάλλοντας και εσείς, για παράδειγμα, μήνυση για ψευδή καταμήνυση.

Δείτε ακόμα: Αγωγή ή Μήνυση: Τι σημαίνουν; Τι με συμφέρει να κάνω;