Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι χάνουν την επιδότηση για τον Αύγουστο

Ποιοι κόβονται από την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το υπουργείο ενέργειας έχει ανακοινώσει επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ωστόσο, ορισμένοι με κίτρινο τιμολόγιο θα μείνουν εκτός.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ότι ορισμένα «κίτρινα» αναμένεται να εξαιρεθούν έχει φέρει έξτρα άγχος στους καταναλωτές.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς οι χρεώσεις των συγκεκριμένων τιμολογίων, τα οποία είναι κυμαινόμενα, θεωρούνται ήδη αρκετά χαμηλές. Συγκεκριμένα, οι τιμές αυτών των τιμολογίων διαμορφώνονται κάτω από τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχουν οι προμηθευτές ενέργειας.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι χάνουν την επιδότηση για τον Αύγουστο

Δείτε εδώ: Πώς τα κλιματιστικά «καίνε» τους λογαριασμούς ρεύματος

Η επιδότηση που είχε ανακοινωθεί για τον Αύγουστο ανέρχεται σε 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους γενικούς καταναλωτές και 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Ωστόσο, αυτή η επιδότηση δεν θα εφαρμοστεί στα «κίτρινα» τιμολόγια που χαρακτηρίζονται από σταθερή χρέωση για έως και πέντε μήνες και στη συνέχεια από κυμαινόμενη χρέωση, εφόσον η τελική τιμή μετά από ενδεχόμενες εκπτώσεις παραμένει κάτω από τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει συμβόλαια με σταθερή τιμή για λιγότερο από έξι μήνες, και στη συνέχεια κυμαινόμενη χρέωση, δεν θα λάβουν καμία επιδότηση, ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να αυξηθούν οι τιμές μετά την πάροδο της αρχικής περιόδου σταθερής χρέωσης. Η εξαίρεση αυτή αφορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), τέσσερα συγκεκριμένα τιμολογιακά προϊόντα, των οποίων οι τιμές κυμαίνονται από 9,3 έως 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στον αντίποδα, η επιδότηση θα συνεχίσει να καλύπτει όλα τα «πράσινα» τιμολόγια, καθώς και τα υπόλοιπα «κίτρινα» που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια εξαίρεσης. Αυτή η διαφοροποίηση στην επιδοματική πολιτική έχει προκαλέσει συζητήσεις, καθώς δημιουργεί συνθήκες ανισότητας μεταξύ των καταναλωτών που έχουν επιλέξει διαφορετικά τιμολογιακά προϊόντα, αναλόγως των αναγκών και των οικονομικών τους δυνατοτήτων.