...

Light και zero αναψυκτικά: Πόσο βλάπτει την υγεία μας η ασπαρτάμη;

Η ασπαρτάμη περιβάλλεται από πολλούς μύθους και παρανοήσεις.

cola

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων, που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, τσίχλες, επιδόρπια και γιαούρτια. Είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται πολύ μικρή ποσότητα για να επιτευχθεί η επιθυμητή γλυκύτητα.

Είναι ένα από τα πιο μελετημένα τεχνητά γλυκαντικά, αλλά ταυτόχρονα περιβάλλεται από πολλούς μύθους και παρανοήσεις.

Πώς λειτουργεί και από τι αποτελείται;

Η ασπαρτάμη αποτελείται από τρία βασικά συστατικά:

Φαινυλαλανίνη (ένα αμινοξύ),
Ασπαρτικό οξύ (ένα άλλο αμινοξύ),
Μεθανόλη (σε πολύ μικρές ποσότητες).

Όταν καταναλώνεται, αυτά τα συστατικά διασπώνται στον οργανισμό μέσω του μεταβολισμού και χρησιμοποιούνται όπως οι αντίστοιχες φυσικές ουσίες που προσλαμβάνονται από άλλες τροφές.

Δες εδώ γιατί δεν πρέπει τα παιδιά να πίνουν αναψυκτικά

cola

Κάνει καλό ή κακό στην υγεία μας;

Οφέλη της ασπαρτάμης:

Χαμηλές θερμίδες: Μειώνει την πρόσληψη θερμίδων, καθιστώντας την κατάλληλη για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους.
Δεν αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης: Είναι κατάλληλη για άτομα με διαβήτη.

Εγκεκριμένη ασφάλεια: Έχει εγκριθεί από περισσότερους από 90 οργανισμούς υγείας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του FDA (ΗΠΑ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Πιθανοί κίνδυνοι:
Φαινυλκετονουρία (PKU): Άτομα που πάσχουν από αυτή τη σπάνια γενετική διαταραχή δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη φαινυλαλανίνη και πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη.

Μελέτες για πιθανές επιπτώσεις:

Κάποιες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να επηρεάζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου ή να ενισχύει την όρεξη για γλυκά τρόφιμα.

Υπήρξαν ανησυχίες για καρκινογόνες επιδράσεις σε πρώιμες μελέτες, αλλά οι μεταγενέστερες αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη επιστημονική σύνδεση μεταξύ ασπαρτάμης και καρκίνου σε επίπεδα κατανάλωσης εντός των επιτρεπτών ορίων.

Πρόσφατες συζητήσεις:

Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγοριοποίησε την ασπαρτάμη ως “πιθανώς καρκινογόνο” όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, αλλά σημείωσε ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν άμεση αιτιακή σχέση.

Συνιστώμενη Κατανάλωση

Η ασφαλής ημερήσια δόση ασπαρτάμης ορίζεται σε 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους από την EFSA. Για να ξεπεραστεί αυτό το όριο, ένα άτομο θα έπρεπε να καταναλώσει δεκάδες κουτάκια αναψυκτικών την ημέρα.

Συμπέρασμα:

Η ασπαρτάμη θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους όταν χρησιμοποιείται με μέτρο. Ωστόσο, αν έχετε ανησυχίες, είναι καλό να περιορίσετε την κατανάλωσή της και να προτιμήσετε φυσικές εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στέβια. Αν ανήκετε σε ευαίσθητες ομάδες, όπως όσοι έχουν PKU, αποφύγετε εντελώς την ασπαρτάμη.

@panos_antoniadis_

Θα ΣΟΚΑΡΙΣΤΕΙΣ! 🤯 #greece #fyp #athens #diatrofi #γυμναστική #fitness #bodybuilding #cocacola #foryou #orestiada #φαρμακειο

♬ Dame Fuego – Marseaux

Δες εδώ τις διαφορές της λευκής με την καστανή ζάχαρη

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.