Λήγει το αντηλιακό; Τι είναι το SPF και ποιο πρέπει να φοράμε

Όσα χρειάζεστε για να μάθετε τα πάντα για τα αντηλιακά σε ένα συνοπτικό οδηγό από το e-howto

Λήγει το αντηλιακό; Τι είναι το SPF και ποιο πρέπει να φοράμε

Τι αντηλιακό πρέπει να φοράμε, ποιος είναι ο σωστός δείκτης προστασίας, πότε λήγει ένα αντηλιακό;

Οι γιατροί συμβουλεύουν γυναίκες και άνδρες να χρησιμοποιούν το αντηλιακό όλες τις εποχές του χρόνου, ειδικά σε χώρες με ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο όπως η Ελλάδα.

Ο ήλιος εκπέμπει επιβλαβείς ακτίνες UV ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, σύμφωνα με μελέτες, έως και το 80% των επιβλαβών ακτίνων UV του ήλιου μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα.

Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας λένε και η αντηλιακή προστασία δεν αποτελεί απλώς σύμμαχο ομορφιάς, αλλά και όπλο κατά της γήρανσης και κατά του καρκίνου του δέρματος.

Ας δούμε όλες τις απαντήσεις σχετικά με το πότε θα πρέπει να βάζουμε αντηλιακό, τι δείκτη προστασίας πρέπει να επιλέγουμε και ό,τι πρέπει να ξέρουμε ώστε να παραμείνουμε προστατευμένοι και ασφαλείς για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

ΑΝΤΙΛΙΑΚΟ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας SPF

Ο Δείκτης Προστασίας SPF (Sun Protection Factor) είναι ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο και δείχνει πόσο προστατεύει το αντηλιακό το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UVB. Ο αριθμός ή η τιμή SPF υποδεικνύει τον αριθμό των φορών που το αντηλιακό αυξάνει τη φυσική προστασία του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation.

Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι αρχίζουμε να κοκκινίζουμε κάτω από τον καυτό ήλιο μετά από τα πρώτα 10 λεπτά χωρίς να χρησιμοποιούμε αντηλιακό, εάν χρησιμοποιήσουμε ένα αντηλιακό προϊόν με SPF 30, θα παραταθεί ο χρόνος 30 φορές και θα μπορέσουμε να μείνουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε για 300 λεπτά.

Είναι καλύτερος ένας SPF 50 από έναν SPF 30;

Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση αντηλιακού με SPF τουλάχιστον 30, το οποίο μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB του ήλιου. Οι υψηλότεροι SPF εμποδίζουν ελαφρώς περισσότερες από τις ακτίνες UVB του ήλιου, αλλά κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να εμποδίσει το 100% των ακτίνων UVB του ήλιου.

Το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται περίπου κάθε δύο ώρες ανεξαρτήτως SPF.

Τι αντηλιακό να χρησιμοποιήσω;

Συνίσταται σε όλους να χρησιμοποιούν αντηλιακό που προσφέρει τα ακόλουθα:

  • Προστασία ευρέος φάσματος (προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB)
  • SPF 30 ή υψηλότερο
  • Αδιάβροχο

Ωστόσο, το αντηλιακό από μόνο του δεν μπορεί να σας προστατεύσει πλήρως. Εκτός από τη χρήση αντηλιακού σε δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα, οι δερματολόγοι συνιστούν να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα για να προστατέψετε το δέρμα σας.

Αναζητήστε σκιά. Οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ.

Φοράτε ελαφρά ρούχα, όπως ελαφρύ και μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία UV, όταν είναι δυνατόν. Για πιο αποτελεσματική αντηλιακή προστασία, επιλέξτε ρούχα με αριθμό υπεριώδους προστασίας (UPF) στην ετικέτα.

Αποφύγετε τα σολάριουμ. Το υπεριώδες φως από τον ήλιο και το σολάριουμ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και ρυτίδες. Εάν θέλετε να δείχνετε μαύρισμα, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν αυτομαυρίσματος, αλλά να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό μαζί του.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κοντά στο νερό, το χιόνι και την άμμο, καθώς αντανακλούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εγκαύματος.

Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζω και πόσο συχνά;

Εφαρμόστε αρκετό αντηλιακό για να καλύψετε όλο το δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα.

Μην ξεχάσετε να το εφαρμόσετε στις άκρες των ποδιών σας, στο λαιμό σας, στα αυτιά σας και στην κορυφή του κεφαλιού σας.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Εφαρμόστε αντηλιακό σε στεγνό δέρμα 15 λεπτά πριν βγείτε σε εξωτερικό χώρο.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί επίσης να σχηματιστεί στα χείλη. Για να προστατέψετε τα χείλη σας, εφαρμόστε ένα lip balm ή κραγιόν που περιέχει αντηλιακό με SPF 30 ή μεγαλύτερο.

Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, εφαρμόστε ξανά το αντηλιακό περίπου κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ποιο είδος αντηλιακού είναι το καλύτερο;

Το είδος του αντηλιακού που χρησιμοποιείτε είναι θέμα προσωπικής επιλογής και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή του σώματος που πρέπει να προστατευτεί. Οι διαθέσιμες επιλογές αντηλιακών περιλαμβάνουν λοσιόν, κρέμες, τζελ, αλοιφές, ξυλάκια κεριού και σπρέι. Απλώς βεβαιωθείτε ότι προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος (UVA και UVB), έχει SPF 30 ή μεγαλύτερο και είναι ανθεκτικό στο νερό.

Τα σπρέι προτιμώνται μερικές φορές από τους γονείς αφού απλώνονται εύκολα στο δέρμα του παιδιού. Ωστόσο, η παγίδα στη χρήση σπρέι είναι ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν έχετε χρησιμοποιήσει αρκετό αντηλιακό για να προστατέψετε όλες τις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το αντηλιακό που αγόρασα το περασμένο καλοκαίρι ή πρέπει να αγοράζω ένα νέο μπουκάλι κάθε χρόνο;

Εάν χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε μέρα και στη σωστή ποσότητα, ένα μπουκάλι δεν πρέπει να διαρκεί πολύ.

Εάν βρείτε ένα μπουκάλι αντηλιακό που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για αρκετό καιρό, ακολουθούν ορισμένες οδηγίες:

Όλα τα αντηλιακά να διατηρούν την αρχική τους ισχύ για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ορισμένα αντηλιακά περιλαμβάνουν ημερομηνία λήξης. Αν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης, πετάξτε το αντηλιακό.

Εάν αγοράσετε ένα αντηλιακό που δεν έχει ημερομηνία λήξης, γράψτε την ημερομηνία αγοράς του αντηλιακού στο μπουκάλι. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε πότε να το πετάξετε.

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ορατά σημάδια ότι το αντηλιακό μπορεί να μην είναι πλέον καλό. Οποιεσδήποτε εμφανείς αλλαγές στο χρώμα ή τη συνοχή του προϊόντος σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αγοράσετε ένα νέο μπουκάλι.

Αποφύγετε να αφήνετε τα δοχεία αντηλιακού κάτω από το άμεσο ηλιακό φως ή σε ζεστό περιβάλλον, όπως στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, καθώς αυτό θα επιταχύνει τον ρυθμό διάσπασης των συστατικών του αντηλιακού.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χημικών και φυσικών αντηλιακών;

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των αντηλιακών είναι τα ενεργά συστατικά που περιέχουν. Εάν το ενεργό συστατικό στο αντηλιακό σας είναι το διοξείδιο του τιτανίου, το οξείδιο του ψευδαργύρου ή και τα δύο, έχετε ένα φυσικό αντηλιακό. Οι δερματολόγοι συνιστούν φυσικά αντηλιακά, που ονομάζονται επίσης μεταλλικά αντηλιακά, για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Εάν το αντηλιακό σας δεν περιέχει διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο ψευδαργύρου, έχετε ένα χημικό αντηλιακό.

Είτε έχετε ένα χημικό, είτε φυσικό ή υβριδικό αντηλιακό, όλα σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα σας που απορροφά τις ακτίνες του ήλιου. Εκτός από την απορρόφηση των ακτίνων του ήλιου, τα φυσικά αντηλιακά αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.

Οποιοδήποτε από αυτά τα αντηλιακά μπορεί να σας προστατεύσει αποτελεσματικά από τον ήλιο, εάν επιλέξετε ένα που είναι ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό και έχει SPF 30 ή μεγαλύτερο.

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.