Κομποστοποίηση: Πώς να την κάνετε σωστά

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κομποστοποίηση: Πώς να την κάνετε σωστά

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που επιτρέπει την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων, μετατρέποντάς τα σε χρήσιμο λίπασμα για τα φυτά.

Πρόκειται για μια διαδικασία αποσύνθεσης που πραγματοποιείται από μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και μύκητες, που βρίσκονται στο έδαφος.

Αυτοί οι οργανισμοί αποδομούν τα οργανικά υλικά και τα μετατρέπουν σε χούμο, ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους.

Η προσθήκη κομπόστ στο έδαφος βελτιώνει τη φυσική δομή, τον αερισμό και τη συγκράτηση υγρών του. Προσθέτει, επίσης, σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αυξάνει την μικροβιακή και βακτηριακή δραστηριότητα του εδάφους.

Πλεονεκτήματα Κομποστοποίησης

Μείωση Αποβλήτων:

Η κομποστοποίηση μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές. Ένα μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων μας αποτελείται από οργανικά υλικά τα οποία μπορούν να κομποστοποιηθούν αντί να πεταχτούν.

Παραγωγή Φυσικού Λιπάσματος:

Το τελικό προϊόν της κομποστοποίησης, γνωστό ως κομπόστ, είναι ένα φυσικό λίπασμα που εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα, τα οποία είναι επιβλαβή για το περιβάλλον.

Βελτίωση της Υγείας του Εδάφους:

Το κομπόστ βελτιώνει τη σύσταση του εδάφους, αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης υγρασίας και προάγει την ανάπτυξη ευεργετικών μικροοργανισμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο υγιή φυτά και υψηλότερες αποδόσεις καλλιεργειών.

Μείωση Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου:

Η κομποστοποίηση μειώνει τις εκπομπές μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, που προκύπτει από τη διάσπαση των οργανικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Δείτε ακόμα: Reuse: Πώς να κάνετε επαναχρησιμοποίηση

Κομποστοποίηση: Πώς να την κάνετε σωστά

Πώς να κάνετε Κομποστοποίηση

Η κομποστοποίηση μπορεί να γίνει ακόμα και στο σπίτι. Ακολουθεί ένας απλός οδηγός για το πώς μπορείτε να ξεκινήσετε την κομποστοποίηση στον κήπο σας ή ακόμα και σε μικρότερα αστικά περιβάλλοντα.

Επιλέξτε την Τοποθεσία:

Επιλέξτε ένα μέρος κατά προτίμηση σε σκιά, όπου θα δημιουργήσετε τον κομποστοποιητή σας. Αν ζείτε σε διαμέρισμα, υπάρχουν διαθέσιμοι ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης για εσωτερικούς χώρους.

Τοποθετήστε το δοχείο πάνω σε γυμνό έδαφος και όχι σε επιφάνεια από τσιμέντο ή πάνω σε κάποια πλάκα, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα σκουλήκια και άλλοι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί θα μπορούν να εισέλθουν στον σωρό σας. Καλό είναι να έχετε αφαιρέσει κάθε είδους χόρτα ή ζιζάνια και να έχετε σκαλίσει το χώμα σε βάθος 10 – 15 εκατοστών.

Συλλογή Υλικών:

Τα υλικά για την κομποστοποίηση χωρίζονται σε “πράσινα” και “καφέ”. Τα πράσινα υλικά περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, καφέ και τσάϊ, φρεσκοκομμένο χορτάρι και φύλλα, ενώ τα καφέ υλικά περιλαμβάνουν ξερά φύλλα, άχυρο,πριονίδια, χαρτί και χαρτόνι, κελύφη των αυγών στελέχη καλαμποκιού, μπισκότα και μικρά κλαδιά.

Στρώση Υλικών:

Τοποθετήστε τα υλικά σε στρώσεις, εναλλάσσοντας πράσινα και καφέ υλικά. Οι καφέ στρώσεις βοηθούν στην απορρόφηση της υγρασίας και στη βελτίωση της ροής του αέρα.Ξεκινήστε με ένα στρώμα 10 εκατοστών από θάμνους, κλαδιά, σανό ή άχυρο, τοποθετόντας τα στο κάτω μέρος του κάδου. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “καφέ” υλικών, και στη συνέχεια, ένα λεπτό στρώμα κόμποστ ή απλό χώμα κήπου. Αυτό είναι το ένα μόνο στρώμα.

Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “πράσινων” υλικών συμπληρώνοντας με ένα λεπτό στρώμα κόμποστ ή χώμα εδάφους. Βρέχετε κάθε στρώση ελαφρά με ένα ψεκαστήρα. Συνεχίστε την προσθήκη υλικών σε εναλλασσόμενα στρώματα “πράσινων” και “καφέ” προϊόντων μέχρι να γεμίσει ο κάδος.

Αερισμός:

Ανακατεύετε τακτικά το μείγμα για να παρέχετε οξυγόνο στους μικροοργανισμούς και να επιταχύνετε τη διαδικασία αποσύνθεσης. Μόλις έχετε ένα γεμάτο κάδο μπορείτε να ανακατεύετε το σωρό κάθε 7-14 ημέρες. Όσο πιο συχνά ανακατεύετε το σωρό τόσο πιο γρήγορα θα έχετε το έτοιμο κόμποστ!

Διατήρηση Υγρασίας:

Η υγρασία είναι σημαντική για την κομποστοποίηση. Το μείγμα πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι πολύ βρεγμένο. Εάν είναι πολύ ξηρό, προσθέστε νερό, και αν είναι πολύ υγρό, προσθέστε περισσότερα καφέ υλικά.

Χρόνος:

Η κομποστοποίηση μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως ένα έτος, ανάλογα με τις συνθήκες και τα υλικά. Θα καταλάβετε ότι το κομπόστ είναι έτοιμο όταν το υλικό έχει μετατραπεί σε μια σκούρα, εύθρυπτη ουσία με γήινη μυρωδιά.

Η κομποστοποίηση είναι μια απλή και αποτελεσματική διαδικασία που μπορεί να υιοθετηθεί από κάθε νοικοκυριό. Με λίγη προσπάθεια, μπορούμε να μειώσουμε τα απόβλητα, να δημιουργήσουμε πλούσιο φυσικό λίπασμα και να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το κομπόστ δεν είναι μόνο ωφέλιμο για τον κήπο σας αλλά και για τον πλανήτη συνολικά, καθιστώντας την κομποστοποίηση μια από τις πιο βιώσιμες πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Δείτε ακόμα: Ανακύκλωση: Πώς θα την κάνουμε σωστά

mm
Η Δήμητρα Ιωαννίδη είναι ανήσυχο πνεύμα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φιλόλογος, αλλά η συγγραφή ήρθε να ταράξει τα νερά, καθοδηγούμενη από τις κοινωνικές - οικολογικές ανησυχίες. Τα οικολογικά ζητήματα και η συγγραφή αποτελούν τα βασικά της ενδιαφέροντα και θα τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto. 🐝