Hot dog vs. burger: Ποιο είναι τελικά πιο υγιεινό για το BBQ σου;

Το απόλυτο ντέρμπι: Hot dog ή burger; Ποιο να τρώς με λιγότερες τύψεις;

hotdog

Τίποτα δεν θυμίζει καλοκαίρι περισσότερο από τη μυρωδιά ενός ζουμερού burger ή ενός λαχταριστού hot dog που ψήνεται στα κάρβουνα!

Αν όμως προσπαθείς να προσέξεις τη διατροφή σου μπορεί να αναρωτιέσαι: Ποια από τις δύο επιλογές είναι τελικά πιο υγιεινή;

Αν και και τα δύο είναι διαχρονικά αγαπημένα, διαφέρουν σημαντικά στη διατροφική τους αξία. Το ένα είναι πιο επεξεργασμένο, το άλλο περιέχει περισσότερο λίπος – και αμφότερα έχουν τα δικά τους αρνητικά. Ας δούμε αναλυτικά τι κρύβει το καθένα.

hotdog

Τι περιέχει ένα hot dog και ένα burger;

Τα hot dog ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων. Παρασκευάζονται από μείγμα διαφόρων τεμαχίων χοιρινού, βοδινού και/ή κοτόπουλου, σε συνδυασμό με συντηρητικά, αλάτι και αρωματικές ύλες. Η διατήρησή τους γίνεται μέσω καπνίσματος ή χημικών, όπως τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα – ουσίες που αν και προσφέρουν γεύση και διάρκεια ζωής, συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Αντιθέτως, τα burger παρασκευάζονται συνήθως από αλεσμένο μοσχαρίσιο κρέας χωρίς χημική επεξεργασία ή συντηρητικά – εκτός εάν πρόκειται για προπαρασκευασμένα μπιφτέκια που περιλαμβάνουν πρόσθετα ή μπαχαρικά.

Σημείωση: Για λόγους σύγκρισης, εδώ εξετάζουμε σκέτο βοδινό χοτ ντογκ και ένα απλό μπέργκερ χωρίς ψωμάκια, σάλτσες ή φυτικά υποκατάστατα.

Ποιο έχει καλύτερο διατροφικό προφίλ;

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στη σύγκριση ανά μερίδα (τυπικό χοτ ντογκ vs. μπιφτέκι 113 γρ. περίπου):

Πρωτεΐνη: Το μπέργκερ υπερισχύει, με περίπου 4 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από ένα χοτ ντογκ.

Λιπαρά: Και τα δύο έχουν υψηλά επίπεδα ολικών και κορεσμένων λιπαρών, αλλά το μπέργκερ περιέχει ελαφρώς περισσότερα.

Νάτριο (αλάτι): Τα χοτ ντογκ έχουν σημαντικά περισσότερο νάτριο – κάτι που τα καθιστά λιγότερο φιλικά για την καρδιά.

Δες εδώ πόσες θερμίδες έχουν το σουβλάκι, το burger και η πίτσα

διατροφικο προφιλ

Είναι πραγματικά τόσο βλαβερά τα hot dog;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος με τα hot dog δεν είναι τόσο η χαμηλή πρωτεΐνη ή το πολύ αλάτι, όσο τα συντηρητικά. Η συστηματική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακά και ακόμα και πρόωρο θάνατο. Ο κύριος υπαίτιος είναι τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα.

Από την άλλη, τα burger, αν και λιγότερο επεξεργασμένα, δεν είναι άμοιρα κινδύνου. Το ψήσιμο σε δυνατή φωτιά ή πάνω από φλόγες σχάρας μπορεί να δημιουργήσει ουσίες όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), που έχουν συνδεθεί με καρκίνο σε πειράματα σε ζώα.

Ωστόσο, ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι “απαγορευμένο”. Όπως λέει η διατροφολόγος Kait Richardson στο health.com .«Ένα hot dog στη γιορτή ή σε έναν αγώνα δεν είναι το τέλος του κόσμου – απλά να αντιμετωπίζεται ως περιστασιακή απόλαυση, όχι καθημερινή συνήθεια.»

Πώς να τα κάνεις πιο υγιεινά

Τα νέα είναι καλά: Δεν χρειάζεται να αποχαιρετήσεις το BBQ. Μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν διαφορά.

Για πιο υγιεινό hot dog:

Προτίμησε φυτικά ή χωρίς νιτρικά: Οι “uncured” ή φυτικές εκδοχές μειώνουν την έκθεση σε συντηρητικά (πρόσεξε όμως και το αλάτι).

Ψάξε για εκδοχές με λιγότερο νάτριο.

Διάλεξε ψωμάκια ολικής άλεσης.

Βάλε μουστάρδα ή λάχανο τουρσί αντί για μαγιονέζα και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Για πιο υγιεινό burger:

Διάλεξε άπαχο μοσχάρι (90% άπαχο ή περισσότερο) ή εναλλακτικά γαλοπούλα, βίσωνα ή φυτικά μπιφτέκια.

Φτιάξε μικρότερα μπιφτέκια για λιγότερες θερμίδες.

Φόρτωσε λαχανικά: Μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, αβοκάντο = γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Φτιάξ’ το μόνος σου: Τα έτοιμα μπορεί να περιέχουν πληρωτικά, σόγια ή πρόσθετα.

burger

Τελική Απόφαση: Ποιο να διαλέξεις;

Αν πρέπει να διαλέξουμε, το μπέργκερ έχει ένα μικρό προβάδισμα: είναι λιγότερο επεξεργασμένο, χαμηλότερο σε νάτριο και έχει πολύ περισσότερη πρωτεΐνη.

Όμως, ένα περιστασιακό χοτ ντογκ δεν θα καταστρέψει τη διατροφή σου—ειδικά αν είναι πιο υγιεινή εκδοχή και συνοδεύεται από έξυπνες επιλογές.

Θυμήσου: Αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι τι θα φας σε ένα μπάρμπεκιου, αλλά τι τρως καθημερινά. Ό,τι κι αν επιλέξεις, συνδύασέ το με δημητριακά ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά και πολλή καλοκαιρινή διάθεση.

Δες εδώ τι άλλο μπορείς να κάνεις με ένα άδειο μπουκάλι κέτσαπ

Δημήτρης Αλεξόπουλος Αρχισυντάκτης & Ειδικός Εργασιακών/Κοινωνικών Παροχών
Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος είναι Αρχισυντάκτης στο E-HowTo.gr, με πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας. Εξειδικεύεται σε Επιδόματα και Κοινωνικές Παροχές (ΟΠΕΚΑ), Εργασιακά Θέματα, Ψηφιακές Υπηρεσίες (gov.gr) και διαδικασίες ΔΥΠΑ/e-ΕΦΚΑ. Μετατρέπει τη γραφειοκρατία σε απλούς οδηγούς, διασταυρώνοντας τις πληροφορίες με ΦΕΚ και εγκυκλίους για έγκυρη και ασφαλή ενημέρωση.