...

Γιατί το να ανεβαίνουμε σκάλες κάνει καλό στο σώμα και το μυαλό μας

Γιατί πρέπει όταν μπορείς να αποφεύγεις το ασανσέρ και να προτιμάς τις σκάλες;

ΣΚΑΛΕΣ

Ακόμα και μια φαινομενικά ασήμαντη επιλογή, όπως το να ανεβούμε τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσουμε το ασανσέρ ή την κυλιόμενη σκάλα, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του BBC, πολλές έρευνες δείχνουν ότι το ανέβασμα σκαλοπατιών δεν είναι απλώς μια απλή κίνηση, αλλά μια δραστηριότητα που ενισχύει τη φυσική κατάσταση, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μυϊκή δύναμη. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνει την ισορροπία, μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων – ιδίως στους ηλικιωμένους – και ενισχύει τους μύες του κάτω μέρους του σώματος.

Η ανάβαση σκαλοπατιών μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τις γνωστικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και, σε κάποιες περιπτώσεις, τη δημιουργικότητα. Ως άσκηση χαμηλής έντασης, συμβάλλει στην καρδιοαναπνευστική υγεία και στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα οφέλη της ανάβασης σκαλιών είναι συγκρίσιμα με εκείνα της προπόνησης σε γυμναστήριο με εξοπλισμό, όπως τα μηχανήματα με σκαλιά.

Η Alexis Marcotte-Chenard, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη άσκηση είναι προσιτή σχεδόν σε όλους, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινότητα. Με τον όρο “snacktivity” ή “VILPA” (έντονη διαλείπουσα σωματική δραστηριότητα στον τρόπο ζωής), οι ειδικοί αναφέρονται σε μικρές, σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας, όπως είναι το ανέβασμα σκαλοπατιών, οι οποίες μπορούν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της καθιστικής ζωής. Περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ζουν με ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

ΣΚΑΛΕΣ

Η ίδια ερευνήτρια εξηγεί ότι το ανέβασμα σκαλοπατιών ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνει την κατανάλωση οξυγόνου περισσότερο απ’ ό,τι ένα απλό γρήγορο περπάτημα, καθώς το σώμα εργάζεται ενάντια στη βαρύτητα. Η αύξηση της μυϊκής μάζας στο κάτω μέρος του σώματος σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη υγεία και τη μακροζωία.

Ωστόσο, όπως τονίζεται και στο άρθρο του BBC, δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες με την απόλυτη υπεροχή της ανάβασης σκαλιών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι, για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, η δραστηριότητα αυτή δεν επαρκεί από μόνη της για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων ή πρόωρης θνησιμότητας. Επιπλέον, για άτομα με οστεοαρθρίτιδα, οι σκάλες μπορεί να αποτελούν επώδυνη και δύσκολη πρόκληση. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες και υπέρβαρα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να επιλέξουν τις σκάλες όταν υπάρχει εναλλακτική.

Παρά τα παραπάνω, για όσους έχουν τη δυνατότητα, η ενσωμάτωση αυτής της απλής συνήθειας στην καθημερινότητά τους – η προτίμηση της σκάλας έναντι του ανελκυστήρα – αποτελεί έναν εύκολο, δωρεάν και φυσικό τρόπο για να βελτιώσουν τη φυσική και πνευματική τους υγεία, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο ζωής τους.

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.