Αυτό το «νερό» που βλέπεις πάνω ή γύρω από το γιαούρτι στη συσκευασία δεν είναι νερό σκέτο, αλλά ορός γάλακτος!
Ο ορός γάλακτος είναι το υγρό μέρος του γάλακτος που διαχωρίζεται φυσικά από τη στερεή μάζα όταν το γιαούρτι «δένει» κατά την παραγωγή.
Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνες (κυρίως Β12, Β2) και ελάχιστο λίπος.
Είναι τελείως φυσιολογικό να το βλέπεις, ειδικά αν το γιαούρτι έχει μείνει λίγες μέρες στο ψυγείο ή αν έχει κουνηθεί.
Στην ουσία είναι σημάδι ότι το γιαούρτι είναι αυθεντικό, χωρίς υπερβολικά πρόσθετα σταθεροποιητικά που θα κρατούσαν το νερό “δεμένο” μέσα.
Δες εδώ αν το γιαούρτι είναι πιο υγιεινό από το τυρί cottage
Γιατί «κόβει» το γιαούρτι μέσα στη συσκευασία
Φυσικός διαχωρισμός
Ο ορός (το νεράκι που βλέπεις) είναι φυσικό μέρος του γιαουρτιού, γεμάτο πρωτεΐνες και ασβέστιο. Πολλές φορές, ειδικά αν το γιαούρτι μένει ακίνητο για μέρες, ο ορός αρχίζει να διαχωρίζεται από τη μάζα. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάλασε — απλώς μπορείς να το ανακατέψεις και επανέρχεται.
Απότομες αλλαγές θερμοκρασίας
Αν το γιαούρτι έχει εκτεθεί σε μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας (π.χ. από ψυγείο σε ζεστό περιβάλλον και ξανά πίσω) μπορεί να επηρεαστεί η υφή του και να «κόψει» πιο έντονα.
Κλονισμός κατά τη μεταφορά
Αν η συσκευασία έχει δεχτεί χτυπήματα ή έχει ταρακουνηθεί αρκετά (στη μεταφορά από το εργοστάσιο, στο ράφι, στο σπίτι) το γιαούρτι μπορεί να σπάσει εσωτερικά, ακόμα και αν το δοχείο φαίνεται άθικτο.
Λήξη ή αλλοίωση
Αν έχουν περάσει αρκετές μέρες από την ημερομηνία λήξης ή αν δεν έχει διατηρηθεί σωστά, μπορεί να αλλοιωθεί η σύστασή του. Σε αυτή την περίπτωση όμως, εκτός από το «κόψιμο», θα μυρίζει και περίεργα.
Δες εδώ πώς θα φτιάξεις σως φέτας
Τι να κάνεις
Μπορείς απλά να το ανακατέψεις ξανά με το γιαούρτι και να το φας κανονικά — είναι θρεπτικό!
Αν το γιαούρτι μυρίζει άσχημα ή έχει ξινίσει υπερβολικά, τότε είναι πιθανό να έχει αλλοιωθεί και όχι να είναι μόνο φυσικός διαχωρισμός.
Πώς να διατηρείς σωστά το γιαούρτι
Σωστή θερμοκρασία ψυγείου
Φύλαξε το γιαούρτι στο πιο δροσερό ράφι του ψυγείου (συνήθως στο πίσω μέρος) στους 2-4°C. Αν είναι πιο ζεστό, χαλάει γρήγορα ή κόβει.
Μην το αφήνεις πολλή ώρα εκτός ψυγείου
Μετά από άνοιγμα, αν το αφήσεις εκτός ψυγείου πάνω από 1-2 ώρες (ειδικά καλοκαίρι) οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται και μπορεί να αλλοιωθεί.
Σκέπαζε το καλά
Αν είναι πολυσυσκευασία ή το άνοιξες και δεν το τέλειωσες, σκέπασε το καλά με το καπάκι ή με μεμβράνη τροφίμων για να μην απορροφά μυρωδιές και να μην ξεραθεί στην επιφάνεια.
Έλεγχε πάντα την ημερομηνία λήξης
Ακόμα και αν δεν έχει λήξει, αν μυρίζει έντονα ξινό ή έχει αφρούς/μούχλα, πέτα το. Αντίθετα, αν απλά έχει λίγο ορό από πάνω, είναι ΟΚ.
Μην το καταψύχεις
Το γιαούρτι δεν αγαπά την κατάψυξη, γιατί όταν ξεπαγώνει χαλάει η υφή του και γίνεται νερουλό.
Καθαρό κουτάλι κάθε φορά
Μην βάζεις το ίδιο κουτάλι που δοκίμασες στο στόμα πίσω μέσα στο κεσεδάκι — τα βακτήρια από το στόμα μεταφέρονται και το χαλάνε πιο γρήγορα.
View this post on Instagram
Δες εδώ τι σημαίνουν οι έννοιες ημερομηνία λήξης και best before που αναγράφονται στα τρόφιμα