...

Γιατί αυξάνεται το λίπος στην κοιλιά μετά τα 40

Υπάρχει εξήγηση γιατί συσσωρεύεται λίπος στη κοιλιά μετά τα 40.

Γιατί αυξάνεται το λίπος στην κοιλιά μετά τα 40 κοιλιά

Μετά τα 40, κατά τη φάση της περιεμμηνόπαυσης, πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη σιλουέτα τους – και πιο συχνά, την αύξηση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Παρά τη σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή, αυτή η αλλαγή είναι συχνά δύσκολο να αντιστραφεί και προκαλεί έντονο άγχος.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο City of Hope στην Καλιφόρνια αποφάσισαν να διερευνήσουν το φαινόμενο και τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science και μεταφέρθηκαν από το Sciences et Avenir, ρίχνουν φως στον ρόλο του μεταβολισμού.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Adolfo Garcia-Ocana, εξηγεί:

«Ενώ τα περισσότερα ενήλικα βλαστικά κύτταρα γερνώντας χάνουν την ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται, τα προγονικά κύτταρα των λιποκυττάρων κάνουν το αντίθετο – ενεργοποιούνται με την ηλικία. Αυτό εξηγεί γιατί βλέπουμε αυξημένη παραγωγή νέων λιποκυττάρων και, συνεπώς, αύξηση του λίπους στην κοιλιά».

Η μελέτη σε νεαρά και ηλικιωμένα ποντίκια έδειξε ότι τα κύτταρα που προάγουν την παραγωγή λίπους είναι πιο ενεργά με την πάροδο της ηλικίας. Επιπλέον, ανακαλύφθηκε ότι ένα φάρμακο που μπλοκάρει τον υποδοχέα του LIFR θα μπορούσε να μειώσει αυτή τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους.

ΛΙΠΟΣ, ΚΟΙΛΙΑ

Η συγγραφέας της μελέτης, Iong (Annabel) Wang, προσθέτει:

«Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να χάνουν μυϊκή μάζα και να κερδίζουν λίπος, ακόμη και με σταθερό βάρος. Πιθανώς αυτό οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου τύπου βλαστικών κυττάρων που προάγουν τη δημιουργία λιποκυττάρων, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή».

Οι 2 υπερτροφές που βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού λίπους μετά τα 40

Ο personal trainer και κλινικός διαιτολόγος Jesse Feder, μιλώντας στο She Finds, αποκάλυψε δύο superfoods που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους μετά τα 40.

1. Σολομός:

Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά (EPA και DHA), ο σολομός έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.

«Είναι γεμάτος με υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και προσφέρει σταθερά επίπεδα ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για την απώλεια βάρους», λέει ο Feder.

2. Αβοκάντο:

Αν και πλούσιο σε λιπαρά, το αβοκάντο περιέχει καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και φυτικές ίνες, που βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου και προσφέρουν κορεσμό.

«Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου, μειώνει την πείνα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση», σημειώνει ο ειδικός.

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.