Φορολογικές δηλώσεις 2025: Πώς θα έχεις έκπτωση μέχρι 4%

Φορολογικές δηλώσεις: Σταθερά από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου η υποβολή τους – Ποιοι θα δικαιούνται μπόνους

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Πώς θα έχεις έκπτωση μέχρι 4%

Όλα όσα προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο συνιστούν μεταρρύθμιση που αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα για τους φορολογουμένους, θεσπίζοντας ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η σταθερή περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θεσπίζεται μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Ιουλίου, κάτι το οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά καταργώντας δια παντός τις παρατάσεις που δίνοντας προς τους φορολογούμενους.

Δείτε ακόμα: Τέλη κυκλοφορίας 2025: Βήμα-βήμα πως να τα εκτυπώσετε

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Πώς θα κερδίσεις έκπτωση μέχρι 4%

Μάλιστα, προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου και εφόσον υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, ως εξής:

-4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

-3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

-2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Η καταβολή του φόρου θα γίνεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου.

Δείτε ακόμα: Πότε στα ATM η διπλή πληρωμή στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Τσουχτερά πρόστιμα για καθυστερημένες διαβιβάσεις

Από την άλλη σε περίπτωση που υπάρχει κωλυσιεργία στις διαδικασίες λόγω καθυστέρησης ή λανθασμένης διαβίβασης στοιχείων, προβλέπονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις.

Ειδικότερα, δημιουργείται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά Οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ για τις ανάγκες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων.

Μέσω του νέου ηλεκτρονικού μητρώου θα διαβιβάζονται προς την ΑΑΔΕ όλα τα αναγκαία στοιχεία για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (όπως πχ οι αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φόροι που παρακρατήθηκαν κλπ). Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου.

Το πρόστιμο για τους δημόσιους λειτουργούς θα φτάνει στα 2.500 ευρώ ενώ προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Ως υπεύθυνοι θα μπορούν να θεωρηθούν οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικοί γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο Τέλος, σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή και στον Υποδιοικητή της ΑΑΔΕ με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και στον προϊστάμενο της αντίστοιχης οργανικής μονάδας, οι οποίοι έχουν ατομική ευθύνη για την καταβολή του προστίμου.

Δείτε ακόμα: Πώς θα βρεις το φθηνότερο ρεύμα μέσω του gov.gr

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η επιβολή προστίμων σε πρόσωπα εκτός των φορέων του δημοσίου τομέα (π.χ τράπεζες, εισηγμένες, servicers, εκπαιδευτήρια κα) που είναι υπόχρεα σε διαβίβαση ή υποβολή σε ετήσια βάση στην ΑΑΔΕ στοιχείων για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση κατά περίπτωση των δηλούμενων εισοδημάτων από τόκους και μερίσματα εταιρειών εισηγμένων στο Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων καθώς και των πραγματοποιούμενων δαπανών στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των φορολογούμενων ως εξής:

-Πρόστιμο 20.000 ευρώ για την παράβαση της εκπρόθεσμης αρχικής διαβίβασης/αποστολής στοιχείων.

-Πρόστιμο 20.000 ευρώ για την παράβαση της εκπρόθεσμης αποστολής συμπληρωματικών ή/και διορθωτικών στοιχείων.

Σε περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα των υπόχρεων, υπερβαίνουν το ποσό του ενός 1 εκατ. ευρώ, τότε τα παραπάνω πρόστιμα από 20.000 ευρώ ανεβαίνουν στις 50.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα των υπόχρεων, υπερβαίνουν το ποσό του ενός 1 εκατ. ευρώ, τότε τα παραπάνω πρόστιμα από 20.000 ευρώ ανεβαίνουν στις 50.000 ευρώ.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)