Φοιτητικό σπίτι: Tips που πρέπει να γνωρίζει όποιος νοικιάζει για πρώτη φορά

Tips για όσα πρέπει να ξέρεις για το φοιτητικό σπίτι ειδικά αν νοικιάζεις για πρώτη φορά

Περιεχόμενα

Η αναζήτηση και εύρεση για φοιτητικό σπίτι μπορεί να είναι τόσο συναρπαστική όσο και τρομακτική, ειδικά για όσους νοικιάζουν σπίτι για πρώτη φορά.

Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανεξαρτησία και την προσωπική ανάπτυξη, καθώς οι φοιτητές ξεκινούν ένα ταξίδι για να βρουν ένα μέρος που όχι μόνο ταιριάζει στον προϋπολογισμό τους, αλλά και εναρμονίζεται με τον τρόπο ζωής τους και τις ακαδημαϊκές τους ανάγκες.

Η αναζήτηση περιλαμβάνει την περιήγηση σε μια πληθώρα επιλογών. Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός και λήψη δύσκολων αποφάσεων.
Ως εκ τούτου, η διαδικασία αναζήτησης κι εύρεσης φοιτητικής στέγης αποτελεί ένα κομβικό μέρος της εμπειρίας του φοιτητή, διαμορφώνοντας την αίσθηση του ανήκειν και της άνεσης στο νέο ακαδημαϊκό του περιβάλλον.

Ας δούμε παρακάτω μερικά χρήσιμα tips για την αναζήτηση κι εύρεση φοιτητικού σπιτιού για όσους βρίσκονται σ’ αυτή τη διαδικασία για πρώτη φορά.

Καθορισμός αναγκών

Τοποθεσία φοιτητικού σπιτιού & προσβασιμότητα:

Δώσε προσοχή στην τοποθεσία και προτίμησε ακίνητα κοντά στη σχολή ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα, προσπάθησε το σπίτι που θα επιλέξεις να είναι κοντά σε μαγαζιά, σούπερ μάρκετ και λοιπές υπηρεσίες. Ένα σπίτι εύκολα προσβάσιμο θα κάνει την καθημερινότητά σου πιο εύκολη και αν μάλιστα, βρίσκεται και κοντά στο πανεπιστήμιο θα σε διευκολύνει να μην σκιπάρεις μαθήματα.

Διαβάστε επίσης: ΙΚΥ: 500 ευρώ σε φοιτητές – Υποβολή αιτήσεων

Μέγεθος (τ.μ.) & διαρρύθμιση ακινήτου:

Τα τετραγωνικά του καινούργιου σου σπιτιού είναι ιδιάζουσας σημασίας. Αναλογίσου λοιπόν και αξιολόγησε πόσα τετραγωνικά μέτρα θα είναι το ιδανικό σπίτι για σένα. Επίσης, φρόντισε να μην κάνεις συμβιβασμούς ως προς το μέγεθος, ακόμα και αν πρόκειται για μια φαινομενική ευκαιρία. Η ζωή σε ένα υπερβολικά μικρό σπίτι – π.χ. 18 τ.μ. – δεν είναι τόσο άνετη και σίγουρα, καθόλου λειτουργική.

Παροχές & χαρακτηριστικά σπιτιού:

Είναι επίσης σημαντικό να ξέρεις εκ των προτέρων εάν θέλεις να αναζητήσεις ένα επιπλωμένο σπίτι ή όχι, τι είδος θέρμανσης προτιμάς, ποιος είναι ο ιδανικός όροφος κ.λπ. Το να ορίσεις εξ αρχής ορισμένα χαρακτηριστικά που θες να έχει το νέο σου σπίτι είναι κρίσιμο. Ο λόγος; Αυτό θα σε βοηθήσει να φιλτράρεις ευκολότερα τις διάφορες επιλογές ακινήτων, ώστε να μπορέσεις να καταλήξεις πιο γρήγορα στο ιδανικό φοιτητικό σπίτι.

Ορισμός προϋπολογισμού

Μηνιαίο μίσθωμα:

Το ύψος του ενοικίου (μισθώματος) είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια κατά την επιλογή ενός σπιτιού – φοιτητικού ή μη. Και πρόκειται για ένα μηνιαίο έξοδο που δεν μπορείς να αποφύγεις. Πρέπει να είσαι σίγουρος/η λοιπόν πως εσύ και η οικογένεια σου θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε μηνιαία σ’ αυτό. Ως εκ τούτου, ο καθορισμός ενός πλαφόν – μέγιστο ποσό που μπορεί να διατεθεί για το ενοίκιο του φοιτητικού σου σπιτιού.

Πάγιοι λογαριασμοί:

Πέρα από το ύψος του ενοικίου όμως, θα πρέπει να αναλογιστείς και το ύψος άλλων πάγιων λογαριασμών όπως το ρεύμα, το νερό, το Internet, τα κοινόχρηστα κ.λπ. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα σπίτι τόσο υψηλότερους λογαριασμούς ενδέχεται να έχει. Έτσι πρέπει να εξετάσεις αν θα είσαι σε θέση να πληρώνεις όλα τα πάγια έξοδα, μαζί με το ενοίκιο.

Λοιπά έξοδα:

Και φυσικά, πρέπει να έχεις κατά νου πως για να μπεις στο νέο σου σπίτι, είναι πιθανό να χρειαστείς 1-2 ενοίκια προκαταβολή ή μεσιτική αμοιβή. Αυτά δεν υφίστανται σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι ένα ενδεχόμενο έξοδο που θα πρέπει να υπολογίσεις για παν ενδεχόμενο.

Διεξαγωγή έρευνας

Αναζήτηση αγγελιών:

Αφού καθορίσεις τα επιθυμητά κριτήριά για το τέλειο σπίτι, σειρά έχει η έναρξη της αναζήτησης. Περιηγήσου ελεύθερα σε διάφορες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων όπως ο Spitogatos, καθώς και σε γκρουπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επικοινωνία με μεσίτες:

Εάν δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο, μπορείς να επικοινωνήσεις με μεσίτες ακινήτων ή μεσιτικά γραφεία και να τους αναθέσεις την αναζήτηση και εύρεση φοιτητικού διαμερίσματος με τα χαρακτηριστικά και στην περιοχή που σε ενδιαφέρει.

Επισκέψεις σε φοιτητικά σπίτια

Επίσκεψη & επιθεώρηση σπιτιών:

Πριν κάνεις την οποιαδήποτε συμφωνία είναι σημαντικό να δεις το κάθε σπίτι με τα μάτια σου. Κλείσε λοιπόν ραντεβού για να δεις τα διάφορα σπίτια από κοντά. Έτσι μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση του σπιτιού και των επίπλων/ηλεκτρικών συσκευών, εάν υπάρχουν, να εντοπίσεις και να επισημάνεις τυχόν προβλήματα κ.λπ. ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεως αργότερα. Μια συμβουλή είναι να μην προχωρήσεις ηλεκτρονικά στο κλείσιμο μιας συμφωνίας εάν δεν έχεις δει το σπίτι από κοντά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει.

Ασφάλεια ακινήτου & γειτονιάς:

Ένα ακόμα πράγμα που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να παραλείψεις είναι το να τσεκάρεις την ασφάλεια, τόσο της γειτονιάς, όσο και του ίδιου του σπιτιού. Πριν πεις το μεγάλο «ναι», κάνε μια βόλτα στη γειτονιά, τσέκαρε τι υπάρχει κοντά, αν βρίσκεται σε καλό σημείο, κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ. Επίσης, η πόρτα ασφαλείας και τα παράθυρα αλουμινίου (PVC παράθυρα), όπως φυσικά και ο συναγερμός, είναι στα πλεονεκτήματα ενός ακινήτου, καθώς σου εξασφαλίζουν ένα ασφαλέστερο σπίτι.

Μισθωτήριο συμβόλαιο

Ανάγνωση & υπογραφή σύμβασης:

Άπαξ και βρεις το κατάλληλο σπίτι και θέλεις να προχωρήσεις στη μίσθωσή του, διάβασε προσεκτικά τη σύμβαση πριν υπογράψεις – ακόμα και τα «ψιλά» γράμματα. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι 100% βέβαιος/η ότι κατανοείς όλους τους όρους και τις υποχρεώσεις σου και πως δεν έχεις «θολά» σημεία ως προς την όλη διαδικασία ενοικίασης.

Καταγραφή κατάστασης σπιτιού:

Πέρα από το συμβόλαιο μίσθωσης, μπορείς να ζητήσεις από τον ιδιοκτήτη ή το μεσίτη τη λεπτομερή καταγραφή της κατάστασης του σπιτιού κατά την παράδοση. Είναι μια έξυπνη κίνηση καθώς σου εξασφαλίζει ότι δεν θα βρεθείς εκτεθειμένος/η σε περίπτωση φυσικών φθορών κ.λπ. και πως στη λήξη της μίσθωσης θα μπορέσεις να λάβεις ολόκληρο το ποσό της προκαταβολής-εγγύησης ή έστω μέρος αυτής – σε περίπτωση ζημιών που μπορεί να προκληθούν από σένα.

Διαβάστε επίσης: Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2024

Προετοιμασία για τη μετακόμιση

Ρύθμιση συνδέσεων & έναρξη λειτουργίας:

Μην παραλείψεις, δε, να «τρέξεις» άμεσα να ενεργοποιήσεις τις παροχές ρεύματος, νερού και Internet. Συνήθως πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες (τουλάχιστον 10-15 μέρες αν και διαφέρει ανά περίπτωση, υπηρεσία, τοποθεσία κ.ά.) και γι’ αυτό πρέπει να δράσεις άμεσα ώστε να έχεις στην εντέλεια το νέο σου σπίτι. Κανείς δεν θέλει εξάλλου να μένει, έστω και προσωρινά, σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό ή δίχως σύνδεση στο διαδίκτυο. Δες θες η έναρξη της φοιτητικής σου ζωής να σε βρει στα σκοτάδια και με σερφάρισμα με περιορισμένα GB.

Μετακόμιση στο φοιτητικό σου σπίτι:

Και ναι, έχεις πλέον το δικό σου φοιτητικό σπίτι. Και κάπως έτσι, ακολουθεί η μετακόμιση. Είτε έχεις σκοπό να μεταφέρεις πράγματα από το πατρικό σου, είτε αγοράσεις τα πάντα από την αρχή, είτε πρόκειται για τη μεταφορά των προσωπικών σου αντικειμένων, η μετακόμιση πρέπει να γίνει σωστά. Οργανώσου λοιπόν έγκαιρα, βγάλε ένα πλάνο δράσης και δες πως πρέπει να κινηθείς ώστε να μπεις το συντομότερο δυνατόν στο νέο σπίτι για να ξεκινήσει και επίσημα η φοιτητική σου ζωή.

Ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να σου φανούν χρήσιμα, ώστε να μπορέσεις να οργανώσεις καλύτερα την αναζήτησή σου και να βρεις εύκολα και γρήγορα το φοιτητικό σπίτι στην περιοχή που σε ενδιαφέρει! Καλή τύχη!

Exit mobile version