Για να καταλάβουμε ποια αυγά είναι καλύτερης ποιότητας, πρέπει να προσέξουμε διάφορους παράγοντες όπως ο κωδικός πάνω στο αυγό, η φρεσκάδα, το χρώμα του κρόκου και η σύσταση του ασπραδιού.
Οι κωδικοί πάνω στα αυγά είναι ένας σημαντικός δείκτης ποιότητας, καθώς μας δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο εκτροφής των ορνίθων, την προέλευση και τον παραγωγό. Ο τρόπος εκτροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του αυγού, αφού επηρεάζει τη διατροφή των ορνίθων, τη θρεπτική αξία και την ασφάλεια του αυγού.
Δες εδώ πώς να μην σπάνε τα πασχαλινά αυγά κατα το βράσιμο
Ανάλυση των κωδικών και πώς επηρεάζουν την ποιότητα
1ο ψηφίο – Τρόπος εκτροφής (Κυριότερος παράγοντας ποιότητας)
Το πρώτο ψηφίο του κωδικού καθορίζει τις συνθήκες διαβίωσης των ορνίθων, που έχουν άμεση επίδραση στη θρεπτική αξία, τη γεύση και την ποιότητα του αυγού:
“0” – Βιολογικά αυγά (καλύτερη ποιότητα)
Οι κότες εκτρέφονται με βιολογικές τροφές, χωρίς αντιβιοτικά ή χημικές ουσίες.
Ζουν σε ελεύθερη βοσκή, με φυσική πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.
Τα αυγά τους έχουν πλουσιότερη διατροφική αξία, υψηλότερη περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά και έντονο πορτοκαλί κρόκο.
“1” – Ελεύθερης βοσκής (πολύ καλή ποιότητα)
Οι κότες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά η διατροφή τους δεν είναι απαραίτητα βιολογική.
Τα αυγά έχουν καλή ποιότητα, αν και μπορεί να έχουν λίγο χαμηλότερη θρεπτική αξία από τα βιολογικά.
“2” – Αχυρώνα ή Δαπέδου (μεσαία ποιότητα)
Οι κότες ζουν ελεύθερες μέσα σε κλειστό χώρο, χωρίς πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.
Πιθανή κατώτερη ποιότητα διατροφής → Αυγά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
“3” – Κλωβοστοιχίας (χαμηλότερη ποιότητα)
Οι κότες ζουν σε κλουβιά, χωρίς ελευθερία κίνησης και τρέφονται κυρίως με βιομηχανικές τροφές.
Τα αυγά έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία και ενδέχεται να περιέχουν περισσότερα υπολείμματα αντιβιοτικών.
Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., η εκτροφή αυτή αποφεύγεται λόγω κακής ποιότητας αυγών και έλλειψης ηθικής μεταχείρισης των ζώων.
2α & 3α γράμματα – Χώρα προέλευσης
Η χώρα παραγωγής επηρεάζει την ποιότητα, καθώς κάποιες χώρες έχουν αυστηρότερες ελεγκτικές διαδικασίες.
GR → Ελλάδα (καλό να προτιμάμε ντόπια προϊόντα για φρεσκάδα).
FR → Γαλλία, DE → Γερμανία (χώρες με αυστηρούς ελέγχους).
Άλλες χώρες → Αν δεν ξέρουμε αν τηρούν αυστηρούς κανόνες, καλύτερα να αποφεύγουμε.
Οι τελευταίοι αριθμοί – Κωδικός παραγωγού
Ο κωδικός παραγωγού προσδιορίζει την ακριβή μονάδα εκτροφής. Αν υπάρχει κάποια ανησυχία για την ποιότητα, μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες στον ΕΦΕΤ για την προέλευση των αυγών.
Πώς καταλαβαίνουμε τα καλύτερα αυγά από τον κωδικό;
Προτίμησε αυγά με κωδικό που ξεκινάει από “0” ή “1” → Έχουν υψηλότερη διατροφική αξία και καλύτερη ποιότητα.
Απόφυγε αυγά με κωδικό “3” → Χαμηλότερη ποιότητα, πιθανή χρήση αντιβιοτικών και κακές συνθήκες εκτροφής.
Διάλεξε αυγά με ένδειξη “GR” για ντόπια, φρέσκα προϊόντα.
Δες εδώ πώς μπορείς να διατηρείς τα αυγά έως και 6 μήνες!
Άλλοι τρόποι ελέγχου φρεσκάδας των αυγών
Μπορούμε να ελέγξουμε τη φρεσκάδα με τους εξής τρόπους:
Τεστ νερού:
Βάζουμε το αυγό σε ένα ποτήρι με νερό.
Αν βυθιστεί τελείως και ξαπλώσει → Φρέσκο.
Αν στέκεται όρθιο → Λιγότερο φρέσκο, αλλά τρώγεται.
Αν επιπλέει → Χαλασμένο, μην το φας!
Τεστ κρόκου και ασπραδιού:
Φρέσκο αυγό: Ο κρόκος είναι στρογγυλός και το ασπράδι συμπαγές.
Λιγότερο φρέσκο: Ο κρόκος απλώνεται και το ασπράδι γίνεται νερουλό.
Χρώμα κρόκου
Έντονο πορτοκαλί → Υποδηλώνει καλή διατροφή της κότας (συνήθως από καλαμπόκι ή φυσικές τροφές).
Ανοιχτό κίτρινο → Συνήθως από κότες που τρέφονται με λιγότερα θρεπτικά συστατικά.
Προσοχή: Μερικές βιομηχανίες χορηγούν πρόσθετες χρωστικές για να κάνουν τον κρόκο πιο έντονο!
Σύσταση ασπραδιού
Σφιχτό και παχύρρευστο ασπράδι → Φρέσκο αυγό, καλή ποιότητα.
Νερουλό και υδαρές → Μάλλον παλιό ή χαμηλότερης ποιότητας.
Δες εδώ μέχρι πόσα αυγά κάνει να τρώμε κάθε μέρα