Επώδυνοι πόνοι περιόδου: Πείτε αντίο στις δύσκολες μέρες με αυτούς τους τρόπους

Οι δύσκολες μέρες του μήνα δεν θα είναι τόσο επίπονες πλέον με τους παρακάτω τρόπους

ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε βιώσει πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου. Άλλες γυναίκες πιο ήπια και άλλες υποφέρουν για μέρες. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το πιο συχνό πρόβλημα που σχετίζεται με την εμμηνόρροια. Συνήθως αυτό ξεκινά στην εφηβεία, λίγο μετά την έναρξη της εμμηνόρροιας.

Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να επηρεάσουν στις καθημερινές μας ασχολίες και δραστηριότητες όπως το σχολείο ή η εργασία. Συνήθως είναι πιο έντονοι τις πρώτες ημέρες (όταν η περίοδος ξεκινά ή πριν από αυτήν) και διαρκεί για 2 έως 3 ημέρες.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Πού οφείλονται οι πόνοι της περιόδου;

Ο πόνος της περιόδου είναι κοινός και γίνεται αισθητός είτε ως επώδυνες μυϊκές κράμπες στην κοιλιά, οι οποίες μπορεί να εξαπλωθούν στην πλάτη και τους μηρούς, είτε ως σταθερής έντασης αλλά συνεχής πόνος. Μπορεί επίσης η ένταση να διαφέρει σε κάθε περίοδο. Ορισμένες περίοδοι μπορεί να προκαλούν μικρή ή καθόλου ενόχληση, ενώ άλλες μπορεί να είναι πολύ επώδυνες.

Ο πόνοι της περιόδου είναι εκείνο το αίσθημα που νιώθουμε όταν η μήτρα μας σφίγγεται και κάνει μυϊκές συστολές. Κανονικά όταν δεν είμαστε στις μέρες περιόδου, η μήτρα συστέλλεται ελαφρά, αλλά δεν το αισθανόμαστε. Όμως, κατά την περίοδο, η μήτρα προχωράει σε έντονες συστολές για να απομακρύνει την επένδυσή της και να διώξει το μη γονιμοποιημένο ωάριο. Όταν συστέλλεται, πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία που την περιβάλλουν και διακόπτει προσωρινά την ροή του αίματος και του οξυγόνου. Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν τον πόνο. Παράλληλα, ο οργανισμός απελευθερώνει ορισμένες ουσίες με το όνομα “προσταγλανδίνες”, οι οποίες καλούν τη μήτρα να συστέλλεται ακόμα περισσότερο, γεγονός που μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερο πόνο. Μερικές γυναίκες έχουν πιο έντονο πόνο κατά την περίοδό τους από άλλες, γιατί εκκρίνουν περισσότερες προσταγλαδίνες που σημαίνει ότι εμφανίζουν ισχυρότερες συσπάσεις.

Κλασικές μέθοδοι ανακούφισης του πόνου

Λήψη παυσίπονων:

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μειώνουν την παραγωγή των ορμονών που ευθύνονται για τις συσπάσεις της μήτρας στην περίοδο με αποτέλεσμα να ανακουφίζουν από τον πόνο. Είναι σημαντικό να ληφθούν στην έναρξη των ενοχλήσεων. Συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου.

Λήψη αντισυλληπτικών δισκίων:

Τα αντισυλληπτικά φάρμακα ελαττώνουν τα επίπεδα των ορμονών που οδηγούν στη δυσμηνόρροια. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού και εφόσων η γυναίκα θέλει την αντισυλληπτική δράση τους.

Θερμοθεραπεία:

Η εφαρμογή θερμοφόρας ή ειδικών θερμαντικών επιθεμάτων περιόδου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και των κραμπών.

Άσκηση:

Έχει αποδειχθεί πως η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ελάττωση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια δρουν ως φυσικά αναλγητικά.

Διατροφικές αλλαγές:

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου της περιόδου. Συστήνεται η αποφυγή καφείνης, αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφίμων.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους

Τζίντζερ:

Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη μείωση του πόνου. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμετού. Μπορεί να ληφθεί είτε ως αφέψημα ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

Χαμομήλι:

Έχει μυοχαλαρωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.

Κανέλα:

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο, τις κράμπες και τη ναυτία. Μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα, να προστεθεί σε τρόφιμα ή ως συμπλήρωμα.

Μάραθος:

Ο μάραθος και ο μαραθόσπορος έχουν αντισπασμωδική και αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τον εμμηνορησιακό πόνο. Μπορεί να ληφθεί είτε ως αφέψημα, είτε ως συμπλήρωμα.

Κουρκουμάς:

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα ή να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα.

Ωμέγα-3:

Μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές στο σώμα, να ανακουφίσουν από τον πόνο και να βοηθήσουν στη ρύθμιση των εμμηνορροϊκών κύκλων.

Ασβέστιο:

Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της μυϊκής έντασης και των κραμπών, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της περιόδου.

Μαγνήσιο:

Όπως και το ασβέστιο, το μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της μυϊκής έντασης και των κραμπών και, επιπλέον, να ανακουφίσει από πονοκεφάλους και φούσκωμα.

Βιταμίνη Ε:

Μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία και στη μείωση των φλεγμονών.

Προσοχή: Κανένα από τα παραπάνω δε μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική θεραπεία, αλλά μπορούν να ληφθούν συνδυαστικά για μέγιστα αποτελέσματα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, ώστε να διασφαλίσετε ότι είναι κατάλληλο για τις προσωπικές σας ανάγκες.

Συμπέρασμα

Οι πόνοι περιόδου είναι διαφορετικοί από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες από εμάς αντιμετωπίζουμε έντονα συμπτώματα, ενώ άλλες πιο ήπια. Οι ενοχλήσεις στην κοιλιά, οι κράμπες και ο πρήξιμο μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές μας. Γι΄αυτό, έχουμε στη διάθεσή μας φυσικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους πόνους περιόδους.

Να θυμάστε!

Ο ήπιος πόνος στη διάρκεια της περιόδου είναι φυσιολογικός και αναμενόμενος. Ο υπερβολικός πόνος όμως, που ανατρέπει την καθημερινότητα της γυναίκας, κατάσταση γνωστή ως δυσμηνόρροια, θεωρείται παθολογικός και χρειάζεται διερεύνηση από τον γιατρό. Σε κάθε περίπτωση εάν υποφέρετε συστηματικά κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι σκόπιμο να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας υποβάλλει σε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν ο πόνος οφείλεται σε ορμονική ανεπάρκεια ή κάτι άλλο

Πόνοι Περιόδου & Δυσμηνόρροια | Αντιμετώπιση με Φυσικό Τρόπο - Θεμιστοκλής Τσίτσος | Φαρμακοποιός

 

Δες εδώ πώς θα καταλάβεις ότι πλησιάζει η εμμηνόπαυση

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.