Σε αντίθεση με τη μουστάρδα ή το κόκκινο κρασί, το βούτυρο είναι ένας “ύπουλος” λεκές. Αν στεγνώσει, το λίπος ποτίζει την ίνα και δεν φεύγει με τίποτα. Αν όμως δράσετε γρήγορα, έχετε 99% πιθανότητες επιτυχίας.
Ο ειδικός καθαρισμού Zachary Pozniak (Jeeves NY) αποκαλύπτει ότι το μυστικό είναι να τραβήξουμε το λίπος πριν το ρούχο μπει στο νερό.

Μέθοδος 1: Η “Στεγνή” Λύση (Για φρέσκους λεκέδες)
Αν ο λεκές μόλις έγινε, μην ρίξετε νερό! Το νερό και το λάδι δεν αναμειγνύονται.
Τι θα χρειαστείτε: Μαγειρική σόδα, Κορν φλάουρ ή Ταλκ (πούδρα μωρού).
1. Καλύψτε γενναιόδωρα τον λεκέ με τη σκόνη της επιλογής σας.
2. Αφήστε το να “καθίσει” για τουλάχιστον 1 ώρα. Η σκόνη θα απορροφήσει το λίπος.
3. Τινάξτε το ρούχο ή βουρτσίστε το απαλά.
4. Πλύντε το κανονικά στο πλυντήριο (στην υψηλότερη επιτρεπτή θερμοκρασία για το ύφασμα).
Μέθοδος 2: Το Υγρό Πιάτων (Ο Εξολοθρευτής Λιπών)
Τα απορρυπαντικά πιάτων είναι σχεδιασμένα να διαλύουν τα λίπη από τα τηγάνια. Το ίδιο κάνουν και στα ρούχα.
- Ρίξτε λίγες σταγόνες υγρού πιάτων (κατά προτίμηση διάφανο για να μην βάψει) απευθείας στον λεκέ.
- Τρίψτε απαλά με τα δάχτυλά σας ή με μια μαλακή οδοντόβουρτσα.
- Αφήστε το να δράσει για 15-30 λεπτά.
- Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και βάλτε το στο πλυντήριο.
⚠️ Ο Νο1 Κανόνας: Μακριά από τη Ζέστη!
Αυτό είναι το λάθος που καταστρέφει το ρούχο για πάντα.
ΜΗΝ βάλετε το ρούχο στο στεγνωτήριο και ΜΗΝ το σιδερώσετε αν δεν είστε 100% σίγουροι ότι ο λεκές έφυγε. Η ζέστη “ψήνει” το λίπος και το σταθεροποιεί μόνιμα πάνω στο ύφασμα. Πάντα ελέγχετε το ρούχο όσο είναι βρεγμένο.
Συχνές Ερωτήσεις
Δουλεύει και για παλιούς λεκέδες;
Είναι πιο δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Δοκιμάστε τη Μέθοδο 2 (Υγρό Πιάτων) και αφήστε το να δράσει περισσότερη ώρα πριν την πλύση.
Τι κάνω αν το ρούχο είναι ευαίσθητο (μετάξι/μαλλί);
Αποφύγετε το τρίψιμο. Χρησιμοποιήστε μόνο τη Μέθοδο 1 (Ταλκ/Κορν φλάουρ) και αφήστε το όλο το βράδυ. Στη συνέχεια, πλύντε το στο χέρι.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω πιστολάκι για να στεγνώσει;
Όχι! Όπως και με το στεγνωτήριο, η θερμότητα από το πιστολάκι θα σταθεροποιήσει τον λεκέ αν έχει μείνει έστω και λίγο υπόλειμμα.
Extra Tip: Αν είστε σε εστιατόριο και λερωθείτε, ζητήστε λίγο αλάτι ή ένα φακελάκι ζάχαρη και ρίξτε το πάνω στον λεκέ αμέσως. Θα απορροφήσει το πολύ λάδι μέχρι να πάτε σπίτι!








