Ένα από τα πιο απογοητευτικά λάθη στην κουζίνα είναι να σου ξεφύγει το αλάτι. Είτε φτιάχνεις σούπα, μαγειρευτά ή σάλτσα, μια στιγμή απροσεξίας αρκεί για να μετατραπεί ένα λαχταριστό φαγητό σε… αλμυρή καταστροφή.
Όμως μην πανικοβάλλεσαι και –το κυριότερο– μην πετάξεις τίποτα. Υπάρχουν πρακτικές, έξυπνες λύσεις που χρησιμοποιούν ακόμα και επαγγελματίες σεφ για να «διορθώσουν» την κατάσταση.
Το καλό νέο είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός — αρκεί να ξέρεις ποιες τεχνικές να εφαρμόσεις ανάλογα με το πιάτο που ετοιμάζεις και τι έχεις στο ντουλάπι σου.
Αν λοιπόν σου «ξέφυγε το χέρι», αυτό το άρθρο θα σου δείξει πώς να σώσεις το φαγητό σου και να σερβίρεις ένα πιάτο που κανείς δεν θα καταλάβει τι πήγε στραβά.
Δείτε ακόμα: Έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό; Πώς να το σώσετε!
Έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό; Δες πώς να το σώσεις πριν καταλήξει στα σκουπίδια!
1. Πρόσθεσε πατάτα ή ρύζι (για σούπες και μαγειρευτά)
Η πατάτα και το ρύζι απορροφούν το αλάτι σαν «σφουγγάρια». Κόψε μία πατάτα σε μεγάλα κομμάτια, βάλε την στο φαγητό και άστο να βράσει για 10–15 λεπτά και μετά αφαίρεσέ την. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με λίγο άβραστο ρύζι μέσα σε σακουλάκι ή γάζα.
2. Αραίωση με νερό, ζωμό ή ντομάτα
Αν το φαγητό σου είναι σάλτσα ή σούπα, πρόσθεσε λίγο νερό ή άγευστο ζωμό. Αν είναι κοκκινιστό, η προσθήκη ντομάτας χωρίς αλάτι (π.χ. ντομάτα κονκασέ) ισορροπεί την έντονη γεύση.
Δείτε ακόμα: Αλάτι: 8+1 άγνωστες χρήσεις που θα σας εκπλήξουν
3. Γαλακτοκομικά για εξισορρόπηση
Σε σάλτσες ή σούπες με κρέμα, λίγο γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος μπορεί να μειώσει την αλμύρα και να προσφέρει πιο στέρεη γεύση.
4. Οξύτητα με λεμόνι ή ξύδι
Η όξινη γεύση σε μικρές ποσότητες «καμουφλάρει» την αλμύρα. Μια κουταλιά ξύδι ή λίγες σταγόνες λεμόνι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
5. Ζάχαρη με μέτρο
Μια πρέζα ζάχαρη μπορεί να ισορροπήσει την αλμύρα, ειδικά σε κόκκινες σάλτσες ή stir-fry πιάτα. Μην το παρακάνεις — θέλει δοκιμή.
6. Διπλή δόση υλικών
Αν μπορείς, μαγείρεψε ξανά το ίδιο φαγητό χωρίς καθόλου αλάτι και ανάμιξε το με το αλμυρό. Έτσι, «μοιράζεται» η αλμύρα και σώζεται το γεύμα σου.
Δείτε ακόμα: Πώς θα «κόψετε» το αλάτι
Πρέπει να γνωρίζεις πως εάν το φαγητό κρυώσει, τότε η αλμύρα γίνεται πιο έντονη. Γι’ αυτό δοκίμαζε πάντα ζεστό και κάνε μικρές διορθώσεις.
Το περισσότερο αλάτι δεν σημαίνει απαραίτητα καταστροφή. Με λίγη φαντασία και σωστή τεχνική, κάθε γεύμα μπορεί να σωθεί.