Ενεργά ρήγματα: Που και πως θα τα δείτε

Προσβάσιμο για όλους

Περιεχόμενα

Όλοι πλέον είναι σε θέση να γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκονται τα ενεργά ρήγματα στην χώρα μας, καθώς αυτά είναι προσβάσιμα στο κοινό, μέσω μιας βάσης δεδομένων που συντονίζεται από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Η βάση δεδομένων βρίσκεται online και είναι διαθέσιμη. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και να δείτε στον χάρτη, τα ρήγματα με κόκκινες και κίτρινες γραμμές.

Ενεργά ρήγματα: Αναλυτικός χάρτης για την Ελλάδα

Στη σελίδα activefaults.eagme.gr, διακρίνονται ρήγματα με κόκκινο, με κίτρινο και με μωβ χρώμα.

Πατώντας πάνω σε αυτές τις γραμμές, ο χρήστης μπορεί να λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες για το κάθε ρήγμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση του project είναι ακόμη σε εξέλιξη αλλά ήδη παρέχει αρκετές πληροφορίες στο κοινό.

Δείτε ακόμα: Μεγάλος σεισμός: Πώς να προστατευθείτε

Τι είναι τα ενεργά ρήγματα

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι διευκρίνισαν και κάποια βασικά πράγματα που θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε οι κάτοικοι της σεισμογενούς χώρας που λέγεται Ελλάδα.

Για παράδειγμα, το σεισμικό ρήγμα είναι το γεωλογικά ενεργό ρήγμα, η ενεργοποίηση του οποίου έχει διαπιστωθεί με ισχυρό σεισμό της ενόργανης ή ιστορικής περιόδου, λόγω παρατηρημένης επιφανειακής συνσεισμικής διάρρηξης είτε με παλαιοσεισμολογική μέθοδο.

Ένα ρήγμα χαρακτηρίζεται ως Ενεργό όταν παρουσιάζει μετατόπιση τουλάχιστον μία φορά κατά το Ανώτερο Πλειστόκαινο (τα τελευταία 126.000 χρόνια περίπου) και κατά συνέπεια μπορεί να αποτελέσει πηγή μελλοντικού σεισμού.

Ένα ρήγμα χαρακτηρίζεται ως Δυνητικά Ενεργό όταν έχει δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του Τεταρτογενούς (τα τελευταία 2.600.000 έτη).

Μη ενεργά ρήγματα (Ανενεργά ή Άγνωστης δραστηριότητας ρήγματα) χαρακτηρίζονται εκείνα για τα οποία δεν υπάρχουν γεωλογικές ή άλλες (σεισμολογικές, ιστορικές, παλαιοσεισμολογικές, γεωφυσικές) ενδείξεις για ενεργοποίηση τους τουλάχιστον κατά την Τεταρτογενή περίοδο (τελευταία 2.600.000 χρόνια).

Ο ‘πυρήνας’ της γεωβάσης, δηλαδή οι τεκτονικές πληροφορίες, χωρίζεται σε δύο διακριτά, αλλά αλληλένδετα σύνολα δεδομένων:

τα Ίχνη Ρηγμάτων (FT) και

τις Ζώνες Ρηγμάτων (FZ).

Το σύνολο δεδομένων για τα Ίχνη Ρηγμάτων μπορεί να παρέχει πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον Κίνδυνο Σφάλματος Επιφανείας.

«Αυτός ο τύπος εκτίμησης κινδύνου είναι ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό κτιρίων και υποδομών, δεδομένου ότι μια πιθανή μετατόπιση σφάλματος θα μπορούσε να βλάψει τα θεμέλια οποιασδήποτε τεχνικής κατασκευής».

Το σύνολο δεδομένων για τις Ζώνες Ρηγμάτων αντιπροσωπεύει ένα ή περισσότερα τμήματα ρήγματος παρόμοιων γεωμετρικών και κινηματικών χαρακτηριστικών και, κατά συνέπεια, ένα ή περισσότερα ίχνη ρήγματος. Προβάλλεται βέλτιστα σε χάρτες μικρής κλίμακας. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει ανάγκη για πολύ λεπτομερή χαρτογράφηση.

Exit mobile version