Κάνε καλό στο περιβάλλον και φτιάξε τις δικές σου οικολογικές σακούλες τροφίμων.
Είτε θέλεις να προσέχεις τον προϋπολογισμό είτε να προσέχεις την υγεία του περιβάλλοντος – τόσο στο σπίτι σου όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη – πιθανότατα έχεις σκεφτεί να μην χρησιμοποιείς πλαστικές σακούλες αποθήκευσης τροφίμων μιας χρήσης. Και είναι καλή ιδέα για διάφορους λόγους.
Όχι μόνο οι πλαστικές σακούλες κοστίζουν και προκαλούν όλεθρο στο περιβάλλον, αλλά είναι επίσης πιθανό να διοχετεύουν τοξικές χημικές ουσίες στο φαγητό σου. Το να σταματήσεις να χρησιμοποιείς πλαστικά σακουλάκια δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο καθώς υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές ανακυκλώσιμων, βιοδιασπώμενων και/ή επαναχρησιμοποιήσιμων polybag σάντουιτς που όχι μόνο είναι πιο υγιεινές για εσένα, τον πλανήτη και τον προϋπολογισμό σου — αλλά είναι συχνά πιο διασκεδαστικές, ειδικά αν κάνεις DIY μόνη σου και προσθέσεις λίγο το προσωπικό σου στυλ.
Δείτε ακόμα: Πώς θα ανανεώσετε τα πλεκτά και τα μάλλινα σας μόνο με ένα ξυραφάκι!
Η χρήστης του Instagram, Alexandria Smith (@lovedaphnemae) δείχνει πώς να φτιάξεις τα δικά σου περιτυλίγματα από κερί μέλισσας με πέντε απλά βήματα. Επίλεξε ένα υλικό — ιδανικά 100% βαμβάκι, επειδή οι ίνες είναι λιγότερο τοξικές και εξαιρετικά απορροφητικές — και κόψε τα μεγέθη και τα σχήματα της αρεσκείας σου. Κάλυψε την επιφάνεια του φούρνου με λαδόκολλα και άπλωσε τα κομμάτια του υφάσματος σου από πάνω. Πασπάλισε τα με μια στρώση μελισσοκέρι και ζέστανε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, απλά άφησε το ύφασμα να κρυώσει και να απορροφήσει το κερί.
Σύμφωνα με το House Digest όμως πρέπει να προσέξεις ορισμένα πράγματα. Ενώ το κερί μέλισσας επαινείται για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες (που σημαίνει ότι συχνά μπορείς να αποφύγεις το ξέπλυμα και το στέγνωμα των περιτυλίξεων σου), η χρήση 100% κεριού μέλισσας θα κάνει τα περιτυλίγματα σου αρκετά άκαμπτα και θα χρειαστεί πολλή θερμότητα και πίεση για να δημιουργήσεις πραγματικά μια σφράγιση, τουλάχιστον για τις πρώτες 12 περίπου χρήσεις. Μερικοί DIYers αναμιγνύουν περίπου 2 κουταλιές της σούπας ρητίνη πεύκου και 1 κουταλιά της σούπας λάδι jojoba στο λιωμένο κερί μέλισσας τους για να το καταπολεμήσουν. Επιπλέον, το κερί μέλισσας λιώνει – προφανώς – επομένως δεν είναι ιδανικά για τη μεταφορά πολύ ζεστών φαγητών και τα περιτυλίγματα πρέπει να πλένονται σε κρύο νερό για τον ίδιο λόγο.