Δηλητηρίαση από τον μπουφέ του ξενοδοχείου: Ποιες τροφές να αποφεύγεις

Αν κάτι δεν θέλουμε να πάθουμε στις διακοπές, είναι η δηλητηρίαση.

Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, τα τρόφιμα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν και οι τροφική δηλητηρίαση παραμονεύει.

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών μας είναι το φαγητό. Και δεν εννοούμε τα τοστ που φτιάχνουμε για την παραλία ούτε τα μπισκότα από το σούπερ μάρκετ, αλλά το φαγητό που βρίσκουμε στον μπουφέ του ξενοδοχείου.

Σε  καμία περίπτωση φυσικά δεν αμφισβητούμε την ποιότητα φαγητού του εκάστοτε ξενοδοχείου.

Πολλές φορές, η ζέστη, το γεγονός ότι οι τροφές δεν είναι απόλυτα προστατευμένες, η συνήθεια του κόσμου να βάζει τα χέρια του μέσα στις πιατέλες αντί να χρησιμοποιεί τις ειδικές κουτάλες/πιρούνες μπορούν να το επηρεάσουν.

Όταν επιλέγετε φαγητά από έναν μπουφέ, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Ακολουθούν μερικά είδη τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε:

1. Ωμά ή Μισομαγειρεμένα Θαλασσινά

Ωμά στρείδια, μύδια, σούσι ή οποιοδήποτε ωμό ψάρι μπορεί να είναι πηγή βακτηρίων ή ιών που προκαλούν δηλητηρίαση.

Αποφύγετε θαλασσινά που φαίνονται να έχουν παραμείνει έξω για πολλή ώρα ή δεν είναι καλά μαγειρεμένα.

2. Σαλάτες με Μαγιονέζα ή Κρέμες

Σαλάτες που περιέχουν μαγιονέζα, κρέμα ή αυγά, όπως η σαλάτα με κοτόπουλο ή η σαλάτα πατάτας, μπορούν να χαλάσουν εύκολα αν δεν διατηρηθούν σε σωστή θερμοκρασία.

Ελέγξτε αν διατηρούνται σε πάγο ή ψυγείο πριν σερβιριστείτε.

3. Κρέατα που Δεν Είναι Καλά Ψημένα

Προσέξτε κρέατα όπως κοτόπουλο, χοιρινό ή βοδινό που δεν έχουν ψηθεί καλά. Το ωμό ή μισομαγειρεμένο κρέας μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η E. coli.

Αν το κρέας δεν φαίνεται καλά ψημένο (π.χ., είναι ροζ στο εσωτερικό), καλύτερα να το αποφύγετε.

4. Φαγητά που Δεν Διατηρούνται σε Σωστή Θερμοκρασία

Αποφύγετε φαγητά που φαίνεται να έχουν κρυώσει ενώ έπρεπε να είναι ζεστά ή που έχουν ζεσταθεί ενώ έπρεπε να είναι κρύα.

Ειδικά φαγητά όπως σούπες, σάλτσες και μαγειρευτά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες άνω των 60°C.

5. Πιάτα με Αυγά

Φαγητά που περιέχουν ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα αυγά, όπως αυγά Βενέδικτ ή σάλτσα ολαντέζ, μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση αν δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά.

Προτιμήστε πλήρως μαγειρεμένα αυγά.

6. Τυριά και Αλλαντικά

Μαλακά τυριά όπως μπρι, καμαμπέρ, ή οποιαδήποτε προϊόντα που δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά μπορούν να είναι πηγή λιστέριας.

Αποφύγετε αλλαντικά που φαίνονται παλιά ή έχουν μείνει έξω για πολλή ώρα.

7. Φρούτα και Λαχανικά που Δεν Είναι Καλά Πλυμένα

Αποφύγετε φρούτα και λαχανικά που φαίνονται να έχουν πλυθεί ανεπαρκώς ή να έχουν κοπεί και παραμείνει εκτεθειμένα για πολλή ώρα.

Προτιμήστε φρούτα που μπορείτε να ξεφλουδίσετε μόνοι σας.

8. Απομεινάρια Φαγητών

Αν παρατηρήσετε ότι ο μπουφές δεν ανανεώνεται τακτικά και το φαγητό φαίνεται να είναι παλιό ή ξηρό, είναι καλύτερα να το αποφύγετε.

Γενικές Συμβουλές:

Προτιμήστε φρέσκα και καλά μαγειρεμένα φαγητά.

Δείτε τη συνολική καθαριότητα του μπουφέ και των εργαζομένων.

Χρησιμοποιήστε καθαρά πιάτα και μαχαιροπίρουνα για κάθε επίσκεψη στον μπουφέ.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Δες 5 tips για να ενεργηθείς άμεσα

Exit mobile version