...

Μπανάνα: Πράσινη ή πιο ώριμη είναι καλύτερο να τρώγεται;

Η μπανάνα μπορεί να εξυπηρετήσει διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης

μπανάνες

Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα, πλούσια σε κάλιο, βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Παρέχει άμεση ενέργεια, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την πέψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην υγεία των μυών, του εγκεφάλου και των νεφρών.

Οι φυτικές της ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους, ενώ η τρυπτοφάνη που περιέχει προάγει τη σεροτονίνη, βελτιώνοντας τη διάθεση.

Είναι ιδανική ως σνακ πριν ή μετά την άσκηση, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης, μπορεί να προσφέρει διαφορετικά οφέλη, από αυξημένο κορεσμό (πράσινες) έως εύκολη πέψη και γλυκιά γεύση (ώριμες).

Δες εδώ πώς δεν θα μαυρίζουν οι μπανάνες που έχεις στο ψυγείο

μπανάνες

Πράσινη (Άγουρη) μπανάνα

Οφέλη:

Χαμηλή σε σάκχαρα και υψηλή σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο λειτουργεί σαν φυτική ίνα, βοηθώντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και στο αίσθημα κορεσμού.

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (GI): Δεν ανεβάζει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, καθιστώντας την ιδανική για διαβητικούς.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου: Το ανθεκτικό άμυλο δρα ως πρεβιοτικό, τρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Το ανθεκτικό άμυλο μειώνει την όρεξη και σε κρατά χορτάτο για περισσότερη ώρα.

Μειονεκτήματα:

Δύσπεπτη για κάποιους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο.

Λιγότερο γλυκιά και πιο στυφή στη γεύση.

Κίτρινη με λίγες καφέ κηλίδες 

Οφέλη:

Ισορροπία σακχάρων & φυτικών ινών: Παρέχει ενέργεια χωρίς απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Καλή πηγή βιταμινών: Υψηλή σε βιταμίνη Β6 (σημαντική για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα) και βιταμίνη C (για το ανοσοποιητικό).

Περιέχει κάλιο και μαγνήσιο: Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη λειτουργία των μυών.

Ευκολότερη στην πέψη από την άγουρη μπανάνα.

Μειονεκτήματα:

Έχει περισσότερα σάκχαρα από την πράσινη μπανάνα, αν και η απορρόφησή τους γίνεται πιο σταδιακά.

Δες εδώ τι μπορείς να κάνεις τις πολύ ώριμες μπανάνες που έχεις στο ψυγείο

μπανάνες

Ώριμη με πολλές καφέ κηλίδες

Οφέλη:

Πολύ γλυκιά: Τα άμυλα έχουν μετατραπεί πλήρως σε σάκχαρα, καθιστώντας τη φυσικά πιο γλυκιά και ιδανική για smoothies ή γλυκά.

Εύκολη στην πέψη: Ιδανική για άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή πεπτικά προβλήματα.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Οι ώριμες μπανάνες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά (π.χ. ντοπαμίνη), τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα.

Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό: Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι οι ώριμες μπανάνες έχουν αυξημένη ανοσοδιεγερτική δράση.

Μειονεκτήματα:

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα: Μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που δεν είναι ιδανικό για άτομα με διαβήτη.

Μαλακή υφή: Δεν αρέσει σε όλους, αλλά είναι τέλεια για συνταγές!

Πολύ ώριμη (μαύρη μπανάνα)

Οφέλη:

Ακόμα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Πολύ γλυκιά και εύπεπτη, κατάλληλη για παρασκευή γλυκών.

Ιδανική για άτομα που έχουν πρόβλημα με την πέψη.

Μειονεκτήματα:

Υπερβολικά μαλακή, κάτι που δεν αρέσει σε όλους.

Ακόμη πιο υψηλή σε σάκχαρα.

Πρέπει να καταναλωθεί σύντομα, αλλιώς χαλάει.

μπανάνες

Ποια μπανάνα να επιλέξεις;

Για απώλεια βάρους & κορεσμό: Πράσινη μπανάνα (χαμηλά σάκχαρα, περισσότερες φυτικές ίνες).

Για ενέργεια πριν την άσκηση: Ώριμη μπανάνα με κηλίδες (γρήγορη πηγή ενέργειας).

Για καλή πέψη & ευαίσθητο στομάχι: Πολύ ώριμη μπανάνα (εύπεπτη).

Για ισορροπία διατροφής: Κίτρινη μπανάνα με λίγες κηλίδες.

Κάθε μπανάνα έχει τα δικά της διατροφικά πλεονεκτήματα! Ανάλογα με τις ανάγκες σου, μπορείς να επιλέξεις το κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης.

Δες εδώ πώς να μην μαυρίζουν τα κομμένα φρούτα

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet