Χιλιάδες ιδιοκτήτες κινητών τηλεφώνων είναι σε σύγχυση, καθώς λαμβάνουν συχνά πυκνά επικίνδυνα μηνύματα και κλήσεις που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε απάτες.
Πιο συγκεκριμένα, η πάγια τακτική είναι μέσω ενός μηνύματος, οι πολίτες να καλούνται να ακολουθήσουν έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο -που αποδεικνύεται απάτη- ή να μοιραστούν στοιχεία λογαριασμού, τα οποία ζητείται από φερόμενο ως τραπεζικό υπάλληλο.
Δείτε ακόμα: Μεγάλη προσοχή για απάτες με τις αποδείξεις των ATM
Μεγάλη προσοχή, λοιπόν. Υπάρχουν ορισμένα βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατευθείτε από αυτές τις απόπειρες απάτης.
Όταν οι πολίτες λαμβάνουν ένα μήνυμα που εγείρει ανησυχίες, θα πρέπει να το αγνοούν.
Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζετε, πως η αστυνομία μπορεί να κάνει ελάχιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού αποστέλλονται παράνομα και είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπιστούν.
Δείτε ακόμα: Πώς να αναγνωρίζεις τις απάτες – Τι δεν θα σου ζητήσει ΠΟΤΕ η τράπεζα
Κίνδυνος ασφάλειας υπάρχει μόνο εάν οι πολίτες ακολουθούν τις «οδηγίες» των απατεώνων, για παράδειγμα αποκαλύπτοντας κωδικούς πρόσβασης και προσωπικές πληροφορίες. Εάν συμβεί αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με την αστυνομία και φυσικά με την τράπεζά τους.
Ακόμα και στην περίπτωση που ακολουθήσετε έναν σύνδεσμο κατά λάθος και ανοίξετε ένα πρόγραμμα περιήγησης , τίποτα δεν έχει συμβεί ακόμα, αν δεν προχωρήσετε περαιτέρω δίνοντας προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες.
Ως εκ τούτου, τέτοια μηνύματα θα πρέπει να αγνοηθούν και να διαγραφούν, ώστε οι πολίτες να μην κάνουν ακούσια ή κατά λάθος κλικ σε έναν υπερσύνδεσμο.
Δείτε ακόμα: Προσοχή απάτη! Έτσι αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς
Απάτες: Πώς να καταλαβαίνετε τα spam μηνύματα;
Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ενεργούν με προσοχή όταν λαμβάνουν δυνητικά δόλια μηνύματα SMS, αφού οποιαδήποτε απάντηση ή αντίδραση στον αποστολέα μπορεί ήδη να αποτελεί ένδειξη στους δράστες της απάτης ότι ο αριθμός είναι ενεργός.
Τις περισσότερες φορές είναι εύκολο να αναγνωρίσετε spam μηνύματα SMS. Τα ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη είναι συνήθως η πρώτη ένδειξη.
Παράλληλα, μη τσιμπάτε σε ισχυρισμούς όπως «έχετε κερδίσει κάτι», αφού κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για απόπειρα απάτης.