Αγίου Γρηγορίου 2025: Πότε γιορτάζει ο Γρηγόρης

Αγίου Γρηγορίου 2025: Ήταν ένας από τους Τρεις Ιεράρχες μαζί με τον Βασίλειο τον Μέγα και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο

Αγίου Γρηγορίου 2025: Πότε γιορτάζει ο Γρηγόρης

Ο Άγιος Γρηγόριος Ναζιανζηνός ο Θεολόγος, γνωστός και ως Γρηγόριος της Ναζιανζού, ήταν Έλληνας Καππαδόκης θεολόγος που διατέλεσε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Θεωρείται ευρέως ως ο πιο ταλαντούχος ρήτορας μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίας.

Ο Γρηγόριος είναι Άγιος της Ανατολικής και της Δυτικής Χριστιανικής Εκκλησίας. Θεωρείται Διδάσκαλος και Πατέρας της Εκκλησίας και είναι γνωστός ως ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, μαζί με τον Βασίλειο τον Μέγα και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Δείτε ακόμα: Αγίου Αντωνίου 2025: Πότε γιορτάζει ο Αντώνης

Ο Άγιος Γρηγόριος είναι κυρίως γνωστός για τη συνεισφορά του στον τομέα της Πνευματολογίας, της Θεολογίας σχετικά με το Άγιο Πνεύμα.

Τόνισε ότι ο Χριστός δεν έπαυσε να είναι Θεός όταν έγινε άνδρας και ότι δεν έχασε κανένα Θείο χαρακτηριστικό του όταν πήρε την ανθρώπινη μορφή. Διακήρυξε επίσης την αιωνιότητα Του Αγίου Πνεύματος, λέγοντας ότι οι ενέργειες του Πνεύματος ήταν κρυμμένες στη Παλαιά Διαθήκη αλλά έγιναν γνωστές μετά την Ανάληψη του Χριστού και την Πεντηκοστή.

Μετά τον θάνατό του, ο Άγιος Γρηγόριος τάφηκε στη Ναζιανζό. Τα Λείψανά του μεταφέρθηκαν, το 950, στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη.

Ένα μέρος των Λειψάνων ελήφθησαν από την Κωνσταντινούπολη από τους Σταυροφόρους κατά τη διάρκεια της Δ’ Σταυροφορίας, το 1204, και μεταφέρθηκαν στη Ρώμη. Στις 27 Νοεμβρίου 2004, τα Λείψανα του Γρηγορίου και του Ιωάννη Χρυσοστόμου επιστράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε ακόμα: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2025

Αγίου Γρηγορίου 2025: Πότε γιορτάζει ο Γρηγόρης

Αγίου Γρηγορίου 2025: Πότε γιορτάζει ο Γρηγόρης

Η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Γρηγόριο κάθε χρόνο στις 25 Ιανουαρίου. Την ημέρα εκείνη γιορτάζουν όσοι έχουν τα ονόματα Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης και Γρηγορία.

Το όνομα Γρηγόρης προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα γρηγορώ που σημαίνει «μένω άγρυπνος, φρουρώ, είμαι ζωντανός». Έχει τις ρίζες του στο ρήμα εγείρω που σημαίνει «σηκώνω από το έδαφος, δημιουργώ, φρουρώ, αγρυπνώ».