Αγίου Διονύσιου Αρεοπαγίτου 2024: Πότε γιορτάζει ο πολιούχος της Αθήνας

Μεγάλη γιορτή για την πρωτεύουσα

Περιεχόμενα

Αγίου Διονύσιου Αρεοπαγίτου 2024: Πότε γιορτάζει ο Διονύσης. Είναι ο Άγιος πολιούχος των Αθηνών και προστάτης των δικαστικών.

Δείτε ακόμα: 28η Οκτωβρίου: Tο τελευταίο τριήμερο του 2024

Ποιος ήταν ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, είναι ο πολιούχος άγιος των Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το ένατο έτος μετά από την γέννηση του Χριστού. Διετέλεσε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου.

Υπήρξε ένας από τους πρώτους Αθηναίους που πίστεψαν στον Χριστό. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Αιγύπτου -κοντά στο σημερινό Κάιρο- ακριβώς την εποχή της Σταυρώσεως του Κυρίου.

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο να μιλά για εκείνο το υπερφυσικό σκοτάδι κατά την Σταύρωση του Κυρίου διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την εγκυρότητα της νέας του πίστης.

Βαπτίσθηκε, με την οικογένειά του κατά το έτος 52 μ.Χ. Η αποδοχή του Διονυσίου στον Χριστό αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων στο κεφάλαιο 17 και στίχο 34.

Όταν έμαθε ότι στα Ιεροσόλυμα ζει η Μητέρα του Χριστού, ταξίδεψε μέχρι εκεί όπου και την συνάντησε.

Διετέλεσε Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών και έλαβε μαρτυρικό τέλος δια της πυράς. Τη μαρτυρία ότι ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης υπήρξε επίσκοπος Αθηνών την δίνει ο Διονύσιος Κορίνθου και μας τη μεταφέρει στην Εκκλησιαστική Ιστορία του ο Ευσέβιος Καισαρείας.

Δείτε ακόμα: Αλλαγή ώρας Οκτώβρης 2024: Πότε γυρνάμε πίσω τα ρολόγια

Αγίου Διονύσιου Αρεοπαγίτου 2024: Πότε γιορτάζει ο Διονύσης

Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, προστάτης των δικαστικών, γιορτάζει κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου.

Η ημέρα έχει καθιερωθεί ως υποχρεωτική αργία για τις δικαστικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια ολόκληρης της xώρας.

Την ημέρα εκείνη γιορτάζουν οι Διονύσιος, Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Ντένης, Διονυσία, Διονυσούλα, Νύσα, Σίσσυ, Ντενίζ και Ντενίς.

Το όνομα Διονύσης προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό όνομα Διόνυσος, θεός του τρύγου και του κρασιού.

Πιθανόν έχει τις ρίζες του στις λέξεις Διός+Νῦσα που σημαίνουν «Διός, γενική του Ζεύς, ο θεός Δίας και το όνομα του βουνού που ανέθρεψαν τον Διόνυσο οι Νύμφες Υάδες»

Στην Αθήνα υπάρχουν δυο μεγάλοι ναοί που φέρουν το όνομά του, ο ένας στο Κολωνάκι επί της οδού Σκουφά, ενώ ο άλλος είναι η Καθολική Μητρόπολη της Αθήνας, επί της οδού Πανεπιστημίου. Το όνομά του φέρει επίσης ο πεζόδρομος περιμετρικά της Ακρόπολης, που περνά από τον βράχο του Αρείου Πάγου.

Είναι ακόμα ο πολιούχος άγιος των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας.

Exit mobile version