Διάρρηξη στο σπίτι: Πώς μαρκάρουν οι κλέφτες; Πώς να προστατευθείς;

Όσα πρέπει να ξέρεις για να προστατευθείς

ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ

Η παραβίαση του προσωπικού χώρου είναι μία σκέψη που μας τρομάζει όλους. Κάθε χρόνο πανελλαδικά γίνονται χιλιάδες διαρρήξεις, συνεπώς η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του σπιτιού είναι πάντα επίκαιρη.

Πώς επιλέγουν οι κλέφτες τα σπίτια; Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν; Πώς μπορώ να προστατευτώ;
Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας σχετικά με το θέμα.

Πώς επιλέγουν οι κλέφτες τα σπίτια;

Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που προσέχουν οι κλέφτες όταν βάζουν στο στόχαστρο σπίτια. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι “πώς επιλέγουν οι κλέφτες τα σπίτια”, παρακάτω θα βρεις μερικές συνήθειες που μπορεί να έχεις και προδίδουν ότι το σπίτι σου είναι ένας σχετικά εύκολος στόχος.

Μέτρα ασφαλείας: Οι επίδοξοι ληστές τσεκάρουν αν έχεις συναγερμό ή κάμερα ασφαλείας, πόσο εύκολο είναι να διαρρήξουν την πόρτα σου και αν υπάρχει κατοικίδιο, φώτα ή κάγκελα γύρω από το σπίτι.

Δείγματα της απουσίας σου: Σκουπίδια στο μπαλκόνι που τα ξεχνάς ή γράμματα και διαφημιστικά μαζεμένα στο γραμματοκιβώτιο, δείχνουν ότι λείπεις για κάποιες μέρες και άρα το πεδίο είναι ελεύθερο.

Δείγματα της “περιουσίας” σου: Τα κουτιά από καινούργιες συσκευές (π.χ. λάπτοπ) που αφήνεις στον κάδο έξω από το σπίτι, δείχνουν ότι ψωνίζεις καινούργια και ενδεχομένως ακριβά πράγματα, άρα έχεις χρήματα! Το γεγονός αυτό δελεάζει αρκετά τους διαρρήκτες να ανακαλύψουν τι κρύβεται μέσα στο σπίτι σου και να το πάρουν.

Ανοιχτές κουρτίνες: Οι ανοιχτές κουρτίνες ή τα ανοιχτά παντζούρια, αφήνουν στους κλέφτες όλο το πεδίο ελεύθερο να δουν τι υπάρχει εντός του σπιτιού.

Σβηστά όλα τα φώτα το βράδυ: Το απόλυτο σκοτάδι κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των ληστών. Φρόντισε να αφήνεις έστω ένα φως ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας για να τους αποθαρρύνεις.

Πληροφορίες για το πού βρίσκεσαι: Μπορεί να σου ακουστεί παρατραβηγμένο, αλλά οι πληροφορίες που δίνεις στο τηλέφωνο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποβούν μοιραίες. Μη δίνεις πληροφορίες σε οποιονδήποτε σε καλεί με το πρόσχημα ότι θέλει να σου πουλήσει κάτι ή σε ρωτάει ποιες μέρες και ώρες είσαι σπίτι για να σε ξανακαλέσει. Μπορεί να μην είναι ένας απλός πωλητής!

ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ

Πώς μαρκάρουν τα σπίτια οι κλέφτες;

Οι διαρρήκτες πολλές φορές χρησιμοποιούν σημάδια για να αναγνωρίζουν πιθανούς στόχους και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι κρυπτικά και δύσκολο να τα εντοπίσει κάποιος, αλλά είναι σημαντικό να τα γνωρίζεις για να προστατεύσεις το σπίτι σου.

Σχέδια ή σύμβολα σε τοίχους και πόρτες:

Οι διαρρήκτες μπορεί να χρησιμοποιούν μικρά σχέδια, όπως κύκλους, σταυρούς, τρίγωνα ή άλλα γεωμετρικά σχήματα, για να δηλώσουν πληροφορίες για το σπίτι. Αυτά τα σημάδια μπορεί να σχεδιάζονται με κιμωλία, μαρκαδόρο ή ακόμα και να χαράσσονται σε τοίχους, πόρτες ή κάγκελα.

Αυτοκόλλητα ή αντικείμενα:

Μπορεί να τοποθετούν μικρά αυτοκόλλητα σε κουδούνια, πόρτες ή κοντά στην είσοδο του σπιτιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αφήνουν αντικείμενα όπως χαρτιά, ταινίες ή πλαστικά σήματα για να δοκιμάσουν αν κάποιος μένει εκεί (π.χ. αν δεν τα μαζέψει κανείς για μέρες).

Πέτρες ή κλαδιά κοντά στην είσοδο:

Αφήνουν μικρές πέτρες ή κλαδιά κοντά στην πόρτα ή στα παράθυρα για να σηματοδοτήσουν ότι το σπίτι είναι ευάλωτο. Αυτά μπορεί να φαίνονται σαν τυχαία αντικείμενα, αλλά σε συγκεκριμένες θέσεις μπορεί να χρησιμοποιούνται ως σημάδια.

Χρήση αυτοκόλλητων από υποτιθέμενες υπηρεσίες:

Πολλές φορές τοποθετούν αυτοκόλλητα που προσποιούνται ότι είναι από εταιρείες συναγερμών ή τεχνικές υπηρεσίες, για να καλύψουν την παρουσία τους ή να προσελκύσουν προσοχή. Τα αυτοκόλλητα αυτά μπορεί να είναι ψεύτικα και να χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν τα σπίτια που έχουν ήδη ελεγχθεί.

Καμουφλαρισμένα σημάδια σε εξωτερικούς χώρους:

Κάποιες φορές, χρησιμοποιούν γρατσουνιές, σημάδια σε φράχτες ή ακόμα και πεσμένα φύλλα κοντά σε σημεία που μπορεί να κρύβουν κινδύνους ή να αποτελούν είσοδο.

Τι μπορούν να σημαίνουν τα σημάδια

Σπίτι με εύκολη πρόσβαση: Μπορεί να υπάρχουν σύμβολα που δηλώνουν ότι το σπίτι είναι εύκολα προσβάσιμο.

Άδειο σπίτι: Σημάδια που υποδηλώνουν ότι οι ιδιοκτήτες λείπουν, ίσως για διακοπές ή μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ευάλωτο σπίτι: Σύμβολα που δείχνουν ότι το σπίτι δεν έχει καλό σύστημα ασφαλείας ή δεν είναι καλά φυλαγμένο.

Επικίνδυνο σπίτι: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν σημάδια που υποδηλώνουν ότι το σπίτι είναι προστατευμένο ή ότι υπάρχει κίνδυνος, όπως κάμερες ή φύλακες.

Πώς να προστατευτείς

Έλεγχος για ύποπτα σημάδια: Κάνε τακτικό έλεγχο στο εξωτερικό του σπιτιού σου για τυχόν ύποπτα σύμβολα ή αντικείμενα που δεν γνωρίζεις πώς βρέθηκαν εκεί.

Κάμερες ασφαλείας: Η εγκατάσταση καμερών και φωτισμού με αισθητήρες κίνησης μπορεί να αποθαρρύνει τους διαρρήκτες.

Καλή κλειδαριά και συναγερμός: Βεβαιώσου ότι οι πόρτες και τα παράθυρα έχουν καλές κλειδαριές και ένα αξιόπιστο σύστημα συναγερμού.

Ενημέρωση γειτόνων: Αν δεις ύποπτα σημάδια στη γειτονιά, ενημέρωσε τους γείτονες και τις αρχές. Συνεργασίες μεταξύ γειτόνων μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στην πρόληψη διαρρήξεων.

Απομάκρυνση ύποπτων αντικειμένων: Αν παρατηρήσεις κάποιο ύποπτο αντικείμενο ή σύμβολο, απομάκρυνέ το αμέσως και ενημέρωσε τις αρχές.

Η προσοχή και η άμεση αντίδραση σε τέτοιες καταστάσεις είναι σημαντικές για την προστασία του σπιτιού σου.

Τι να κάνεις αν μπει κλέφτης στο σπίτι σου;

Ακόμα κι αν εφαρμόσεις όλες τις συμβουλές για την προστασία του σπιτιού από κλέφτες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σου έχει ξεφύγει κάτι ή οι κλέφτες να είναι τόσο αποφασισμένοι να μπουν στο σπίτι, που να μην τους σταματήσει κανένα σύστημα ασφαλείας.

Τι κάνεις λοιπόν αν μπει κλέφτης στο σπίτι σου; Για αρχή, προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το να κάνεις ότι κοιμάσαι μπορεί να προστατέψει τη σωματική σου ακεραιότητα. Αν έρθετε τετ α τετ προσπάθησε να τους μιλήσεις με ηρεμία και να τους διαβεβαιώσεις πως θα τους δώσεις ό,τι πολύτιμο έχεις, αρκεί να μη σου κάνουν κακό. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να τους επιτεθείς ή να τους βγάλεις την κουκούλα. Αυτές οι κινήσεις θα αιφνιδιάσουν τους δράστες, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να σε σταματήσουν κάνοντας σου κακό.

Το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να καλέσεις την Άμεση Δράση – αν μπορείς να αφήσεις και το τηλέφωνο ανοιχτό. Σημαντικό είναι επίσης να προσπαθήσεις να διακρίνεις την εμφάνιση των ληστών (ύψος, πάχος, ρούχα, αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους κ.α.), καθώς αυτό θα βοηθήσει στην έρευνα για τη σύλληψή τους.

Δες εδώ tips για την επιλογή του φοιτητικού σπιτιού