Πιο πικρός ο καφές από σήμερα – Στο 24% ο ΦΠΑ

«Φαρμάκι» η τιμή του καφέ

Πιο πικρός ο καφές από σήμερα – Στο 24% ο ΦΠΑ

Από σήμερα, 1 Σεπτεμβρίου, ενεργοποιείται η απόφαση της κυβέρνησης για επιστροφή του καφέ σε ΦΠΑ 24% με αποτέλεσμα νέες ανατιμήσεις για τους καταναλωτές.

Πιο πικρός ο καφές από σήμερα – Στο 24% ο ΦΠΑ

Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα πληρώναμε τον καφέ με μειωμένο ΦΠΑ 13% ο οποίος διατηρείται μόνο για τον καφέ «στο χέρι».

Ωστόσο, οι ανατιμήσεις δεν αφορούν μόνο την φορολογία αλλά και την τιμή του προϊόντος την οποία αναμένεται να δούμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ καθώς παρατηρείται αύξηση στην χονδρική όπου στην ποικιλία Arabica οι τιμές εμφανίζονται υψηλότερες κατά 40-45% και στην ποικιλία Robusta κατά 65%.

καφές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι καταναλωτές πρόκειται να δουν άμεσα αυτές τις αυξήσεις. Ο εσπρέσο σε κάψουλες από τα 5 ευρώ αναμένεται να φτάσει τα 6 ευρώ και ο αλεσμένος εσπρέσο από τα 6 στα 7,2 ευρώ.

Αύξηση θα σημειωθεί και στην τιμή του ελληνικού καφέ, όπου από τα 3,9 ευρώ «φλερτάρει» με τα 4,7 ευρώ.

Δείτε ακόμα: Μέχρι πόσους καφέδες πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)