Μέθυσες; Πως να συνέλθεις γρήγορα από το hangover

Πώς να συνέλθεις αλλά και πώς να το αποφύγεις την επόμενη φορά

HANGOVER

Σε όσους έχει τύχει να έχουν πιεί πολύ αλκοόλ κάποιο βράδυ ή πολλά βράδια στο παρελθόν, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο άσχημο είναι το επόμενο πρωί.

Το γνωστό σε όλους μας hangover, μετά από μία έντονα ξέφρενη διασκέδαση, είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία για τον οργανισμό μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά για το θέμα, hangover ονομάζονται τα συμπτώματα που προέρχονται μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Τα συνηθισμένα είναι πονοκέφαλος, τάση για εμετό, υπνηλία, δίψα, αφηρημάδα και έλλειψη συγκέντρωσης. Γενικά, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται την επόμενη από το νυχτερινό μεθύσι και μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα κατάθλιψης, κακοκεφιάς, δυσφορίας, έλλειψη μνήμης.

HANGOVER

Μια καλή συμβουλή είναι μετά από ένα έντονο μεθύσι να κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε την επόμενη ημέρα. Όσο κοιμάστε, το hangover θα σας είναι λιγότερο έντονο.

Σημασία έχει και η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώσατε, αν ήπιατε αρκετό νερό, αν είσαστε πολύ κουρασμένοι τις ώρες εκείνες και κυρίως, πόσο κοιμηθήκατε μετά.

Σε συνηθισμένες περιπτώσεις, όλες αυτές οι συνέπειες παρέρχονται σε 24 ώρες περίπου, αλλά μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δύο ημέρες, ανάλογα με την αντοχή και τη συνήθεια του οργανισμού στο αλκοόλ.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το hangover;

Πιες νερό: Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα, οπότε είναι σημαντικό να πιεις αρκετό νερό. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκαταστήσεις τα υγρά που έχασες και να μειώσεις την αφυδάτωση.

Φάε κάτι ελαφρύ: Κατανάλωσε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως φρυγανιά ή μπανάνα. Η τροφή μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του αλκοόλ και να σταθεροποιήσει το στομάχι σου.

Ξεκουράσου: Αν μπορείς, προσπάθησε να κοιμηθείς. Ο ύπνος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσεις στο σώμα σου χρόνο να επεξεργαστεί το αλκοόλ και να ανακάμψει.

Πάρε αναπνοές φρέσκου αέρα: Βγες έξω για λίγο και πάρε βαθιές ανάσες. Ο φρέσκος αέρας μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ξύπνιος και να μειώσει τα συμπτώματα του μεθυσιού.

Αποφυγή καφεΐνης: Αν και μπορεί να νιώθεις ότι ο καφές θα σε βοηθήσει να συνέλθεις, η καφεΐνη μπορεί να σε αφυδατώσει περισσότερο και να αυξήσει την ένταση των συμπτωμάτων.

Πάρε παυσίπονα (με μέτρο): Εάν έχεις πονοκέφαλο ή ναυτία, ένα παυσίπονο όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει, αλλά πρέπει να τα παίρνεις με προσοχή και να μην το παρακάνεις.

Κρύο ντους: Ένα γρήγορο κρύο ντους μπορεί να σε βοηθήσει να ξυπνήσεις και να αναζωογονηθείς.

Δώσε χρόνο: Το σημαντικότερο είναι να δώσεις στο σώμα σου χρόνο να μεταβολίσει το αλκοόλ. Το αλκοόλ αποβάλλεται με τον καιρό, οπότε η καλύτερη θεραπεία είναι η υπομονή.

Αν νιώθεις πολύ άσχημα ή αν τα συμπτώματά σου επιδεινωθούν, είναι καλύτερο να ζητήσεις ιατρική βοήθεια.

HANGOVER

Πως μπορούμε να προλάβουμε το hangover;

Υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές τις οποίες, εάν εφαρμόσουμε, θα απολαύσουμε το ποτό μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο βασικότερος κανόνας πρόληψης για να μην μεθύσουμε, είναι να μην πιούμε αλκοόλ. Αλλά επειδή αυτό τέτοιες μέρες θεωρείται μάλλον απίθανο ας ακολουθήσουμε τους κάτωθι κανόνες:

Δεν πίνουμε με άδειο στομάχι. Ένα σνακ ή ένα γεύμα μια ώρα πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει. Καταναλώνουμε πριν την έξοδο κατά προτίμηση: σνακ με αλμυρό τυρί/ λιπαρή τροφή/ μια κουταλιά λάδι/ένα ποτήρι γάλα διότι επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα.

Κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ, προχωρούμε σε διαλείμματα κατανάλωσης νερού. Ιδανικά ένα ποτήρι νερό με κάθε ποτό, γιατί το αλκοόλ μας οδηγεί συχνά στην τουαλέτα, αφυδατώνοντας τον οργανισμό και επιδεινώνοντας τη μέθη.

Εάν το είδος ποτού το επιτρέπει, προσθέτουμε νερό ή παγάκια αυξάνοντας έτσι τον όγκο του, αλλά κρατώντας το ποσοστό της αλκοόλης σταθερό.

Δεν βιαζόμαστε να πιούμε το ποτό μας, αλλά το απολαμβάνουμε με αργούς ρυθμούς πριν προχωρήσουμε στο δεύτερο ποτήρι. Θα ήταν, δε, καλό να υπάρχει κάποιο συνοδευτικό φαγητό (όχι πολύ αλμυρό) στο τραπέζι, καθότι το άδειο στομάχι απορροφά γρηγορότερα το αλκοόλ.

Μένουμε σε μία επιλογή ποτού. Έτσι δεν χάνουμε το λογαριασμό στο πόσο έχουμε πιει, αλλά ούτε ανακατεύουμε διάφορα ποτά, επιβαρύνοντας το στομάχι μας.

Επιλέγουμε ποτά ή κοκτέιλ χωρίς ζαχαρούχα αναψυκτικά που επιτείνουν τη δράση του αλκοόλ. Δεν ξεγελιόμαστε με τα γλυκά ποτά τύπου λικέρ καθώς η γλυκόζη που περιέχουν οδηγεί στη γρηγορότερη απορρόφηση της αλκοόλης.

Αποφεύγουμε τις «μπόμπες» – νοθευμένα ποτά. Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ποιότητα των ποτών, προτιμάμε μια μπύρα, ένα εμφιαλωμένο κρασί ή ένα από τα τυποποιημένα κοκτέιλ γνωστών ετικετών.
Όσα οινοπνευματώδη προέρχονται από απόσταξη (π.χ. ούζο, βότκα) είναι πιο βαριά από εκείνα που προέρχονται από ζύμωση (π.χ. μπύρα).

Στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα να χορέψουμε, δεν το σκεφτόμαστε και μπαίνουμε στο χορό, αφού ιδρώνοντας αποβάλουμε την αλκοόλη.

Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και η αντίδρασή του στην κατανάλωση αλκοόλ ποικίλλει. Σεβόμαστε τα όρια του δικού μας οργανισμού.

Δείτε πώς μπορείτε να ανεβάσετε την ψυχολογία σας

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.