Πως η ηλικία που αδιαθετείς για πρώτη φορά μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής σου

Πως η ηλικία που αδιαθετείς για πρώτη φορά μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής σου

Καθυστέρησες να αδιαθετήσεις; Αυτό μπορεί να αποδειχτεί πραγματικά καλό για τη μακροζωία σου

Ενδεχομένως έχεις ξεχάσει πότε ακριβώς αδιαθέτησες για πρώτη φορά. Αλλά αν κάνεις μια αναδρομή στο πέρασμα του χρόνου, πολύ σύντομα θα θυμηθείς την ημέρα που η περίοδος, έγινε η νέα μηνιαία σου φίλη. Καθυστέρησες να αδιαθετήσεις ή ήσουν το πρώτο κορίτσι στην παρέα σου που «έγινε γυναίκα»;

Ενώ η ηλικία κατά την οποία απέκτησες περίοδό ήταν βέβαιο ότι θα επηρεάσει την εμπειρία σου στο γυμνάσιο ή στο λύκειο, μπορεί να μην είχες ποτέ συνειδητοποιήσει ότι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στην υγεία σου.

Σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο αργότερα στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 16.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα οποία συγκεντρώθηκαν από το Women’s Health Initiative.

Πως η ηλικία που αδιαθετείς για πρώτη φορά μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής σου

Με αυτόν τον τρόπο, διαπίστωσαν ότι τόσο η ηλικία της πρώτης περιόδου όσο και η ηλικία της εμμηνόπαυσης κάνουν τη διαφορά στη συνολική υγεία και τη μακροζωία.

Άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τη μελέτη ήταν ότι οι γυναίκες που είχαν περίοδο αργότερα στη ζωή τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη ή να δημιουργήσουν μια συνήθεια καπνίσματος.

Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, ο Aladdin Shadyab, είπε: «Η ομάδα μας διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που άρχισαν την έμμηνο ρύση σε μεταγενέστερη ηλικία είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο, και όσες εμφάνισαν εμμηνόπαυση αργότερα στη ζωή τους ήταν περισσότερες. είναι πιθανό να είναι σε άριστη υγεία συνολικά, κάτι που μπορεί να είναι μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματά μας».

Τόνισε επίσης ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα και τις ωοθήκες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι αναζητούν πάντα τρόπους για να ζήσουν περισσότερο και ενώ η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι οι συνήθεις επιλογές, το μυστικό θα μπορούσε να κρύβεται στην πραγματικότητα όταν έρθει η περίοδος.

Η επίτευξη μακροζωίας είναι ένας πρωταρχικός στόχος δημόσιας υγείας με τόσους πολλούς από εμάς να ρωτάμε «πώς ζω περισσότερο;» Η μελέτη διαπίστωσε ότι «οι γυναίκες που άρχισαν την έμμηνο ρύση σε ηλικία 12 ετών και άνω, εμφάνισαν εμμηνόπαυση, είτε φυσικά είτε χειρουργικά, στην ηλικία των 50 ετών και άνω και είχαν περισσότερα από 40 αναπαραγωγικά χρόνια είχαν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν στα 90 χρόνια», κατέληξε ο Shadyab.

Εμπνευσμένος από τον παππού του που έζησε πάνω από 100 χρόνια, ο Shadyab ελπίζει να «βουτήξει» ακόμα πιο βαθιά σε αυτό που προσφέρει μακροζωία στις γυναίκες.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι αν ήσουν ένα από εκείνα τα κορίτσια που ένιωθαν πραγματικά «πίσω» στα στάδια εφηβείας σε σχέση με τις φίλες τους, είσαι στην πραγματικότητα πολύ πιο τυχερή από αυτές.

Πως η ηλικία που αδιαθετείς για πρώτη φορά μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής σου

Πώς να καθυστερήσω την περίοδο;

Οι καλοκαιρινές διακοπές ή ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός συμπίπτει με την ημερομηνία περιόδου; Μια μικρή αλλαγή στον κύκλο έρχεται να ανατρέψει τα σχέδια; Υπάρχει ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος καθυστέρησης της; Τι ισχύει και πώς μπορείς να πετύχεις αναβολή της έμμηνου ρύσης;

Ο μόνος ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να καθυστερήσει η περίοδος είναι η φαρμακευτική οδός. Μέσω αγωγής μπορεί να επιτευχθεί καθυστέρηση σε γυναίκες με σταθερό ή ακόμη και ασταθή κύκλο. Οι βασικές επιλογές είναι δύο και έχουν να κάνουν με την διατήρηση των επιπέδων της προγεστερόνης. Κατά τη διάρκεια του κύκλου η αιμορραγία ξεκινάει με την πτώση των επιπέδων της ορμόνης οπότε παρεμβαίνοντας, αναστέλλουμε τη φυσιολογική μείωση της και «ξεγελάμε» τον οργανισμό. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

1. Καθυστέρηση περιόδου με αντισυλληπτικά χάπια

Τα κοινά αντισυλληπτικά χάπια είναι ο πιο διαδεδομένος και ασφαλής τρόπος για να πετύχεις την καθυστέρηση της περιόδου αλλά και τον προγραμματισμό του κύκλου σου. Μέσω ορμονών, με δράση όμοια με αυτή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, αποτρέπεται ο ερχομός της περιόδου για όσο διάστημα λαμβάνεις τα αντισυλληπτικά.

Η λήψη τους πρέπει να γίνει από νωρίς, την πρώτη ημέρα της περιόδου, έτσι ώστε να προγραμματίσεις την αναβολή της περιόδου επεμβαίνοντας στην ωορρηξία. Υπό κανονικές συνθήκες, αν ο στόχος σου ήταν η ρύθμιση του κύκλου ή απλά η αντισύλληψη, η λήψη των χαπιών θα συνεχιζόταν για 21 ημέρες, όσα δηλαδή είναι τα χάπια κάθε κουτιού αντισυλληπτικών και μετά θα υπήρχε διάλειμμα 7 ημερών.

Στην περίπτωση όμως που απλά θέλεις να καθυστερήσεις την περίοδό σου, τότε θα συνεχίσεις το δεύτερο κουτί αντισυλληπτικών χαπιών χωρίς διάλειμμα. Μόλις τα σταματήσεις θα εμφανιστεί η περίοδός σου.

2. Καθυστέρηση περιόδου με χάπια προγεστερόνης

Ένας άλλος αρκετά διαδεδομένος τρόπος για να καθυστερήσεις την περίοδο είναι τα χάπια προγεστερόνης. Μέσω της λήψης φαρμακευτικών σκευασμάτων πετυχαίνουμε αναστολή της μείωσης των επιπέδων προγεστερόνης και αποτροπή του ερχομού της περιόδου μέχρι την επιθυμητή ημερομηνία.

Η μέθοδος είναι από τις πιο εύκολες δεδομένου πως η χορήγηση του χαπιού μπορεί να ξεκινήσει μόλις μερικές ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου σου. Μετά τη διακοπή της χορήγησης του σκευάσματος, που δε μπορεί βέβαια να ξεπερνάει τις 10 ημέρες, εντός ημερών θα ξεκινήσει κανονικά η έμμηνος ρύση.