Αντηλιακό: Πώς να βάζετε την σωστή ποσότητα το καλοκαίρι

Πώς θα καταλάβει ποια είναι η σωστή ποσότητα για το αντηλιακό σου; Το e-howto έχει την απάντηση

ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος και άρα αντηλιάκο απαραιτήτως.

Και όπως συστήνουν οι ειδικοί, η συχνή ανανέωση του αντηλιακού είναι το Α και το Ω της προστασίας που μας παρέχει.
Όμως και ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζετε το SPF σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και της διαδικασίας γήρανσης

Αν και η σημασία της χρήσης του είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα εφαρμογής του, ώστε η προστασία της επιδερμίδας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου να είναι επαρκής.

Η σημασία της χρήσης SPF είναι αδιαμφισβήτητη. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το αντηλιακό είναι το αδιαπραγμάτευτο προϊόν που πρέπει να φοράτε κάθε μέρα, με βροχή ή ήλιο, για να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας από τις ακτίνες UVA και UVB. Βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος και στην επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης.

«Μπορούμε να αποτρέψουμε έως και το 80% της γήρανσης του δέρματος χρησιμοποιώντας καθημερινά αντηλιακό, όλο το χρόνο», λέει η Δρ Σαμ Μπάντινγκ. ” Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός».

Το χρησιμοποιείτε όμως σωστά το αντηλιακό;

ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

Διαβάστε επίσης: Λήγει το αντηλιακό; Τι είναι το SPF και ποιο πρέπει να φοράμε

Πολλοί δερματολόγοι λένε ότι όλοι είμαστε αρκετά ανακριβείς όσον αφορά τη σωστή εφαρμογή του. Ακόμη και ως beauty editor, πέρασα πολλά χρόνια από τη ζωή μου εφαρμόζοντας μια μόνο δόση SPF στο πρόσωπό μου και σπάνια έφτανα κάτω από τη γραμμή του πιγουνιού. Μέχρι που έμαθα μια έξυπνη μέθοδο για αλάνθαστη εφαρμογή. «Χρειάζεστε ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού (ή 1,25 ml) αντηλιακό για το πρόσωπό σας και την ίδια ποσότητα για το λαιμό σας», λέει η Δρ Σαμ Μπάντινγκ.

«Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα των δύο δακτύλων – δείκτη και μεσαίο δάχτυλο – για ευκολία. Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε την τεχνική των 13 σημείων για να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε το δέρμα σας ομοιόμορφα. Όπως όταν ζωγραφίζουμε έναν τοίχο, θέλουμε (και χρειαζόμαστε) μια ομοιόμορφη στρώση». Αυτή η τεχνική δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλή: απλώς εφαρμόστε 13 δακτυλικά αποτυπώματα SPF στο πρόσωπό σας και απλώστε καλά το προϊόν».

Η σωστή ποσότητα

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι προστατεύεστε πλήρως από τον ήλιο και να μην το παρακάνετε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η δόση που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να έχετε την προστασία που υπόσχεται στη συσκευασία είναι η ίδια για όλα τα αντηλιακά, οπότε ακόμα κι αν φοράτε υψηλότερο δείκτη προστασίας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε την ποσότητα που εφαρμόζετε.

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος, λέει η Δρ Sam Bunting, είναι ότι λείπουν βασικά σημεία, όπως η γραμμή των μαλλιών, τα βλέφαρα και τα αυτιά. Για να μην αναφέρουμε ότι παραμελείτε την συχνή ανανέωση. «Συνιστώ να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό με χρώμα το καλοκαίρι, το οποίο λειτουργεί ως βάση και διευκολύνει την εκ νέου εφαρμογή κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσετε foundation».

ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να αποφύγεις για να μην «ψηθείς» από τη ζέστη

Αναφορικά με τα αντηλιακά που δεν είναι τόσο εύκολο να ελέγξουμε την ποσότητα εφαρμογής τους, όπως τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι ή σε μορφή stick σας έχουμε την λύση.

Όσα ανήκουν στην πρώτη κατηγορία θέλουν καλή ανακίνηση πριν την χρήση και εφαρμογή έως ότου το δέρμα να γυαλίζει, ενώ όσα ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία θέλουν τέσσερα περάσματα μπρος-πίσω ανά περιοχή και σωστό άπλωμα, ώστε να απορροφηθεί το προϊόν.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αντηλιακά σε σπρέι έχουν συνήθως συμπληρωματική δράση και λειτουργούν σαν ενισχυτές του αντηλιακού που έχουμε ήδη εφαρμόσει. Αποτελούν εξαιρετική λύση για την ανανέωση της προστασίας πάνω από το μακιγιάζ ή όταν τρέχουμε σε δουλειές στην πόλη.

Στο παρακάτω βίντεο δείτε μεταξύ άλλων πόση είναι η σωστή ποσότητα του αντηλιακού:

https://www.tiktok.com/@vita4you/video/7254175536182742299

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.