Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του έχει κάνει την εμφάνισή του μέσα στο σπίτι ένα μικρό σαμιαμίδι, που τριγυρίζει αμέριμνο σε τοίχους και ταβάνια. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το σαμιαμίδι είναι ένας παρεξηγημένος συγκάτοικος, αφού μπορεί να μην πληρώνει για το νοίκι ή για τους λογαριασμούς, φροντίζει όμως να το καθαρίζει από άλλους ενοχλητικούς επισκέπτες, όπως κουνούπια και μύγες.
Είναι γεγονός, η μεγάλη συμπάθεια που έχουν στα σαμιαμίδια οι μοναχικοί άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να τους μιλάνε, τα χρειάζονται για παρέα κάθε φορά που τα βλέπουν να κάνουν βόλτες πάνω στους λευκούς τοίχους.
Οπότε σκεφτείτε το διπλά, αν τελικά είστε σίγουροι πως θέλετε να διώξετε το συμπαθές αυτό ερπετό από το σπίτι σας!
Σαμιαμίδι τι είναι
Το Μεσογειακό σαμιαμίδι (Hemidactylus turcicus, Linnaeus, 1758) είναι μία μικρόσωμη σαύρα της οικογένειας Gekkonidae. Κατοικεί στη Μεσόγειο, όμως με τη βοήθεια του ανθρώπου έχει επεκταθεί σε πολλά μέρη του κόσμου.
Πρόκειται για ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα ερπετά του κόσμου. Είναι νυκτόβιο ερπετό και ιδιαίτερα ευκίνητο και γρήγορο. Σε περίπτωση που νοιώσει απειλή παράγει ήχους κινδύνου. Μάλιστα, είναι ένα από τα ελάχιστα ερπετά που παράγουν ήχους.
Το σαμιαμίδι είναι ένα ερπετό εντελώς ακίνδυνο και παράλληλα ιδιαιτέρως ωφέλιμο. Τρέφεται με μικρά αρθρόποδα και έντομα όπως π.χ. μύγες, κουνούπια, σκόρους, συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο των πληθυσμών τους και την απομάκρυνση από τα σπίτια μας.
Το μήκος τους φτάνει συνήθως τα 10 εκατοστά μαζί με την ουρά. Το δέρμα του είναι ημιδιάφανο και καλύπτεται από μικροσκοπικές φολίδες. Το χρώμα του είναι συνήθως φαιό ως λευκόφαιο, αλλά έχει και τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον που ζει.
Το κεφάλι του είναι κοντό και πλατύ, τα μάτια του μαύρα, χωρίς κινητά βλέφαρα, αλλά με μια προστατευτική μεμβράνη, σχετικά μεγάλα κατάλληλα για νυκτόβια διαβίωση και η ουρά του ιδιαίτερα μακριά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.
Δείτε ακόμα: Πως με αυτούς τους 5 τρόπους θα καταλάβεις που κρύβονται οι κοριοί μέσα στο σπίτι
Σαμιαμίδι στο σπίτι σημαίνει καλοτυχία
Οι πρόγονοί μας θεωρούν πως φέρνει καλοτυχία στο σπίτι. Συνεπώς, αν το σκοτώσεις, είναι σα να διώχνεις την καλή τύχη μακριά.
Για ποιον ακριβώς λόγο θεωρείται πως το σαμιαμίδι φέρνει τύχη, δεν έχει εξηγηθεί. Ίσως γιατί ήταν χρήσιμο στο σπίτι τα καλοκαίρια, αφού έτρωγε τα έντομα και κυρίως τα ενοχλητικά κουνούπια, ενώ παράλληλα είναι ακίνδυνο για τους ανθρώπους.
Τέλος, το σαμιαμίδι έχει συνδεθεί με τα καλοκαίρια, διότι τον χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη.
Δείτε ακόμα: Τσίμπημα από σαρανταποδαρούσα
Σαμιαμίδι: Είναι επικίνδυνο;
Η αλήθεια είναι πως συχνά ακούμε για τα σαμιαμίδια ότι είναι επικίνδυνα και ότι αν μας ακουμπήσουν θα πάθουμε κάτι κακό. Όμως, αυτές οι εικασίες κάθε άλλο παρά αληθινές είναι. Ίσως να έχει επικρατήσει αυτή η γνώμη περί επικινδυνότητας, καθώς τα περισσότερα ερπετά θεωρούνται δηλητηριώδη και απειλητικά. Η συγκεκριμένη, όμως, μικρή μπεζ σαυρούλα είναι πραγματικά εντελώς ακίνδυνη. Μάλιστα, θεωρείται και ένα πολύ αποτελεσματικό «όπλο» κατά των εντόμων, αφού με αυτά τρέφεται.
Δείτε ακόμα: Πως διώχνεις τις κατσαρίδες από το σπίτι με 7 φυσικούς τρόπους
Σαμιαμίδι: Φυσικοί τρόποι για να το διώξετε
Αν παρόλα αυτά δεν τα θέλετε στο σπίτι σας, υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι για να τα διώξετε:
1. Σκόρδο
Μισούν την μυρωδιά του σκόρδου. Μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από χυμό σκόρδου και νερό και να ψεκάστε τις γωνίες, τα κουφώματα και πίσω από τα έπιπλα.
2.Πιπέρι
Χρησιμοποιήστε 2 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι τριμμένο ή εναλλακτικά σκόνη τσίλι. Ανακατέψτε με νερό και ψεκάστε τις γωνίες, τα κουφώματα και όπου αλλού μπορεί να έχουν τρυπώσει.
3. Τσόφλια αβγού
Η μυρωδιά των αβγών το απωθεί.
4. Κρύο νερό
Ρίξτε του κρύο νερό και θα ακινητοποιηθεί.
Σαμιαμίδι αντιμετώπιση:
Η αντιμετώπιση τους ΔΕΝ πραγματοποιείται με την χρήση φαρμάκων. Όπως με όλα τα ερπετά, χρησιμοποιούνται απωθητικά για την απομάκρυνση τους είτε σε υγρά μορφή, είτε σε στερεά.
Εμείς, πάντως, θα σας προτείναμε να το κρατήσετε σπίτι και να είστε σίγουροι πως δεν πρόκειται να σας κάνει κακό!