Πώς να ελέγξετε αν το Airbnb ή το Booking σας έχει κρυφές κάμερες

Πως μπορώ να βρω μια κρυφή κάμερα; Τι πρέπει να κάνω εφόσον στο δωμάτιο μου υπάρχει.

Πώς να ελέγξετε αν το Airbnb ή το Booking σας έχει κρυφές κάμερες

Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσοι επισκέπτες βρίσκουν κάμερες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δείτε τι πρέπει να κάνετε, πριν και μετά την κράτησή σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πέσετε θύμα παρακολούθησης.

Πολιτικές ενοικίασης διαμερισμάτων διακοπών και ο νόμος

Η Airbnb συνήθιζε να επιτρέπει κάμερες σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, εφόσον οι οικοδεσπότες γνωστοποιούσαν την παρουσία και τη θέση τους στις καταχωρίσεις και τις απαγόρευε σε ιδιωτικούς χώρους όπως τα υπνοδωμάτια.

Αλλά ενημέρωσε την πολιτική της για να τις απαγορεύσει εντελώς σε εσωτερικούς χώρους, από τις 30 Απριλίου. Η πολιτική της Vrbo δεν απαγορεύει συγκεκριμένα τις κάμερες σε εσωτερικούς χώρους, αλλά λέει ότι δεν μπορούν να βρίσκονται σε “περιοχές όπου έχετε εύλογη προσδοκία ιδιωτικότητας, όπως το μπάνιο ή το υπνοδωμάτιο” και απαιτεί να γνωστοποιούνται οποιεσδήποτε κάμερες, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Η πολιτική της Booking.com είναι σχεδόν πανομοιότυπη.

Οι νόμοι σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν ισχύουν για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά ορισμένες πολιτείες, πόλεις και δήμοι έχουν νόμους που καλύπτουν τη χρήση καμερών όπου εύλογα θα περιμένατε ιδιωτικότητα.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι οικοδεσπότες ενοικιαζόμενων δωματίων περιφρονούν τις πολιτικές και το νόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η Kennedy Calwell χρησιμοποίησε το TikTok για να διηγηθεί την ιστορία της εύρεσης μιας κάμερας σε μια πρίζα μπάνιου σε ένα Airbnb που νοίκιασε μαζί με 14 φίλους της για μια γιορτή γενεθλίων. Η Calwell και οι φίλοι της ανέφεραν την κάμερα στην Airbnb και στην τοπική αστυνομία του Καναδά. Το τηλεοπτικό δίκτυο CTV του Καναδά ανέδειξε το θέμα στο ρεπορτάζ του.

Πώς να εντοπίσετε τις κάμερες παρακολούθησης στο Airbnb η στο Booking δωμάτιο

Οι οικοδεσπότες της Airbnb στην περίπτωση της Calwell ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη της κάμερας. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις καταχωρίσεις για τυχόν αναφορές σχετικά με κάμερες πριν κάνετε κράτηση. Θα πρέπει επίσης να εξετάζετε τις κριτικές και να αναζητάτε τυχόν αναφορές για κάμερες.

Αργή και μεθοδική αναζήτηση

Ο ευκολότερος και πιο χαμηλής τεχνολογίας τρόπος για να βρείτε μια κάμερα είναι να σβήσετε όλα τα φώτα, να σαρώσετε με έναν φακό το δωμάτιο και να αναζητήσετε αντανακλάσεις που μπορεί να υποδεικνύουν έναν φακό. Προχωρήστε αργά, καθώς η λάμψη ενός φακού μπορεί να είναι μικρή σαν καρφίτσα. Φροντίστε να ελέγξετε αντικείμενα που θα μπορούσαν εύκολα να κρύψουν μια κάμερα, όπως ανιχνευτές καπνού, ξυπνητήρια, κεφαλές ντους, πρίζες και άλλα παρόμοια. Αναζητήστε επίσης λαμπερές ή αναβοσβήνουσες λυχνίες LED που μπορεί να προδώσουν μια συσκευή καταγραφής σε λειτουργία.

Ελέγξτε τους καθρέφτες

Στη συνέχεια, ελέγξτε τους καθρέφτες. Αν ανασηκώνονται από τον τοίχο, μπορείτε να κρυφοκοιτάξετε πίσω τους. Αν είναι βιδωτοί, μπορείτε να ελέγξετε αν είναι αμφίδρομοι, σβήνοντας και πάλι τα φώτα και κρατώντας έναν φακό πάνω στον καθρέφτη και ψάχνοντας την επιφάνειά του. Εάν βλέπετε μόνο την αντανάκλαση του φακού σας, ο καθρέφτης πιθανότατα δεν είναι αμφίδρομος. Εάν βλέπετε σε μια περιοχή πίσω από τον καθρέφτη, τότε είναι αμφίδρομος.

Δείτε αν το τηλέφωνό σας μπορεί να ανιχνεύσει υπέρυθρες

Αν χρησιμοποιείτε τον φακό του τηλεφώνου σας για τις παραπάνω ενέργειες, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αν η κάμερα του τηλεφώνου σας μπορεί να ανιχνεύσει υπέρυθρες ανοίγοντας την εφαρμογή της κάμερας, στρέφοντας προς αυτήν ένα τηλεχειριστήριο και πατώντας κάποια κουμπιά. Αν δείτε μια λάμψη μοβ ή λευκού φωτός, η κάμερα μπορεί να ανιχνεύσει υπέρυθρες. Σβήστε όλα τα φώτα στο δωμάτιο, ανοίξτε την εφαρμογή της κάμερας και σαρώστε το δωμάτιο για παρόμοιες εκλάμψεις που θα μπορούσαν να προέρχονται από μια κρυφή κάμερα.

See Infrared Light with Your Cell Phone

Σαρώστε το δίκτυο Wi-Fi

Ως φιλοξενούμενος, πιθανότατα έχετε πρόσβαση στο Wi-Fi του καταλύματός σας, το οποίο σας επιτρέπει να εκτελέσετε μια σάρωση. Κατεβάστε μια εφαρμογή σάρωσης Wi-Fi, όπως το Fing, για να δείτε ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες. Ακολουθήστε τις οδηγίες της εφαρμογής που εμφανίζονται στην οθόνη. Σημειώστε ότι ο οικοδεσπότης μπορεί να έχει άλλο δίκτυο Wi-Fi και ότι δεν είναι απαραίτητο όλες οι κάμερες να είναι συνδεδεμένες στο Wi-Fi για να λειτουργήσουν. Για μια τελική σάρωση, μπορείτε να αγοράσετε έναν ανιχνευτή RF που μπορεί να βρει ασύρματες συσκευές. Το Voivey G6 Sport είναι μικροσκοπικό, οπότε μπορείτε να το μεταφέρετε με ευκολία στα ταξίδια σας.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις των συσκευών Smart Home

Εάν το ενοικιαζόμενο σπίτι διαθέτει Google Nest Hub, Amazon Echo Show ή μια παρόμοια έξυπνη οθόνη, σαρώστε την καρτέλα της κάμερας για να δείτε τι παρακολουθείται. Αν κάποιος προσπαθούσε να κρύψει μια κάμερα, πιθανότατα δεν θα τη συνέδεε με μια τέτοια συσκευή, αλλά δεν τα σκέφτονται όλοι αυτά τα πράγματα, οπότε αξίζει να το ελέγξετε.

Τι να κάνετε αν βρείτε μια κάμερα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν βρείτε μια κάμερα εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχει είναι να τεκμηριώσετε την παρουσία της: Τραβήξτε φωτογραφίες και ένα βίντεο. Στη συνέχεια, αναφέρετε αμέσως την κάμερα ή τις κάμερες στην πλατφόρμα κρατήσεων που χρησιμοποιήσατε. Εάν αισθάνεστε ανασφαλείς και μπορείτε να βρείτε κάποιο άλλο μέρος για να μείνετε, κάντε το. Το αν θα επικοινωνήσετε ή όχι με τις αστυνομικές αρχές εξαρτάται από εσάς, αλλά μπορείτε επίσης να υποβάλετε αστυνομική αναφορά.

Avatar of Κωνσταντίνος Καράπαπας
Ο Κωνσταντίνος Καράπαπας γεννήθηκε το 1984 στην Θεσσαλονίκη και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Σπούδασε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στο ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2007 ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και το SEO. Υπήρξε ιδιοκτήτης και δημιουργός του επιτυχημένου ενημερωτικού μέσου Dnews (dikaiologitika.gr) από όπου το 2023 αποχώρησε. Είναι διευθυντής του Pelop.gr , του ενημερωτικού website της ιστορικής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο e-howto.gr έχει αναλάβει να μας ενημερώνει για θέματα τεχνολογίας και όχι μονο.