Internet: Πώς θα καταλάβεις αν σου «κλέβουν» WiFi

Μήπως κάποιος σας «κλέβει» internet και δεν το γνωρίζετε;

Internet: Πώς θα καταλάβεις αν σου «κλέβουν» WiFi

Αν η ταχύτητα του internet σου είναι ξανά πολύ αργή, μάλλον πρέπει να προβληματιστείς παραπάνω για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Αν για ακόμα μία φορά το internet σου δεν τραβάει και εσύ πρέπει να βιαστείς για να απαντήσεις σε ένα e-mail της δουλειάς ή να ολοκληρώσεις την εργασία που ετοιμάζεις, ήρθε η ώρα να δεις μήπως τρέχει κάτι άλλο.

Μήπως δεν φταίει ο πάροχός σου, αλλά κάποιος σε έχει βάλει στο μάτι και σου «κλέβει» WiFi;

Ακόμη και στην περίπτωση που το WiFi σου διαθέτει κωδικό, είναι σχετικά εύκολο κάποιος να το «σπάσει», ειδικά αν ο κωδικός είναι ο προκαθορισμένος από το router σου.

Πώς, όμως, μπορείς να βεβαιωθείς ότι κανείς δεν εκμεταλλεύεται το WiFi σου;

1. Κάνε login στο router σου

Κάθε router έχει διαφορετικό login style, οπότε πρέπει να βρεις αυτό που αντιστοιχεί στη δική σου συσκευή. Πληκτρολόγησε την IP address του router στο browser address bar κατευθείαν (π.χ. 192.168.0.1 ή 192.168.1.1 ή 192.168.1.254 – Εάν τα παραπάνω δεν δουλεύουν, μπορείς να δοκιμάσεις routerlogin.com και θα ανακατευθυνθείς στο router admin panel σου).

2. Βάλε τα administrator username και password

Όταν μπεις στο admin panel, ψάξε για menu options όπως είναι τα «Connected devices» ή «Attached devices». Εάν βρεις αυτό το menu, θα μπορέσεις να δεις τη MAC Address, την IP Address και το Device name όλων των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σου.

Εάν παρατηρείς το όνομα κάποιου extra χρήστη ή extra συσκευής, τότε αυτός είναι ο εισβολέας που χρησιμοποιεί το WiFi σου χωρίς την άδειά σου και κάνει το internet σου να σέρνεται.

Πώς μπορείς να το αποτρέψεις;

1. Άλλαξε αμέσως τον κωδικό, και βάλε κάποιον πιο ισχυρό.

2. Μπορείς να απενεργοποιήσεις το SSID broadcast.

3. Για αποτελεσματικότερη λύση μπορείς να θέσεις ένα φίλτρο που να βασίζεται στην MAC address των συσκευών.

Ακόμα: Δείτε εδώ τους καλύτερους password manager.

325. Πως να δεις ποιοι είναι συνδεδεμένοι στο Wifi σου !

Avatar of Mike Slave
Ο Mike έχει πλούσια εμπειρία από όλους τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, από δίκτυα μέχρι στήσιμο ιστοσελίδων και από ηλεκτρονικά μέχρι αυτοματισμούς. Έχει τη λύση σε κάθε ερώτημα τεχνικής φύσεως και θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τους αναγνώστες του E-Howto.