Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ζουν χωρίς ψωμί στο σπίτι.
Αν είσαι ένας από αυτούς και έχεις βρεθεί στη θέση να χρειαστείς μια φέτα και να μην έχεις, τότε συνέχισε να διαβάζεις!
Το πιο βασικό που έχεις να κάνεις όταν παίρνείς φρέσκο ψωμί είναι να κόψεις το ψωμί σου σε φέτες. Μην περιμένεις μέχρι να ξεραθεί για να το κόψεις σε φέτες. Και φυσικά μη βάλεις το ψωμί στην κατάψυξη χωρίς να το έχεις κόψει.
Βάλε τις φέτες σε ένα κομμάτι λαδόκολας και βάλε τη λαδόκολα ανοιχτή στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν οι φέτες, πάρ’τες και βάλ’τες σε ένα σακουλάκι. Έτσι, δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Έτσι κάθε φορά που θα θέλεις να φας μία φέτα μπορείς να τη βγάζεις από την κατάψυξη και να την αφήνεις να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Αν βιάζεσαι μπορείς να τη βάλεις στην τοστιέρα. Θα χρειαστεί 1-2 λεπτά παραπάνω για να ξεπαγώσει.
Με αυτόν τον τρόπο να ξέρεις οτι θα μπορείς να διατηρήσεις το ψωμί σου φρέσκο για 6 μήνες.
Δες εδώ πώς θα κάνεις το μπαγιάτικο ψωμί ξανά φρέσκο
Μπορείς ωστόσο να δοκιμάσεις μερικές από τις παρακάτω ιδέες:
Ψήσε το δικό σου ψωμί
Εάν έχεις λίγο χρόνο και διάθεση, μπορείς να φτιάχνεις δικό σου ψωμί στο σπίτι. Υπάρχουν πολλές εύκολες συνταγές, όπως το ψωμί χωρίς ζύμωμα που χρειάζεται μόνο λίγη μαγιά, αλεύρι και χρόνο φουσκώματος. Μπορείς να το φτιάχνεις και να το ψήνεις όποτε θες φρέσκο ψωμί.
Αγόρασε ψωμί που διατηρείται περισσότερο
Ορισμένα είδη ψωμιού, όπως το προζυμένιο, διατηρούνται φρέσκα για περισσότερες μέρες σε σχέση με άλλα είδη. Ένα καλό προζυμένιο ψωμί μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για 3-4 ημέρες, ειδικά αν το αποθηκεύσεις σωστά.
Σωστή αποθήκευση
Αποθήκευσε το ψωμί σε υφασμάτινη σακούλα ή πετσέτα κουζίνας, που το αφήνει να “αναπνέει”, ή σε χάρτινη σακούλα αν θες να το διατηρήσεις εκτός κατάψυξης. Οι πλαστικές σακούλες παγιδεύουν την υγρασία και κάνουν το ψωμί να μουχλιάζει πιο γρήγορα.
Χρησιμοποίησε μηχανή ψωμιού (αρτοπαρασκευαστή)
Ένας αρτοπαρασκευαστής σου δίνει τη δυνατότητα να ετοιμάζεις φρέσκο ψωμί κάθε μέρα με λίγη προετοιμασία. Μπορείς να προγραμματίσεις την ώρα που θα ξεκινήσει, ώστε να έχεις ζεστό, φρέσκο ψωμί όταν το θέλεις.
Διατήρησε τη φρεσκάδα με τον φούρνο μικροκυμάτων ή τον φούρνο
Αν το ψωμί έχει αρχίσει να σκληραίνει, μπορείς να το «αναζωογονήσεις» τυλίγοντάς το σε βρεγμένη πετσέτα και βάζοντάς το στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα ή στον φούρνο στους 180°C για 5-10 λεπτά.
Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές, μπορείς να απολαμβάνεις φρέσκο ψωμί κάθε μέρα χωρίς να χρειάζεται να βγαίνεις συνεχώς για να αγοράζεις.
Δες και τους τρόπους που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο επόμενο βίντεο:
Δες εδώ πώς θα φτιάξεις το viral ψωμί με βασικό υλικό την μπύρα