Τι χρώμα έχει η γλώσσα σου; Πώς θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά;

Το χρώμα και η υφή της γλώσσας ενός ανθρώπου μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του.

γλώσσα

Η γλώσσα μας βοηθά να μιλάμε, να γευόμαστε και να μασάμε την τροφή και να καταπίνουμε! Όταν δεν έχει προβλήματα έχει συγκεκριμένο χρώμα και εμφάνιση.

Το χρώμα της γλώσσας μπορεί να δώσει ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας μας, αφού αποτελεί συχνά δείκτη για διάφορα προβλήματα υγείας ή ελλείψεις στον οργανισμό.

Πώς πρέπει να μοιάζει η γλώσσα;

Η γλώσσα πρέπει να έχει στρογγυλεμένο, συμμετρικό σχήμα. Το χρώμα της σε γενικές γραμμές είναι ανοιχτό ροζ, αν και μπορεί να έχει λίγο μοβ ή καφέ χρωματισμό σε πληθυσμούς της Αφρικής, της Ασίας και της Μεσογείου. Μπορεί επίσης να έχει και μια ελαφρά λευκή κάλυψη. Από κοντά, ίσως μπορούμε να διακρίνουμε ότι η γλώσσα μας καλύπτεται από μικροσκοπικά εξογκώματα (θηλές) που εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς, όπως:

· Να αισθανόμαστε τη θερμοκρασία και την αφή των τροφίμων
· Περιέχουν γευστικούς κάλυκες που επιτρέπουν να αισθανθούμε εάν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι γλυκά, αλμυρά, ξινά, πικρά ή αλμυρά.
· Βοηθούν στο μάσημα ώστε να βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια μικρή μπάλα τροφής την οποία και θα καταπιούμε.

Δες εδώ ποιο λαχανικό είναι θησαυρός για την υγεία μας

γλώσσα

Τι αποκαλύπτει το χρώμα της γλώσσας;

1. Ροζ γλώσσα
Υγιής γλώσσα: Το ανοιχτό ροζ χρώμα είναι συνήθως σημάδι ότι η γλώσσα και γενικότερα η υγεία μας είναι σε καλή κατάσταση.
Καθαρή γλώσσα με ήπιο λευκό επίχρισμα: Αυτό θεωρείται φυσιολογικό και δείχνει υγιή πέψη και κυκλοφορία του αίματος.

2. Λευκή γλώσσα
Επικάλυψη με λευκές πλάκες: Μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από μύκητες (π.χ. καντιντίαση) ή σε αφυδάτωση και ξηροστομία.
Λεπτή, λευκή επίστρωση: Μπορεί να δείχνει ότι το πεπτικό σύστημα είναι επιβαρυμένο ή ότι υπάρχει έλλειψη υγρασίας στον οργανισμό.
Λευκή και πρησμένη: Σε συνδυασμό με πρήξιμο, ίσως υποδεικνύει πρόβλημα στο συκώτι ή στα νεφρά.

3. Κόκκινη γλώσσα
Φωτεινό κόκκινο: Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Β12 ή σιδήρου. Επίσης, μπορεί να δείχνει φλεγμονή ή λοίμωξη.
Σκούρο κόκκινο: Σε ορισμένες περιπτώσεις, υποδηλώνει πρόβλημα στο αίμα, καρδιακά προβλήματα ή μόλυνση (όπως στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα).

4. Μπλε ή μοβ γλώσσα
Μπλε-μωβ χρώμα: Μπορεί να σημαίνει κακή κυκλοφορία του αίματος, που οδηγεί σε μειωμένη οξυγόνωση. Μπορεί να συνδέεται με καρδιαγγειακά προβλήματα ή πνευμονοπάθειες.
Βιολετί απόχρωση: Συχνά συνδέεται με προβλήματα στους πνεύμονες ή στο συκώτι.

5. Κίτρινη γλώσσα
Κίτρινη επίστρωση: Συχνά δείχνει κακή στοματική υγιεινή ή πρόβλημα με το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα καπνίσματος ή κατανάλωσης ορισμένων τροφών και ροφημάτων.
Κίτρινη και ξηρή: Μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης ή λοίμωξης.

6. Καφέ ή μαύρη γλώσσα
Σκούρα καφέ ή μαύρη επίστρωση: Συνδέεται με το κάπνισμα, την κατανάλωση καφέ ή μαύρου τσαγιού, ή τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Μπορεί επίσης να προκληθεί από κακή στοματική υγιεινή.
Τριχωτή μαύρη γλώσσα: Είναι μια παροδική κατάσταση κατά την οποία η επιφάνεια της γλώσσας μπορεί να φαίνεται «τριχωτή» και μαύρη, λόγω ανάπτυξης βακτηρίων. Συνήθως δεν είναι επικίνδυνη αλλά χρειάζεται καλύτερη υγιεινή.

7. Απαλή ή ομαλή γλώσσα (χωρίς πτυχές ή τραχύτητα)
Πολύ λεία γλώσσα: Μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη βιταμινών, όπως φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β12, ή αναιμία.

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει το χρώμα της γλώσσας;

Ναι. Μερικές φορές η διατροφή μπορεί να είναι εν μέρει να επηρεάσει κάπως τη συνήθη εμφάνιση της γλώσσας. Κι αυτό συνήθως συμβαίνει όταν απορροφά το χρώμα ορισμένων τροφίμων και ποτών που καταναλώσαμε. Για παράδειγμα, χρωματιστές καραμέλες και παγωτά με γεύσεις φρούτων μπορεί να δώσουν στη γλώσσα την ανάλογη απόχρωση. Το ίδιο και ο καφές, το τσάι και πολλά άλλα ήδη τροφίμων όπως πιάτα με κάρυ ή κουρκουμά μπορεί επίσης να αφήσουν το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα τους. Ωστόσο, αυτός ο αποχρωματισμός της γλώσσας είναι συνήθως προσωρινός. Η κατανάλωση άφθονου νερού και η διατήρηση μια καλής υγιεινής εξασφαλίζουν τη στοματική υγεία και επαναφέρουν τη γλώσσα στη φυσική της κατάσταση.

Πρέπει να βουρτσίζω τη γλώσσα μου ή να χρησιμοποιώ ξύστρα γλώσσας;

Η καλή στοματική υγιεινή απαιτεί να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να τα βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα και για τον καθαρισμό της γλώσσας.Με την ειδική ξύστρα – καθαριστή γλώσσας, ώστε να διατηρήσετε τη γλώσσα, τα δόντια, το στόμα και τα ούλα σας όσο το δυνατόν πιο υγιή. Παράλληλα με τον καθαρισμό της γλώσσας βοηθάτε να αφαιρεθούν τα σωματίδια που προκαλούν δυσοσμία και μικροβιακή πλάκα οπότε και προλαμβάνετε την κακοσμία του στόματος και την κακή αναπνοή.

Σημείωση
Αν παρατηρείς κάποιο έντονο χρώμα ή αλλαγή στην εμφάνιση της γλώσσας σου που διαρκεί, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν γιατρό ή οδοντίατρο για να αποκλείσεις πιθανά προβλήματα υγείας.

@vita4you

Τι υποδηλώνει το χρωμα της γλωσσας σου;; 🤔👅 #vita4you #fy #fyp #μαθεστοtiktok #χρωμμαγλωσσας #συμπτωματα #symptomes #foryoupage

♬ universal background music(1429405) – MaxRecStudio

Δες εδώ πώς η ώρα  που τρώμε επηρεάζει την υγεία μας

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet