Πώς να καταλάβω αν ο κιμάς έχει χαλάσει

Μεγάλη προσοχή!

Πώς να καταλάβω αν ο κιμάς έχει χαλάσει

Ο κιμάς αποτελεί ένα αγαπημένο υλικό μικρών και μεγάλων που δημιουργεί πολλές διαφορετικές λαχταριστές συνταγές.

Κεφτέδες, μπιφτέκια, μακαρόνια με κιμά και πόσα ακόμα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά γίνονται χάρη στον κιμά.

Ωστόσο, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να γνωρίζετε πώς να καταλαβαίνετε τον χαλασμένο κιμά, προκειμένου να αποφύγετε μία τροφική δηλητηρίαση, διότι πρόκειται για ένα ποιόν χαλάει εύκολα, ειδικά εάν δεν αποθηκεύεται σωστά.

Τα βακτήρια είναι σε θέση να αναπτυχθούν στον κιμά -σε θερμοκρασία δωματίου- μόνο μέσα σε λίγες ώρες. Γι’ αυτό όταν αγοράζετε κιμά πρέπει να τον καταναλώνετε εντός 1-2 ημερών πριν χαλάσει.

Δείτε ακόμα: Πώς αποθηκεύεις τον κιμά σου στην κατάψυξη

Πώς να αποθηκεύσετε τον κιμά 

Ο φρέσκος κιμάς πρέπει να έχει σκούρο κόκκινο χρώμα και ομοιόμορφη υφή. Το γκρι ή το έντονο καφέ χρώμα μπορεί να είναι σημάδι σήψης, αν και δεν είναι ασυνήθιστο το εσωτερικό του ωμού βόειου κρέατος να έχει διαφορετικό χρώμα από το εξωτερικό, καθώς δεν εκτίθεται σε οξυγόνο. Σε κάθε περίπτωση εάν έχει πρασινωπή ή γαλαζωπή απόχρωση, είναι χαλασμένος.

Ο κιμάς πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4-5 βαθμών Κελσίου ή και χαμηλότερη. Μην αφήνετε τον κιμά σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες.

Τέλος, μαγειρέψτε τον κιμά αμέσως μετά το ξεπάγωμα.

Δείτε ακόμα: Κρέας: Τελικά πρέπει να το πλένουμε;

Πώς να καταλάβω αν ο κιμάς έχει χαλάσει

Πώς να καταλάβω αν ο κιμάς έχει χαλάσει

Στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι εάν είναι χαλασμένος, υπάρχουν τρόποι να το ελέγξετε:

Αλλαγή χρώματος

Όπως, αναφέραμε ήδη ο φρέσκος κιμάς θα πρέπει να έντονη κόκκινη απόχρωση και να έχει ομοιόμορφη υφή. Το γκρι ή καφέ χρώμα μπορεί να είναι σημάδι σήψης, ενώ εάν έχει πρασινωπή ή γαλαζωπή απόχρωση είναι σίγουρα χαλασμένος.

Μυρωδιά

Η μυρωδιά είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να καταλάβετε εάν είναι χαλασμένος. Ο φρέσκος κιμάς θα έχει μια ελαφριά μυρωδιά σιδήρου. Εάν έχει μυρωδιά ξινίλας ή σάπιου ή οποιαδήποτε άλλη δυσάρεστη οσμή, πετάξτε τον αμέσως!

Υφή

Η υφή είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταλάβετε εάν ο κιμάς έχει χαλάσει. Ο φρέσκος κιμάς θα είναι σφιχτός και δε θα κολλάει στα χέρια σας. Εάν, όμως, ο κιμάς κολλάει στα χέρια σας είναι καλύτερο να τον πετάξετε.

Ημερομηνία λήξης

Δεν θα πρέπει να τρώτε το κρέας μετά την ημερομηνία λήξης του. Αν διαπιστώσετε πως ο κιμάς έχει λήξει θα πρέπει να τον πετάξετε.

Βασικές συμβουλές υγείας όταν χρησιμοποιείτε κιμά

-Πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης

-Αποθηκεύστε τον κιμά στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 βαθμών κελσίου ή χαμηλότερη.

-Χρησιμοποιήστε τον κιμά εντός 2 ημερών

-Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος.

Δείτε ακόμα: Το κόλπο για να ψήνεις ομοιόμορφα τις μπριζόλες

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.