Πώς βγαίνουν εκτός το πράσινο τιμολόγιο και το νυχτερινό ρεύμα

Όλες οι αλλαγές

Πώς βγαίνουν εκτός το πράσινο τιμολόγιο και το νυχτερινό ρεύμα

Ουσιαστικά εκτός αγοράς βγαίνει το πράσινο τιμολόγιο από το 2025 φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς οι πάροχοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να το παρέχουν σε νέους στους καταναλωτές.

Πώς βγαίνει εκτός το πράσινο τιμολόγιο

Για τους πελάτες, οι οποίοι θα θελήσουν να αλλάξουν πάροχο από τη ερχόμενη χρονιά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς δεν θα μπορούν να αλλάξουν εταιρεία μπαίνοντας στο πράσινο τιμολόγιο.

Όσοι μένουν στην ίδια εταιρεία και έχουν πράσινο τιμολόγιο θα μπορούν να το διατηρούν.

«Το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται. Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως πρόσθεσε «αυτό που καταργείται, είναι η υποχρεωτικότητα να το προσφέρουν οι πάροχοι, από την 1η Ιανουαρίου του 2025 σε νέους πελάτες».

Ο υπουργός σημείωσε πως οι πάροχοι δεν θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να προσφέρουν το πράσινο τιμολόγιο από τις αρχές του νέου έτους, διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει, εις το διηνεκές, υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση. Παρόλα αυτά, εκτίμησε πως οι περισσότεροι θα το διατηρήσουν και για νέους καταναλωτές, αφού είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν. «Από την αρχή που νομοθετήθηκε αυτή η υποχρωτικότητα ήταν για έναν χρόνο. Ήταν μεταβατικός ο νόμος» είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πως οι καταναλωτές που είναι, ήδη, στο πράσινο τιμολόγιο παραμένουν σε αυτό, μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι, για οποιοδήποτε λόγο να αλλάξουν είτε τύπο είτε πάροχο τιμολογίου.

Μιλώντας για τον μακροπρόσθεσμο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με τα τιμολόγια, επισήμανε: «Στο μάκρος του χρόνου θα έχουμε δύο κυρίως τρόπους τιμολόγησης. Το δυναμικό (πορτοκαλί) τιμολόγιο, το οποίο θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για τις επιχειρήσεις κυρίως, διότι αυτές έχουν -κατά βάση- έξυπνους μετρητές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα μπορούν να κατεβάσουν το κόστος του ηλεκτρισμού. Επιπλέον, θα ενθαρρύνουμε -στο μάκρος του χρόνου- και τα σταθερά τιμολόγια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος που έχει μικρή κατανάλωση και δεν έχει το χρόνο, να παρακολουθεί τα “σκαμπανεβάσματα” της αγοράς».

Δείτε ακόμα: Τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου: Αναλυτικά οι τιμές

Πώς βγαίνει εκτός το νυχτερινό ρεύμα

Παράλληλα, το λεγόμενο «νυχτερινό ρεύμα», θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν και θα αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα που αποκαλείται «διζωνικό ρεύμα». Ο λόγος που υιοθετείται το νέο σύστημα, έχει να κάνει με την «ενισχυμένη» ηλεκτροπαραγωγή ΑΠΕ, που είναι και φθηνότερη, κατά τις ώρες του μεσημεριού.

Έτσι, θα υιοθετηθούν δύο ζώνες χαμηλής χρέωσης, η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3μμ) και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα η υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ στη διάρκεια της ημέρας και η χαμηλή ζήτηση για κατανάλωση, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης, έχει οδηγήσει τους διαχειριστές σε περικοπές της ενέργειας αυτής με στόχο την αντοχή του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, στο «τραπέζι» του υπουργείου Ενέργειας είχε πέσει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο της αλλαγής των ωρών εφαρμογής στα τιμολόγια μειωμένης χρέωσης ρεύματος, δηλαδή του λεγόμενου νυχτερινού τιμολογίου, για να τονωθεί η ζήτηση εντός της ημέρας.

Αναφορικά με το τί πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές που έχουν, ήδη, νυχτερινό τιμολόγιο απάντησε: «Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Θα περάσουν, αυτομάτως, στο διζωνικό τιμολόγιο, αλλά αν επιθυμούν να έχουν μία ενιαία τιμή μπορούν να αλλάξουν».

Πρόσθεσε πως «έχουμε στη χώρα ένα μεγάλο αριθμό πληθυσμού που είναι στο σπίτι. Είναι συνταξιούχοι, είναι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, είναι τα ζευγάρια, όπου ένας από τους δύο δεν δουλεύει, είναι όσοι κάνουν τηλεργασία, είναι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι αγρότες των οποίων η απασχόληση είναι εποχική, 150.000 νοικοκυριά που έχουν μωρό στο σπίτι μέχρι να γίνει 2 ετών να πάει παιδικό σταθμό. Όλοι αυτοί -ως τώρα- τις φθηνές τιμές του μεσημεριού δεν μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν, και χρειάζονται ενέργεια, για να μαγειρέψουν, να ζεσταθούν όσοι θερμαίνονται με ηλεκτρικό».

Δείτε ακόμα: Αυτές οι 5 συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα στο σπίτι

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)