Κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού;

Αναλυτικός οδηγός!

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού;

Προκειμένου ένα σπίτι να είναι όμορφο και καθαρό, δεν αρκεί η γενική καθαριότητα μια φορά στο όποτε. Αντιθέτως, απαιτείται μια κάποια «συντήρηση» καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με μικροδουλειές.

Δείτε παρακάτω έναν οδηγό καθαριότητας για να βεβαιωθείτε πως η ρουτίνα με τους δουλειές του σπιτιού που ακολουθείτε είναι σωστή.

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού;

Τι πρέπει να γίνεται κάθε μέρα!

Στρώσιμο του κρεβατιού

Το καθημερινό στρώσιμο του κρεβατιού δημιουργεί καλύτερη ψυχολογία. Όταν το κρεβάτι είναι στρωμένο, αυτόματα ολόκληρο το υπνοδωμάτιο δείχνει πως βρίσκεται σε τάξη. Έτσι, όταν γυρίζετε από τη δουλειά βλέπετε μια πιο οργανωμένη εικόνα και ένα σπίτι περισσότερο τακτοποιημένο. Επιπλέον τα σεντόνια και τα μαξιλάρια δείχνουν λιγότερο τσαλακωμένα, παραμένουν πιο απαλά και παίρνουν ένα πιο σωστό σχήμα. Κάντε αυτή την απλή αγγαρεία, καθημερινότητά!

Νεροχύτης κουζίνας

Μπορεί καθημερινά να νομίζετε ότι καθαρίζετε τον νεροχύτη λόγω νερού, αλλά ουσιαστικά θα πρέπει να τον πλένετε με σαπούνι και νερό, προκειμένου να είναι πάντα καθαρός.

Πιάτα

Μπορεί να είναι η εύκολη λύση να αφήσετε τα βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη σας το βράδυ πριν κοιμηθείτε, ωστόσο καλό θα είναι να μην το κάνετε. Προσπαθήστε να τα πλένετε αμέσως μετά το γεύμα. Σε κανέναν δεν αρέσει να ξυπνάει το πρωί και να βλέπει έναν γεμάτο νεροχύτη. Μπορεί εύκολα να γίνει συνήθεια: αμέσως μετά το γεύμα ή το σνακ, πλένετε τα σκεύη και ό,τι χρησιμοποιείτε και ο νεροχύτης σας πάντα θα λάμπει.

Πάγκος κουζίνας

Ο πάγκος της κουζίνας οφείλει να είναι πάντα καθαρός, αφού εκεί πάνω ετοιμάζετε τα γεύματα σας και θέλετε να το κάνετε με ασφάλεια. Τα μικρόβια κάνουν πάρτι πάνω στους πάγκους της κουζίνας, ειδικά αν τους καθαρίζετε με υγρά σφουγγάρια ή πετσέτες, καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνετε τα επίπεδα υγρασίας. Ιδανικό είναι να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό και χαρτί κουζίνας για να καθαρίσουμε τους πάγκους.

Επιφάνειες μπάνιου

Όπως συμβαίνει με τον πάγκο της κουζίνας, έτσι και οι επιφάνειες του μπάνιου, απαιτούν καθημερινή καθαριότητα. Τα υπολείμματα μακιγιάζ, η σκόνη, οι τρίχες από τα μαλλιά και άλλα αλλεργιογόνα μαζεύονται κάθε μέρα γρήγορα σε ένα σπίτι, οπότε προσπαθήστε να μην παραμελείτε αυτήν την περιοχή του σπιτιού σας.

Δείτε ακόμα: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε πετσέτες;

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού;

Τι πρέπει να γίνεται κάθε εβδομάδα!

Ξεσκόνισμα

Το ξέρουμε πως είναι τόσο βαρετό, αλλά το ξεσκόνισμα είναι απολύτως απαραίτητο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Φροντίστε να ξεσκονίζετε όχι μόνο όσα βλέπε η πεθερά, αλλά και τις βιβλιοθήκες, το σύνθετο, το τραπεζάκι της τηλεόρασης, ώστε να έχετε ένα πιο υγιές περιβάλλον. Η σκόνη είναι από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα και χαλάει την αναπνοή σας.

Ηλεκτρική σκούπα

Επιπρόσθετά, εάν βάζετε ηλεκτρική σκούπα μια φορά την εβδομάδα μειώνετε αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα για εσάς και την οικογένειά σας. Αν πάλι είναι κάτι που βαριέστε ή δεν έχετε χρόνο, υπάρχουν και οι ρομποτικές σκούπες που σκουπίζουν μόνες τους.

Σεντόνια

Θα πρέπει να αλλάζετε σεντόνια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Σκεφτείτε ότι από την πρώτη στιγμή που ξαπλώνετε στα καθαρά σας σεντόνια, τα γεμίζετε με νεκρό δέρμα, μεικ απ, ιδρώτα, τρίχες και οτιδήποτε έχετε φέρει από έξω στη διάρκεια της ημέρας.

Σφουγγάρισμα

Ακόμα κι αν βάζετε ηλεκτρική σκούπα μια φορά την εβδομάδα, και το σφουγγάρισμα των επιφανειών του σπιτιού μια φορά την εβδομάδα είναι επιτακτικό. Η σκόνη είναι μεγάλος εχθρός των σπιτιών, γι’ αυτό ένα καλό πέρασμα του πατώματος με ένα καλό καθαριστικό με πλούσιο άρωμα, πάντα ωφελεί.

Δείτε ακόμα: Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας;

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού;

Τι πρέπει να γίνεται κάθε μήνα!

Παντζούρια

Ίσως το θεωρείτε κουραστικό, όμως και τα παντζούρια αποτελούν εστία μικροβίων και σκόνης.

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όλοι μας είναι ότι καθαρίζουμε απέξω μόνο τα παντζούρια γιατί θεωρούμε ότι είναι πιο βρώμικο το εξωτερικό. Για να γίνει πιο εύκολο το εξωτερικό καθάρισμα μπορείτε να ρίξετε νερό με το λάστιχο. Στη συνέχεια, πάρτε μια βούρτσα και βουτήξτε τη σε ένα μείγμα που αποτελείτε από λίγο ζεστό νερό, λευκό ξίδι και υγρό για τα πιάτα. Με λίγο τρίψιμο τα παντζούρια καθαρίζονται! Τέλος περάστε τα άλλη μια φορά με σκέτο νερό και σκουπίστε με καθαρή πετσέτα!

Τι πρέπει να γίνεται κάθε τρείς μήνες!

Μαξιλάρια

Τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται κάθε τρεις μήνες, εφόσον βέβαια χρησιμοποιείτε ειδικά προστατευτικά καλύμματα κάτω από τις μαξιλαροθήκες. Αυτή η συχνότητα, φυσικά, αλλάζει σε περίπτωση που εμφανίζετε αλλεργίες ή δερμοπάθειες, αφού τότε θα πρέπει όχι μόνο να τα πλένετε πιο συχνά, αλλά και να τα αντικαθιστάτε κάθε έξι μήνες.

Τι πρέπει να γίνεται κάθε έξι μήνες!

Στρώμα

Το στρώμα συλλέγει επίσης τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τον ιδρώτα, ακάρεα σκόνης, τρίχες από τα μαλλιά μας κι έτσι αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο για τα βακτήρια. Ο καθαρισμός του στρώματος είναι χρονοβόρος, όμως, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το ντύνουμε με κάλυμμα, το οποίο αλλάζουμε και πλένουμε συχνά.

Δείτε ακόμα: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω σεντόνια

Avatar of Έλενα Κ.
Η Έλενα εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού από το 2013, έχοντας εμπειρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά brands σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ παράλληλα διδάσκει και μαθήματα τουρισμού. Της αρέσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να γνωρίζει νέους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και να ανταλλάσσει ιδέες και εμπειρίες! Όλα τα παραπάνω την καθιστούν την απόλυτη tourism expert!