Κέχρια-Μίλια: Τι είναι αυτά τα λευκά σπυράκια γύρω από τα μάτια και πώς φέυγουν

Τι μπορείτε να κάνετε πριν επισκεφθείτε τον δερματολόγο

μίλια

Η περιοχή γύρω από τα μάτια και τα βλέφαρα εμφανίζει συχνά μικρές δερματικές βλάβες που μπορεί να είναι ασήμαντες ή να κρύβουν προβλήματα υγείας.

Αν πλησιάσετε το πρόσωπο σας κοντά στον καθρέφτη, ίσως να παρατηρήσετε κι εσείς μικροσκοπικά, γαλακτώδη-λευκά σπυράκια που βρίσκονται στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας, κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Αυτά τα σπυράκια ονομάζονται milia και είναι καθαρά ένα καλλυντικό ζήτημα χωρίς προβλήματα υγείας.

Δείτε εδώ πώς θα απαλλαγείτε από την ακμή στο μέτωπο

μίλια

Βλέφαρα με άσπρα στίγματα: Τι ακριβώς συμβαίνει;

Εάν εντοπίζεις μικρές κύστεις, στο μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, στην περιοχή γύρω από τα μάτια, τότε πρόκειται για τα ονομαζόμενα κέχρια ή milia. Αυτά είναι επιφανειακές δερματικές βλάβες με σμήγμα. Είναι δηλαδή κύστες γεμάτες με κερατίνη που σχηματίζονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και εμφανίζονται ως λευκά ή κιτρινωπά εξογκώματα.

Συνήθως, εμφανίζονται λόγω συσσώρευσης νεκρού δέρματος, το οποίο παγιδεύεται στους πόρους κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Εάν η συσσώρευση δεν αποβληθεί φυσικά, μπορεί να γίνει μια μικρή κύστη και να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζουμε milia.

Με το παρατσούκλι «κηλίδες γάλακτος», η milia είναι μια πάθηση που συνήθως σχετίζεται με τα νεογέννητα μωρά, αλλά εμφανίζεται και σε παιδιά και ενήλικες. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα, ωστόσο συχνά εμφανίζονται στην περιοχή γύρω και κάτω από τα μάτια.

Πώς να το αντιμετωπίσετε στο σπίτι

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα λευκά στίγματα θα εξαφανιστούν από μόνα τους με την πάροδο του χρόνου ή μέσα σε λίγους μήνες.

Σίγουρα δεν συνιστάται ποτέ να τα πειράζετε με τα χέρια σας. Άλλωστε δεν μοιάζουν με τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπο, επομένως η πίεση που μπορείτε να ασκήσετε με τα χέρια σας θα ήταν επιβλαβής για το δέρμα.

Ακόμη φροντίστε να προστατεύεστε από τις ακτίνες του ήλιου όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά στην περιοχή των ματιών.

Τέλος χρησιμοποιήστε κρέμες που περιέχουν πολλή βιταμίνη Α ή αλλιώς ρετινοειδή προϊόντα

ακμή

Πώς βοηθούν τα ρετινοειδή στα κεχρία

Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α και είναι γνωστά για την ικανότητά τους να προάγουν την απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και να βελτιώνουν τη συνολική υφή του δέρματος. Μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των κεχριών, επειδή βοηθούν να “ξεμπλοκάρουν” τους πόρους και να προωθήσουν την ανανέωση των κυττάρων, κάτι που μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση κερατίνης που οδηγεί στον σχηματισμό κεχριών.

Απολέπιση: Τα ρετινοειδή αυξάνουν τον κυτταρικό κύκλο, κάτι που σημαίνει ότι τα ανώτερα στρώματα του δέρματος απολεπίζονται πιο γρήγορα. Αυτό αποτρέπει τη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων και μειώνει τις πιθανότητες να παγιδευτούν κάτω από την επιφάνεια, σχηματίζοντας κεχρία.

Ενίσχυση της κυτταρικής ανανέωσης: Η ταχύτερη ανανέωση των κυττάρων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος και στην πρόληψη της δημιουργίας κεχριών.

Αποτροπή συσσώρευσης κερατίνης: Τα ρετινοειδή μειώνουν τη συσσώρευση κερατίνης στους πόρους, κάτι που είναι μια από τις κύριες αιτίες σχηματισμού κεχριών.

Συμβουλές χρήσης ρετινοειδών

Χρησιμοποίησε ρετινοειδή το βράδυ, καθώς το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο στον ήλιο όταν χρησιμοποιείς αυτά τα προϊόντα. Μην ξεχνάς να εφαρμόζεις αντηλιακό την επόμενη μέρα.

Ξεκίνα με μικρή ποσότητα και σε χαμηλή συγκέντρωση (όπως ρετινόλη) για να αποφύγεις τον ερεθισμό του δέρματος.

Εάν δεν έχεις ξαναχρησιμοποιήσει ρετινοειδή, μπορεί να παρατηρήσεις ελαφρύ ξηρότητα ή ξεφλούδισμα. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά εάν παρατηρήσεις σοβαρό ερεθισμό, καλό θα ήταν να μειώσεις τη συχνότητα χρήσης.

Τα ρετινοειδή χρειάζονται χρόνο για να δείξουν αποτελέσματα, οπότε είναι σημαντικό να έχεις υπομονή.

Προϊόντα με ρετινοειδή

Για ήπια προβλήματα, μπορείς να ξεκινήσεις με προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη, η οποία είναι η πιο ήπια μορφή ρετινοειδούς. Για πιο έντονα προβλήματα, μπορείς να ζητήσεις από έναν δερματολόγο συνταγή για ισχυρότερα ρετινοειδή, όπως η τρετινοΐνη.

Πάντως, τα ρετινοειδή είναι πολύ χρήσιμα για τη μακροπρόθεσμη φροντίδα του δέρματος, και εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη και θεραπεία των κεχριών.

Δείτε εδώ πώς θα εξαφανίσετε τα dark spots από το πρόσωπο