Η Βοϊδοκοιλιά, αυτή η ξεχωριστή παραλία της Μεσσηνίας που αγναντεύει το Ιόνιο και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες κάθε καλοκαίρι.
Κάποτε αποτελούσε κρυμμένο διαμάντι της Πελοποννήσου, όμως η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη την έκανε διεθνώς διάσημη και ιδιαιτέρως φωτογραφημένη από τη γενιά του Instagram. Ο λόγος για τη Βοϊδοκοιλιά. Την ξεχωριστή παραλία της Μεσσηνίας με το χαρακτηριστικό όνομα και το ακόμα πιο χαρακτηριστικό πεταλοειδές σχήμα.
Με μια λωρίδα γραφικών αμμόλοφων να τη χωρίζει από την εφαπτόμενη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η Βοϊδοκοιλιά θεωρείται στις μέρες μας μία από τις ομορφότερες παραλίες σε όλη τη Μεσόγειο.
Το προφίλ της Βοϊδοκοιλιάς
Παρά τα φαινόμενα πολυκοσμίας που παρατηρούνται κυρίως τον Αύγουστο, η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται μέσα στην προστατευμένη ζώνη Natura 2000 –γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία οργάνωση και καμία υποδομή. Είναι ένα πλαίσιο που αρκετοί δεν κατανοούν σωστά, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται περί εγκατάλειψης και αδιαφορίας των δημοσίων αρχών.
Αυτός ο χαρακτήρας προσπαθεί να τη διατηρεί έξω από τη σφαίρα της γνώριμης τουριστικής ανάπτυξης, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι εδώ θα έρθετε προετοιμασμένοι να στρώσετε την ψάθα σας και να ανοίξετε την ομπρέλα σας, εφοδιασμένοι με φαγητό και νερό. Ειδικά αν σκοπεύετε να κάτσετε αρκετή ώρα και να πεζοπορήσετε και προς τη σπηλιά του Νέστορα ή τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.
Η Βοϊδοκοιλιά περιβάλλεται από χαμηλή βλάστηση, ενώ τα νερά της τείνουν προς το χλιαρό, έχουν πανέμορφες αποχρώσεις σε μπλε και πράσινο και προσφέρονται και για βουτιές με μάσκα ή με γυαλιά κολύμβησης. Η γενικότερη αίσθηση είναι αυτή μιας γραφικής, ήσυχης λιμνοθάλασσας, την οποία αυξάνει ασφαλώς και η εντύπωση που αφήνει η αμμουδιά με την ψιλή άμμο, παραπέμποντας σε εικόνες από εξωτικούς προορισμούς.
Οι μύθοι για τη Βοϊδοκοιλιά
Εκτός από τη φυσική της ομορφιά, η Βοϊδοκοιλιά είναι κι ένας τόπος τυλιγμένος με μύθους, με αρχαίο παρελθόν, το οποίο είναι ορατό και από τον σύγχρονο επισκέπτη.
Στη βόρεια πλευρά της παραλίας, στον λόφο που δεσπόζει εκεί, έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός, ενώ στα μυκηναϊκά χρόνια τάφηκε κάποιο σημαντικό πρόσωπο –εικάζεται ότι ίσως ήταν ο Θρασυμήδης, ο γιος του Νέστορα, αν κι αυτό δεν γίνεται να αποδειχθεί. Στη νότια πλευρά της παραλίας, από την άλλη, βρίσκεται η λεγόμενη «Σπηλιά του Νέστορα», όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ο Ερμής έκρυψε τα βόδια που είχε κλέψει από τον Απόλλωνα.
Ακριβώς από πάνω, μπορεί κάποιος να δει το λεγόμενο «Παλαίκαστρο», το κάστρο δηλαδή που έχτισαν οι Φράγκοι ηγεμόνες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, όταν κατέλαβαν την περιοχή το 1204. Λόγω του ότι υπήρχε πρόσβαση μόνο από την παραλία, το οχυρό θεωρούνταν απόρθητο για τα στρατιωτικά δεδομένα του Μεσαίωνα. Η θέα είναι ανεπανάληπτη και θα σας αποζημιώσει για την πεζοπορία.
Πώς θα πάτε
Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσετε είναι από την επαρχιακή οδό Πύλου – Γαργαλιάνων. Μόλις δείτε τη σήμανση προς Πετροχώρι θα στρίψετε αριστερά: η Βοϊδοκοιλιά εντοπίζεται σε απόσταση 800 μέτρων λίγο πιο νότια από αυτό το παραλιακό χωριό. Ο δρόμος που θα σας φέρει εκεί είναι στενός σε σημεία. Δίπλα στην παραλία υπάρχει χωμάτινος χώρος στάθμευσης, αλλά να ξέρετε ότι μπορεί να μη βρείτε θέση αν αργήσετε να πάτε τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου.